12-vuotiaana Englantiin muuttanut, ja ennen pitkää Arsenalin akatemiaan liittynyt Glen Kamara tekee vahvaa nousua takaisin jopa brittiläisen jalkapallon korkeimmalle tasolle.

Svenska Yle:n haastattelussa 23-vuotias kertoo taustastaan ja nykytilanteesta. Voit lukea koko jutun täältä.

Dundee FC -paidan kesällä 2017 päälleen pukenut keskikenttämies nauttii pelillisestä etenemisestä, mutta ei varsinaisesti kaipaa ylimääräistä huomiota.

– Kyllä ihmiset (Dundeessa) tunnistavat minut, kun käyn kaupassa tai kaupungilla. He haluavat tulla juttelemaan ja ottaa kuvia, mikä on ihan ok. Enimmäkseen viihdyn kuitenkin parhaiten omissa oloissani.

Huhupuheet vievät Kamaraa nyt Valioliigaan, ja kokemustahan suurissa ympyröissä työskentelystä löytyy. Englannissa tie suurin kuvioihin ei lahjakkaimmillekaan ole aivan yksinkertainen.

– Miljoonat lapset haluavat jalkapalloilijoiksi, ja kilpailu on kovaa, vähän erilaista kuin Suomessa. En kuitenkaan koskaan luopunut unelmastani, vaan yritin tehdä kovaa työtä joka päivä.

15-vuotiaana syntyi sopimus Southend Unitedin kanssa. Vuotta myöhemmin tuli yhteydenotto, joka sai sekä pojan että tämän äidin riemusta suunniltaan. Souhtendin junioripäällikkö kutsui juniorin toimistoonsa.

– Hän sanoi, että Arsenal haluaa minut. ”Mitä, oletko tosissasi?”, kysyin. Soitin äidilleni, joka vain kirkui puhelimessa. Aivan fantastinen tunne. Minähän olin Arsenalin kannattaja, ja olin todella matkalla siihen seuraan.

Akatemia-aika johti lopulta ammattilaissopimukseen Pohjois-Lontoon jättiläisen kanssa. Vaikka tiet ovat jo eronneet, arvottaa Kamara aikansa seurassa todella korkealle.

– Opin Arsenalissa oikeastaan kaiken. Vuodet siellä olivat todella merkityksellisiä, ja suuressa roolissa kasvamisessani niin ihimisenä kuin jalkapalloilijana.

[readmore from=glen-kamara]

Lopullista läpimurtoa seurassa ei koskaan tapahtunut, mutta katumusta tai pettymystä ei ole ilmoilla, päinvastoin.

– Pelkästään mahdollisuus treenata Arsenalin edustusjoukkueen kanssa oli uskomatonta. Samoin se, että sain valmennusta Arsène Wengeriltä, oli uskomaton kunnia.

Skotlannissa asiat ovat edenneet todella hyvin. Vuotta Kamaran jälkeen Dundeen riveihin turkulaisesta FC Interistä siirtynyt Benjamin Källman vahvistaa asian.

– Voit kysyä lähes keneltä kannattajalta tahansa, kuka on joukkueen paras pelaaja. Vastaus on melkein aina Glen Kamara.

Yksi keskikenttämiehen esikuva löytyy taholta, jonka myös maajoukkuevalmentaja Markku Kanerva Arsenal-kannattajana hyvin tunnistaa. Tämä on kuvaillut komeettaa ”lyhyemmäksi versioksi Patrick Vieirasta”.

– Ehkä se johtuu pitkistä jaloista, Kamara nauraa.

Tavoite siintää edelleen Valioliigassa, jonka seuroista ainakin Burnleyn sanotaan viime aikoina kiikaroineen Huuhkajien uuden tähden suuntaan. Myöskään Saksan, Espanjan, Ranskan tai Italian pääsarjat eivät tietenkään kuulosta huonoilta ajatuksilta.

– Ne ovat kaikki ehdottomia huippusarjoja, joissa läpi lyöminen olisi uskomatonta. On vain jatkettava itsensä kehittämistä ja kovaa työtä.