Englannin maajoukkueen päävalmentaja Gareth Southgate on ottanut kantaa Englannin ja Bulgarian väliseen sanasotaan. Southgate yritti omassa puheenvuorossaan liennyttää jännitteitä karsintaottelun alla.

Ruutitynnyri alkoi kyteä niinkin yksinkertaisesta asiasta, että Englannin hyökkääjä Tammy Abraham vastasi ilmeisen rehellisesti hänelle osoitettuun kysymykseen. Abraham sanoi, että jos Bulgarian ja Englannin välisessä ottelussa yleisö käyttäytyy rasistisesti, Englannin pelaajat lähtevät pois kentältä.

Abrahamilta kysyttiin asiaa ennen kaikkea siksi, että bulgarialaisyleisö syyllistyi rasistiseen huuteluun kesäkuun maaotteluissa Kosovoa ja Tshekkiä vastaan. Englanti taas kohtasi rasistista huutelua viime maaliskuun maaottelussa Montenegron vieraana.

Abrahamin lausunto kiiri Bulgarian jalkapalloliiton puheenjohtajan, Borislav Mihaylovin, korviin. Mihaylov veti herneen nenään ja kirjoitti avoimen kirjeen. Siinä hän sanoi Abrahamin syytösten olevan loukkaavia.

Lehdistötilaisuudessa Southgate yritti liennyttää maiden välejä.

– Ymmärrän hyvin, miksi Bulgarian jalkapalloliiton puheenjohtaja koki asian niin kuin koki. Me olemme vain vastanneet rehellisesti kysymyksiin, joita meiltä on kysytty, Southgate sanoi.

– Viesti on välitetty Bulgarian suuntaan niin kuin se nyt on välitetty. Ehkä se saatiin näyttämään provokatiiviselta tai siltä, että me haluamme nostaa tämän aiheen esiin.

– Eli jos minä olisin hänen saappaissaan ja lukisin vain sitaatteja lehdistä, kävisin todennäköisesti läpi samanlaisia tunteita kuin hän nyt.

– Me emme halua vatvoa tätä aihetta yhtään. Me kaikki toivomme, että seuraavan 72 tunnin ajan puhutaan vain kahdesta jalkapallo-ottelusta.

Southgate nosti myös esiin rasismiongelmat Englannissa. Muutama viikko sitten pelattu Hartlepoolin ja Doverin välinen ottelu piti keskeyttää kymmenen minuutin ajaksi yleisön rasistisen käytöksen vuoksi.

– Se mitä Hartlepoolissa tapahtui, oli varmaan pahempaa kuin mitä olen nähnyt tai kuullut monissa maailman maissa. Meidän on siis syytä olla varovaisia siinä, miten me viestimme tästä aiheesta muille maille.

Englanti kohtaa tänä iltana EM-karsintaottelussa Tshekin. Bulgariaa vastaan Englanti pelaa maanantaina. Englanti johtaa A-lohkoa puhtaalla pelillä. Englanti varmistaa kisapaikkansa jo tänä iltana, mikäli Tshekki kaatuu.