Manchester City-Arsenal -ottelu Etihad Stadiumin lehtereillä. Siitä ei juuri isän ja pojan yhteinen laatuaika parane, varsinkin kun jalkapallo on ollut tärkeä osa yhteistä elämää.

Janne Kippola, 41, ei ollut uskoa silmiään, kun Valioliiga.comista otettiin yhteyttä viime syksynä. Kippola oli osallistunut Instagramissa Valioliiga.comin tilillä järjestettyyn kilpailuun, jossa pääpalkintona oli matka kahdelle Valioliigan huippumatsiin.

– Vähän vaikea uskoa todeksi, että tuollainen matka järjestyi yllättäen. Ei kyllä tuota vaikeuksia muistella kyseistä reissua, Kippola kertoo puhelimitse muutama viikko reissun jälkeen.

Voit seurata Valioliiga.comin Instagramia tästä linkistä.

Kippola arvottiin voittajaksi kisamatkalle Manchesteriin ja matkaseuraksi lähti hänen 10-vuotias poikansa Konsta. Kisavoittajat lennätettiin 3. helmikuuta pelattuun Manchester City-Arsenal -otteluun. Pakettiin kuuluivat matkat, majoitukset ja tietysti liput otteluun.

Futisreissu kuin nenä päähän

Konsta on pelannut jalkapalloa ”koko elämänsä”. Lapsen harrastuksen myötä myös Janne on ajautunut FC Raahen seuratoimintaan mukaan valmentajana. Janne valmentaa poikansa joukkueessa ja taskusta löytyy myös C-valmentajakurssin lisenssi.

Kippola kertoo innoissaan, että jalkapallon seuraaminen on pojan harrastuksen parissa noussut aivan uudelle tasolle. Valioliigan huippumatsin katsominen paikan päällä osui kuin nenä päähän. Aiemmin Kippolat ovat olleet katsomassa koko perheen voimin Paris Saint-Germainin ottelua Ranskassa. Janne kävi myös HJK:n Mestarien liigan otteluissa Olympiastadionilla 1990-luvulla. Helmikuinen reissu toi kuitenkin ensikosketuksen paikan päällä tarunhohtoiseen Valioliigaan.

Jotta jalkapallokokemus olisi ollut kokonaisvaltainen, järjesti Kippola pelireissun yhteyteen myös stadionkierrokset Etihadille ja Manchester Unitedin kotiluolaan Old Traffordille. Sen verran ikimuistoinen reissu oli, että siihen tulee palattua tasaisin väliajoin.

– Kyllä sitä huomaa, että tulee palattua pojan kanssa reissuun. Sitä tulee kyseltyä pojalta, että muistatko tämän ja tämän jutun sieltä. Tiedän, että poika puhuu kavereilleen ja huomaan itsekin puhuvani töissä sekä valmennuskavereilleni matkasta ja esimerkiksi siitä, minkälainen nurmi stadionilla oli, Kippola tunnustaa.

Ja mikäs siinä muistellessa. Ei sitä ihan joka päivä pääse katsomaan maailman parhaita jalkapalloilijoita paikan päälle ja kokemaan täyteen ahdetun stadionin tunnelmaa. Man Cityn ja Arsenalin välinen kamppailu oli loppuunmyyty, eli paikalla oli reilu 55 000 katsojaa. Yleisömäärän sisäistäminen ei ole täysin mutkatonta. Suomessa esimerkiksi Olympiastadion veti aiemmin parhaimmillaan reilut 35 000 katsojaa.

– Vaikka televisiostakin on kiva katsoa, niin ei sitä oikein voi verrata millään tasolla. Väkeä on niin paljon ja aivan uskomattomat puitteet. Tässä on tullut vertailtua jääkiekkoa seuraavien kavereiden kanssa, että kun sitä väkeä on viisi tai kuusi kertaa enemmän, niin ei sitä oikein voi ymmärtääkään kuinka isolta vaikkapa stadionin kohahdus kuulostaa verrattuna täyteen jäähalliin. Menee jo kylmät väreet siitä, kun yleisö vaikka huokaa, ettei tullut maalia, niin onhan se ihan uskomatonta, Kippola fiilistelee.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Sergio Agüero dominoi, mutta Bernardo Silva säväytti

Manchester City esiintyi Arsenalia vastaan suorastaan dominoiden, lue otteluraportti tästä. City-hyökkääjä Sergio Agüero oli huimassa vireessä iskien hattutempun ja voittolukemat kirjattiin Cityn hyväksi 3-1.

