”Murramme jalkasi”. ”Tapamme vaimosi”. ”Toivottavasti tyttäresi saa syövän”.

Tällaisia viestejä Arsenalin kapteeni Granit Xhaka on kertonut saavansa.

Sveitsin maajoukkuepelaaja Xhaka, 27, on ollut otsikoissa koko viikon ajan hänen viime viikonlopun tempauksensa jälkeen. Hän kiroili yleisön suuntaan ja kehotti sarkastisesti heitä pitämään enemmän ääntä, kun hän asteli vaihtoon kotiottelussa Crystal Palacea vastaan. Katsojat säestivät Xhakan marssia pukukoppiin buuaksin ja vihellyksin.

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta tällä kaudella, kun Xhaka on saanut kritiikkiä Arsenalin omilta kannattajilta. Ja kritiikki on ollut jossain määrin ihan ansaittua. Sveitsiläinen ei ole ollut parhaimmillaan, joskin samaa voi sanoa myös koko Arsenalin joukkueesta.

Xhakalta on vaadittu anteeksipyyntöä kannattajien keskuudessa ja mediassa. Hänen käytöksensä ei ollut kapteenin käytöstä, siitä kaikki voivat olla samaa mieltä.

Torstaina Xhaka esitti anteeksipyyntönsä ja oman versionsa tapahtuneesta. Kipparin kertomus oli järkyttävää luettavaa.

Kiehumispiste

Jalkapalloilija luopuu tietyistä asioista, kun hän astuu ensimmäistä kertaa Emiratesin, Anfieldin tai Old Traffordin nurmelle. Sillä hetkellä hänestä tulee julkisuuden henkilö, jonka tekemisiä seurataan herkeämättä. Sama pätee myös huomattavasti pienemmillä näyttämöillä.

Granit Xhaka pelaa maailman suosituimmassa jalkapallosarjassa Arsenalin joukkueessa, jolla on Instagramissa yli 16 miljoonaa seuraajaa. Xhaka julkaisi samassa palvelussa pahoittelunsa kahdelle miljoonalle seuraajalleen.

Jalkapalloilijan työ ei ole ammatti muiden joukossa. Xhakan käsitys yksityisyydestä on täysin erilainen kuin ihmisten, jotka maksavat siitä, että he pääsevät katsomaan hänen pelaamistaan.

Valioliigatähdet ja muut julkisuuden henkilöt voivat tuntua hahmoilta, jotka elävät omassa kuplassaan, mutta he eivät ole eristyksissä muusta maailmasta. Hekin ovat ihmisiä.

Jalkapalloilija ei saa palautetta huonosti tehdystä työstä vain pomoltaan, vaan myös seuran omalta kannattajakunnalta ja trolleilta. Jalkapalloammattilaisuuteen kuuluukin se, että pitää osata ottaa kritiikkiä vastaan.

Osa palautteesta kannattaa ottaa huomioon ja osa kannattaisi jättää huomiotta. Helppoa se ei kuitenkaan ole.

Xhaka on saanut kritiikkiä läpi syksyn, ja hän tietää varmasti itsekin, että on ansainnut siitä osan. Mutta jokaisella meistä on varmasti ns. ”kiehumispiste”, jonka Xhaka mainitsi anteeksipyynnössään.

Valioliigajalkapalloilijaa ei voi suoraan verrata putkiasentajaan, opettajaan tai kassamyyjään. Mutta kuvittele omalle työpaikallesi tilanne, jossa tuntematon ihminen haukkuu sinut pystyyn ja uhkaa vahingoittaa läheisiäsi, koska teit tietokoneella näppäilyvirheen. Entä jos se jatkuisi viikkojen tai kuukausien ajan?

Uskon täysin Granit Xhakaa, kun hän sanoo, että rakastaa Arsenalia ja kertoo antavansa aina kaikkensa joukkueen eteen. Uskon myös sen, että viikkoja jatkunut solvaaminen peleissä ja sosiaalisessa mediassa on vaikuttanut häneen.

Ei ole mikään yllätys, että Xhaka saavutti kiehumispisteensä. Hänelle kasautuneet valtavat paineet purkautuivat harmillisen epäammattimaisella tavalla.

Xhaka pyysi anteeksi nimenomaan käytöstään yksittäisessä tilanteessa. Mistään muusta hänen ei kuulukaan olla pahoillaan.