Näkökulma: Gonzalo Higuaín on täsmähankinta – tämän hän muuttaa Chelseassa

© Kuva: Getty Images

Chelsea tiedotti keskiviikkona, että Gonzalo Higuaín siirtyy lainasopimuksella Stamford Bridgelle. Hyökkääjä saa pelata, kun Juventus ja Chelsea saavat faksiyhteydet kuntoon: Higuaín ei pääse vielä tänään kentälle liigacupin Tottenham-välierässä. 

Englannissa on kirjoitettu, että länsilontoolaisten pomo Marina Granovskaia suhtautui argentiinalaisen hankintaan epäillen. Tämäkin tieto pitänee paikkaansa, koska Chelsea ei pysty pitämään juuri salaisuuksia Cobhamin harjoituskeskuksessaan. The Telegraph ja kumppanit tuntuvat tietävän tasan tarkkaan, mitä Chelseassa tapahtuu.

36 maalia kaudessa

Chelsea panostaa perinteisesti nuoriin ja kehityskelpoisiin pelaajiin, Higuaín, 31, sopii yhtälöön heikosti, mutta päävalmentaja Maurizio Sarri sai tahtonsa läpi. 

Sarri sai tahtonsa läpi, vaikka Chelsealla on jo Álvaro Morata ja Olivier Giroud. Eden Hazardkin on pelannut viime aikoina piikissä. Mitä Higuaín siis tuo Stamford Bridgelle?

Higuaín loisti 2015-16, kun Sarri koutsasi Napolissa. Hän teki peräti 36 maalia tuolla kaudella pelkissä sarjapeleissä. Saavutus on historiallinen: Gino Rosetti ylsi Italiassa vastaavaan määrään 90 vuotta sitten. 

Higuaín on varsin perinteinen ysi. Hän viihtyy kentän keskikaistalla. Higuaín tekee erittäin oikea-aikaisia liikkeitä vastustajan puolustuslinjan selustaan.  

Argentiinalainen kyttää vastustajan topparien välissä. Hän pysyy heidän välissään, jotta topparien on vaikeampi vartioida häntä. Englanninkielinen termi tälle on ”mixed position”. Kun hetki koittaa, livahtaa Higuaín karkuun. Hän osaa viimeistellä kuljetusten ja syöttöyhdistelmien päätteeksi. Higuaín laukoo oikealla jalallaan painavia nilkkapotkuja.

Hazard voi palata vasemmalle

Sarri luottaa muotoon 4-3-3. Hän haluaa, että keskikentän pohjan Jorginho rytmittää topparien edessä. Sarri haluaa, että Mateo Kovačić ja N’Golo Kanté uhkaavat kärjen takana linjojen väleissä. Sinisten nykyhyökkääjät Morata ja Giroud sopivat kaavaan heikosti. He viimeistelevät mielellään päällään keskityksistä, mutta nyky-Chelsea murtautuu keskeltäkin ja suosii rangaistusalueelle maata pitkin suuntautuvia syöttöjä.

Higuaín tekee aloitteita. Hän repii vastustajan alakertaa auki liikkeillään. Tämä taas luo tilaa taustanousuille. Sarri haluaa murtautua useammassa aallossa. 

Hankinta mahdollistaa sen, että viime aikoina valeysinä pelannut Hazard voi palata vasemmalle. Oikeajalkainen Hazard on juuri vahvimmillaan, kun pääsee leikkaamaan kohti keskustaa. Hän on loistava ohittaja ja menee hieman hukkaan piikissä, jos joutuu pelaamaan paljon negatiivisessa peliasennossa, selkä kohti menosuuntaa.

Viesti pukukoppiin

Sarri on antanut suojateilleen rajua julkista palautetta. Hän on sanonut, että joukkuetta on hyvin vaikea motivoida. Sarri antoi palaa lauantaina Arsenal-tappion jälkeen. Hän ei saapunut keskiviikkona hymyillen tai katuen toimittajien eteen, vaan pamautti jälleen. Tällä kertaa hän jysäytti silmälasit vinosti otsallaan, että Hazard on loistava pelaaja, mutta ei johtaja. Sanat komeilevat tänään sanomalehtien etusivuilla.

Sarri sai pukukoppiin härkämäisen argentiinalaisen. Hän korosti lauantaina, että jopa yksittäinen pelaaja voi ravistella joukkuetta. Nyt hänellä on sellainen. Chelsea voitti Valioliigan 2015 ja 2017, kun Diego Costa rymisteli piikissä. Hän toi rosoisuutta mukavuudenhaluiseen ryhmään.

Costa vakuutti heti. Länsilontoolaisten alakulo alkoi, kun Antonio Conte lähetti hyökkääjälle kesällä 2017 mestaruusjuhlien jälkeen kuuluisan potkutekstiviestin. 

Higuaín astuu siis suuriin saappaisiin. Häneltä odotetaan tehoja heti, vaikka alkukauden lainapesti AC Milaniin meni penkin alle. Hänellä on yksi etu puolellaan. Higuaín saapuu saarivaltakuntaan kesken kiivaan otteluruuhkan. Kestää hetken ennen kun vastustajat oppivat ennakoimaan argentiinalaisen otteet ja sen, miten Chelsea ja Higuaín pelaavat yhteen. 

Suorapuheinen Sarri pelaa kovilla panoksilla. Jos Higuaín ei onnistu, on Stamford Bridgellä suurella todennäköisyydellä jälleen uusi päävalmentaja ensi kaudella. 

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila

Kertoimet ottelulleManchester City - Chelsea23.11.2019