Sunnuntain suuri valioliigauutinen oli se, kuinka odotettu huippuottelu Manchester Unitedin ja Liverpoolin välillä jouduttiin perumaan, koska Unitedin kannattajat vyöryivät Old Traffordille ja sen läheisyyteen hulinoimaan ja osoittamaan mieltään. Mielenilmaus alkoi Lowry-hotellista, jossa Unitedin joukkue valmistautui otteluun.

Protestit liittyvät tietenkin pari viikkoa sitten esiin nousseisiin ja vain parissa vuorokaudessa kaatuneisiin Superliiga-suunnitelmiin. Yksi Superliigan suurimmista kriitikoista on ollut Manchester Unitedin legenda ja nykyinen TV-asiantuntija Gary Neville, joka lateli aikeista todella suoria sanoja. Nytkin Neville sanoi ymmärtävänsä protestoijia hyvin ja sälytti syyn protesteista Unitedin omistajille, yhdysvaltalaiselle Glazerin perheelle.

– Tämä on seurausta Manchester Unitedin omistajien toimista kaksi viikkoa sitten. Omistajiin kohdistuu yleistä epäluottamusta ja epäsuosiota, mutta kaksi tai kolme viikkoa sitten heitä vastaan ei osoitettu mieltä, Neville sanoi Sky Sportsille Old Traffordille.

– Glazerin suvulla on vaikeuksia vastata seuran taloudellisiin vaatimuksiin, ja nyt fanit sanovat, että heidän aikansa on ohi. Minun näkemykseni on yksinkertaisesti, että he tienaisivat omaisuuden myymällä seuran. Jos he aikovat seuran myydä, nyt olisi oikea aika, ja se olisi myös kunniallinen teko.

Neville ei kentälle päässeitä satoja faneja lähtenyt tapahtuneesta soimaamaan.

– Hyvä juttu on, että faneilla on edelleen äänensä. Niin kauan kuin protestit tehdään rauhallisesti, tuen protestoivia faneja.

– Rahaa voi tehdä niin monessa eri bisneksessä, niin miksi repiä näin perinteikkään seuran elämä ja sielu. Jos haluaa tehdä rahaa, niin tee se jossain muualla. Ymmärrän, että kyseessä on bisnes, mutta kun ostaa Man Unitedin kaltaisen seuran, fanitkin pitää sisällyttää keskusteluun.

– Valtava tyytymättömyys ei ole vain Manchester Unitedin fanien juttu, vaan fanien kautta koko maan. He sanovat, että nyt riittää.

Glazerit ostivat Manchester Unitedin vuonna 2004, mutta Nevillen mukaan he eivät ole satsanneet seuraan taloudellisesti riittävästi. Ostohetkellä Old Trafford oli Nevillen mukaan yksi maan, ellei koko Euroopan parhaista stadioneista, ja samalla tasolla oli seuran harjoituskenttä. Unitedin joukkue myös menestyi säännöllisesti sekä eurokentillä että Valioliigassa.

– Katsotaan seuraa nyt. Stadion näyttää mahtavalta tässä, mutta kulissien takana se ruostuu. Harjoituskenttä ei luultavasti mahdu edes maan viiden parhaan joukkoon eikä United ole päässyt Mestarien liigan välieriin kymmeneen vuoteen. Valioliigaa United ei ole voittanut kahdeksaan vuoteen. Aluetta kentän ympärillä ei ole kehitetty, kuten kaikki muut seurat näyttävät tekevän.

– Kaikkien jalkapallofanien pitäisi yhdistyä Manchester Unitedin fanien tämänpäiväisen toiminnan taakse, sillä se, mitä kaksi viikkoa sitten tapahtui, oli erittäin vaarallista englantilaiselle jalkapalloilulle, Neville lisäsi.

Neville kuitenkin korosti, että hän tukee mielenilmauksia vain, jos ne pysyvät rauhanomaisina ja väkivallattomina.

[readmore from=Manchester-United]

– Emme tiedä kovin tarkasti, mitä stadionin ulkopuolella on tapahtunut. Tiedämme joidenkin fanien tulleen stadionille ja käyttäytyneen suhteellisen rauhanomaisesti, mutta jos stadionin ulkopuolella on ollut mellakoita, niin sitä en voi hyväksyä.

– Tämän päivän tarkoituksena on varmistaa, etteivät he voi tehdä sitä (Superliiga-suunnitelmaa) uudestaan. Mielenosoittaminen on tämän maan jokaisen ihmisen oikeus, mutta nyt fanit kautta maan haluavat yhtyä saadakseen aikaan reformin englantilaiseen jalkapalloiluun. Se on tärkeintä.

– Tämä päivä oli ajanhukkaa, jos reformia ei tapahdu, Neville lisäsi.