Glen Kamara ponnahti kerralla pinnalle, kun Suomi antoi maanantaina kyytiä Kreikalle luvuin 2–0.

Kamara laukoi Huuhkajien toisen osuman toisen jakson loppuhetkillä ja päästi kotikannattajat piinasta. Kamara esiintyi ensimmäisen kerran miesten maajoukkueessa virallisessa ottelussa avauksessa ja vakuutti heti Huuhkajien 4–4–2-muodon keskikentän pohjalla. Hän liikkui päkiöillään tauotta ja loi syöttösuuntia. Kamara on hyvin kimmoisa. Hän vastaprässäsi herkeämättä, jos menetti pallon.

Skotlannin pääsarjan Dundeessa pelaava Kamara, 22, täyttää monta nykyajan huippufutaajan kriteeriä. Hän vaihtaa saumattomasti pelin vaiheesta toiseen. Kamara ei nytkähtele, vaan elää pelin rytmissä, hyökkäämisestä puolustamiseen ja puolustamisesta hyökkäämiseen.

Tylyä oppia

Seurasin viiden Lontoon-kirjeenvaihtajavuoteni aikana suomalaisen kehittymistä.

Seisoin kerran Arsène Wengerin vieressä Arsenalin Colneyn-harjoituskeskuksessa, kun Kamara esiintyi Tykkimiesten U18-joukkueessa Liverpoolia vastaan. Wenger nosti suomalaisen toisinaan edustusjoukkueen rinkiinkin. Kamara sai vastuuta lokakuussa 2015 Englannin liigacupin ottelussa Hillsborough’lla, mutta joutui vaihtoon toisella jaksolla. Arsenal hävisi Sheffield Wednesdaylle luvuin 0–3 ja Wenger antoi junioripitoiselle joukkueelleen julkisen ryöpytyksen.

Kamara ei päässyt enää koskaan kentälle pohjoislontoolaisten edustusjoukkueessa, mutta ei luovuttanut.

Tämä ei yllättänyt. Kamara on tottunut elämässään haasteisiin. Hän syntyi Tampereella ja muutti perheineen pääkaupunkiseudulle. Kamara pelasi hyökkääjänä Olarin Tarmossa ja Espoon Palloseurassa.

Kamara muutti 12-vuotiaana Lontooseen sierraleonelaisen äitinsä kanssa. Hän ei onnistunut saamaan paikkaa ikäluokkansa huippujoukkueista. Länsi-Lontoon Chelseassa ja Kensingtonissa alueryhmää pyörittänyt Mohammed Jama poimi kyvyn porukkaansa. Jama suositteli suomalaista muun muassa Brentfordiin, mutta Kamara ei mahtunut Ampiaisten akatemiaan. Myös Chelsea ja Leyton Orient sanoivat hänelle ei. Jama muisteli kerran, että Kamara jätti itsestään vielä hieman laiskan kuvan. Hän vain nautti jalkapallosta.

Wenger antoi palautetta

Suomalaisen jalkapallokansan on syytä olla kiitollinen Jamalle. Kamara asui Notting Hillin ennen hyvinkin pahamaineisen Ladbroke Groven kulmilla. Alue on muuttunut, kun Notting Hill on kallistunut ja kehittynyt, mutta Ladbroke Groven kujilla riittää edelleen houkutteita nuorille. Esimerkiksi huumejengit ja rötösporukat viihtyvät edelleen turisteille jopa satumaiselta näyttävän alueen pimeällä puolella.

Jama junaili suomalaisen lopulta Southendiin. Kamara jatkoi Arsenalin akatemiaan, kun pohjoislontoolaisten kykyjenetsijät huomasivat suomalaisen. Siirtoa avitti se, että Southendin valmentaja siirtyi samaan aikaan Arsenaliin.

Wenger piti koko seuraa otteessaan. Hän istui vieressä, kun Kamara allekirjoitti ensimmäisen ammattilaissopimuksensa. Wenger kehui suomalaisen kykyä taklata ja pelata pallo riiston jälkeen nopeasti omalle joukkueelle. Näitä piirteitä nähtiin maanantaina Ratinassa.

Wenger näki, että Kamaralla on vielä petrattavaa pitkissä syötöissä. Kamara on paikannut puutteitaan vahvuuksillaan. Hän liikuttaa palloa mielellään lyhyillä siirroilla ja liikkuu pelattavaksi, pois syöttövarjosta.

Kaikki panos jalkapalloon

Suomessa keskustellaan usein, miten jalkapalloilija voi nousta huipulle. Kamara tarjoaa tarinallaan täysin poikkeuksellisen, mutta erinomaisen esimerkin.

Hän muutti jo nuorena jalkapallon suurmaahan ja sai paikan pitkän yrittämisen jälkeen ammattilaisseuran akatemiasta.

Kamara opiskeli Arsenalin akatemiassa kerran viikossa, tiistaisin terveystietoa. Käytännössä tämä tarkoitti esimerkiksi oppitunteja kehonhuollosta ja ravinnosta. Läksyjä hän ei saanut. Kaiken muun ajan hän omisti jalkapalloon.

Kamara panosti kaiken jalkapalloon. Hän totesi minulle kerran, että ehtii panostaa kouluun myöhemminkin. Kamara teki valinnan olosuhteiden pakosta. Esimerkiksi Arsenalin U18-joukkueessa ei yksikään pelaaja käynyt tavallista koulua. Kamara panosti jalkapalloon kuusi päivää viikossa ja palautui sunnuntaisin. Silloin hän suuntasi Ladbroke Groven maisemiin.

Kamara oppi siis aikaisin ammattilaisjalkapallon raadollisuuden. Hän kävi lainalla Southendissa ja Colchesterissa ja siirtyi heinäkuussa 2017 Dundeeseen. Skotlannin pääsarja on haastava paikka. Siellä tulee perinteisellä futiskielellä tiuhaan sukille. Kamara ei luovuttanut. Nyt hänen kimpussaan on joukko suurseuroja Celticistä Rangersiin.

Tämä tarina perustuu sinnikkyyden ja sisun ohella onneen. Mohamed Jama loi auttavaisuudellaan pohjat suomalaisen jalkapallouralle ja teki samalla valtavan palveluksen koko suomalaiselle jalkapallolle.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila