Tuskin kovin moni uskoi Tranmere Roversin saumoihin, kun joukkue pelasi elintärkeässä kamppailussa Boreham Woodia vastaan viime toukokuussa.

Rovers voitti National Leaguen pudotuspelikamppailun 2-1 siitä huolimatta, että pelasi huimat 89 minuuttia miehen alivoimalla. Se tarkoitti paluuta Englannin Kakkosliigaan eli neljännelle sarjatasolle.

Nousu oli ollut lähellä jo edeltävänä kaudella. Tuolloin nousukarsintafinaali tuotti pettymyksen, kun tappio tuli Wembleyn jalkapallostadionilla Forest Green Roversille.

Tällä kaudella joukkue on osoittanut kuuluvansa Kakkosliigaan. 26 ottelun jälkeen Rovers on tukevasti keskikastissa yhdeksäntenä.

Perjantaina Rovers on kauden isoimman haasteen edessä FA Cupin kotiottelussaan Valioliigan jättiläistä Tottenhamia vastaan. Viasatin selostaja Mikko Innanen muistuttaa Roversin menestyksekkäistä perinteistä Englannin arvostetuimmassa cup-kilpailussa.

– Muistan Tranmeren todella kovana FA Cup-seurana. Vuosina 2000, 2001 ja 2004 seura selvisi puolivälieriin. Vuosina 1996-2001 yksi kaikkien aikojen Liverpool-hyökkääjistä, John Aldridge, oli managerina ja oli näissä kahdessa FA Cupin menestyksessä mukana, Innanen muistelee ja jatkaa:

– Muistan hyvin, kun hän oli kova sana silloin. Sen jälkeen heillä oli kaikenlaisia taloudellisia ongelmia. En tiedä tuliko vauhtisokeutta, mutta nyt näyttää taas hyvältä.

Rovers on vaalinut periaatettaan kovana cup-joukkueena tälläkin kertaa. Joukkue on selviytynyt tähän vaiheeseen kahden uusintaottelun kautta. Ensin Oxford City kaatui uusinnassa 2-0, sen jälkeen Southport samoin lukemin.

– Se osoittaa kovaa henkistä venymiskykyä, ja he ovat yhdeksäntenä sarjanousijana League Twossa. Ihan pirteä alku.

Tiistaina Innanen selosti Tottenhamin viimeisimmän ottelun Cardiff Cityä vastaan. Spurs ratkaisi pelin jo 26 minuutissa tehden ottelun kaikki kolme osumaa.

– Tottenham pelasi todella hyvän ensimmäisen puoliajan ja teki kolme maalia. Ei tarvinnut ihmeemmin puristaa toisella jaksolla.

Voitto tuli Spursille tarpeeseen, sillä se oli hävinnyt edeltävän ottelun nolosti Wolverhamptonille johdettuaan ensin 1-0 ja romahtamalla toisella jaksolla. Peli päättyi Wolvesin 3-1-voittoon.

Tottenhamin miehistö saattaa muuttua rajusti perjantaille, kun vastaan tulee kolme sarjatasoa alempana pelaava nousijajoukkue.

– On huhuttu, että Mauricio Pochettino antaisi näille nuoremmille, Oliver Skippille ja muille peliaikaa. Ehkä loukkaantuneena ollut argentiinalaistoppari Juan Foythkin saa minuutteja, jos on mukana. Mutta kun puhutaan Tottenhamin tasoisesta suurseurasta, niin tulee sinne nuoria jätkiä tai ei, niin totta kai heilläkin taso riittää ja Tottenham on sen kautta suosikki, Innanen sanoo.

Hän muistuttaa heti perään, että FA Cupin luonteeseen kuuluu aina ns. ”jättiläisten tappoja”.

– Tuleeko sellainen perjantaina, siitä en tiedä. Mutta se on varmaa, että perjantai-illan huuma tarjoaa todellista cup-romantiikkaa Prenton Parkin tapaan. Kyseessä on todella perinteinen stadion siellä Merseysiden tunnelin toisessa päässä Liverpoolista katsottuna. Voi olla varma, että hengitys höyryää!

Mikko Innasen selostama FA Cupin ottelu Tranmere Rovers-Tottenham näkyy suorana lähetyksenä perjantaina 4.1. kello 21.35 alkaen Viasat Jalkapallo -kanavalla ja suoratoistopalvelu Viaplayssa.