Bournemouth ja Arsenal väänsivät maanantai-illan päätteeksi FA Cupin viidennen kierroksen paikasta Dean Courtilla. Voiton myötä kilpailussa jatkaa Arsenal, vierasottelulla Portsmouthia vastaan.

Kyseessä oli tilastomielessä historiallinen kohtaaminen, jossa historiaa tekivät nuoret pelaajat.

1 - This will be the first ever FA Cup meeting between Bournemouth and Arsenal - in all competitions, the Gunners have won eight of the previous 11 matches between the two sides (D2 L1). Vitality. #FACup #BOUARS

Bukayo Saka pommitti Gunnersin johtoon ennen viiden minuutin täyttymistä. Joe Willock käänsi itsensä helposti vapaaseen nousuun, käytti palloa Gabriel Martinellilla, joka löysi Sakan vasemmalta. 18-vuotias Arsenal-kasvatti ampui pallon etukulmasta valtavalla voimalla yläriman kautta sisään.

afcstuff

@afcstuff
Arsenal’s first goal against Bournemouth tonight:

Willock ➡️ Martinelli ➡️ Saka ⚽️

What. A. Strike. 😍 #afc

22 - There were 22 passes in the build up to Bukayo Saka's opener for Arsenal, involving all 10 outfield players. Breakthrough. #FACup #BOUARS

Maalin jälkeen peli oli hetken seesteisempää. 26 minuutilla Arsenalin nuoriso-osasto iski kuitenkin toistamiseen. Saka pelattiin vapaa seen nousuun laidallaan, ja tämä pääsi antamaan matalan keskityksen. Martinelli antoi pallon mennä kärjessä avanneelle Eddie Nketiahille, jolle jäi suhteellisen helppo työ ohjata tilanteeksi 0-2. Tilannetta tarkisteltiin mahdollisen paitsion varalta VAR:lla, mutta osuma jäi voimaan.

Twitterin laskurit viuhuivat Sakan huikean alun jälkeen nopeaan tahtiin, kun toinen lontoolaislähtöinen komeetta huomioi suoritukset.

Pian toisen maalin jälkeen oli taas Martinellin vuoro juosta Cherries-puolustukselta karkuun. Yritys etukulmasta tuotti tällä kertaa vain kulmapotkun.

Avausjakson loppupuolella myös Emiliano Martínez Arsenal-maalilla sai töitä, kun Harry Wilson pääsi ampumaan läheltä. Argentiinalaisen terävä vastaantulo piti lukemat entisellään.

Kaatosadetta, kahinaa ja hämmentävä toivonkipinä

Toisen jakson alussa tunteet kuumenivat hetkeksi. Adam Smith kopautti Martinellia jalkaan, ja pienten hoitotoimenpiteiden jälkeen rytisi toisessa laidassa. Dan Gosling ja Mattéo Guendouzi ottivat yhteen sivurajalla, ja tilannetta rauhoittelemaan päätyivät myös vieressä lämmitelleet Alexandre Lacazette ja Lucas Torreira. Ei varoituksia, mutta kotiyleisön volyymi saatiin ensi kertaa ottelussa nousuun – sekä Martineli että Guendouzi saivat niskaansa buuausryöpyn seuraavien minuuttien kosketuksillaan.

Bournemouth piti palloa toisen jakson ensimmäisellä kymmenminuuttisella hallussaan enemmän kuin koko ensimmäisellä jaksolla.

Arsenalin jo valmiiksi rikkonainen puolustus sai lisäkolhun, kun ottelussa hyvin esiintynyt Shkodran Mustafi väänsi nilkkansa törmättyään yhteen Martínezin kanssa. Dean Courtin lempeäksi mainittu yleisö palkitsi tilanteen laulamalla ”same old Arsenal, always cheating”, kunnes näki saksalaista kannettavan kentältä paareilla. Artetan oli juoksutettava tilalle Rob Holding.

Pelin käynnistyttyä jälleen Bournemouth sai kulmapotkun, jonka jälkitilanteessa Martínez haroi tyhjää, mutta isännät painovat pallon tolpan väärälle puolelle. Stadionin olosuhteet muuttuivat muutenkin kuin pelaavien joukkueiden toimesta; taivaalta alkoi tulla kaatamalla vettä.

69. minuutila sateensuojaan pääsi Nicolas Pépé, Artetan suodessa viimein peliminuutteja Real Madridista lainalla olevalle Dani Ceballosille. Espanjalaisen on sanottu etsivän peliaikaa saadakseen toista lainaseuraa.

Myös Eddie Howe haki muutosta otteisiin vaihdosta. Kentälle pääsyään pitkään odottamaan joutuneet Calum Wilson ja Simon Francis korvasivat Jack Simpsonin ja Harry Wilsonin.

Vaihto saatiin tehtyä vasta, kun Héctor Bellerín makasi kentän pinnassa. Arsenal-kapteeni sai kovan tärskyn kaksinkamppailutilenteessa, mutta palasi lopulta peliin.

80. minutien kohdalla nähtiin jälleen yhteentörmäys, tällä kertaa vieraiden maalilla, kun Steve Cook ja Sokratis Papastathopoulos iskivät päänsä yhteen. Kumpikin saatiin asianmukaisten tarkastusten jälkeen takaisin mukaan peliin.

Ottelulle annettiin loukkaantumisten johdosta jopa kahdeksan minuuttia lisäaikaa. Viimeisenä Bournemouth-vaihtomiehenä sisään tullut Sam Surridge laittoi palon maaliin 95. minuutilla, vahvasti paitsiolta haiskahtaneessa tilanteessa. VAR totesi maalin syntyneen sääntöjen puitteissa, ja ottelu olikin yhtäkkiä heräämässä henkiin. Arsenal kuitenkin onnistui välttämään kaikkein suuremman paniikin takalinjoillaan, ja piti johtoasemansa.