Agüeron huippuvire Arsenalia vastaan osui ja upposi nuorempaan Kippolaan, mutta vanhemman Kippolan katseet kohdistuivat Bernardo Silvan pelaamiseen.

– Telkkarissa toki muutaman kerran nähnyt hänen pelaamistaan, mutta jotenkin se korostui paikan päällä, että kuinka hyvä hän on pienessä tilassa pallon kanssa. Vaikka hänellä oli monta kertaa kolme Arsenalin pelaajaa ympärillä ja näytti siltä, ettei hän pääse mihinkään siitä, niin jotenkin hän aina tuli sieltä läpi pallo jalassa. Se jäi kyllä mieleen.

– Sanoinkin monta kertaa pojalle, kun hän tuli jatkuvasti pelattavaksi laitaan, että huomaatko, että hän juoksee aina sellaiseen paikkaan, johon hänelle voi syöttää. Paikan päällä tuollaiset asiat näkee vaan niin toisella tavalla, kun televisiossa kamerat seuraavat vain palloa.

Pojan silmät seurasivat tiukasti Kevin De Bruynea ja hänen syöttöjään. Kippolan mukaan De Bruynen pelaaminen on noussut matkan jälkeen useampaan kertaan puheenaiheeksi. Lisäksi nuorempi Kippola harmitteli pelin jälkeen, ettei Arsenal onnistunut hyödyntämään Pierre-Emerick Aubameyangin juoksunopeutta. Asiantuntevaa puhetta nuorelta futarilta.

City tuntee historiansa

Kippolan mukaan tunnelma Etihad Stadiumilla oli hyvä. Vierellä istui kokeneempia kausikorttilaisia, joiden kehonkielestä oli helppo lukea, että kyseessä oli iso peli.

– Kun tuli heidän mielestään kyseenalainen vihellys, niin salamana oltiin seisomassa ja kritisoimassa, kuten kuuluukin.

Valioliigan otteluiden tunnelmaa on viime vuosina ajoittain jopa kritisoitu, koska katsomoissa on paljon turisteja. Lippujen hinnat ovat nousseet ja osa seuran uskollisista kannattajista on joutunut jäämään kotiin tai lähipubiin katsomaan ottelua. Kippolan mukaan ainakin heidän ympärillään pystyi aistia aitoa englantilaista jalkapallokulttuuria.

Manchester City on perinteikäs seura, johon alettiin pumpata rahaa 2010-luvulla. Seuran omistus siirtyi Abu Dhabi United Groupille, minkä jälkeen öljyraha on tehnyt seurasta yhden Euroopan parhaista. Kippolan mukaan Etihadin stadionkierros kuitenkin osoitti, ettei seura ole missään tapauksessa unohtanut juuriaan.

– Etihadia kiertää sellaisia isoja kuvia, jossa on merkkitapahtumia vuosien varrelta. He sitten pysäyttivät meidät vuoden 1999 kohdalle. Jos kysytään yleisesti, että mikä on City-historian tärkein maali, niin moni varmasti vastaisi Sergio Agüeron osuman, joka toi mestaruuden vuonna 2012, mutta kierroksella kerrottiin, ettei se ole totta.

– Vuonna 1999 City oli kolmannella sarjatasolla ja nousufinaalissa, jossa he tasoittivat ottelun lisäajalla. Lopulta nousu tuli rankkareiden kautta kakkostasolle.

City nousi lopulta jo vuonna 2001 liigaan, mutta riemua ei kestänyt kuin yhden kauden. Paluu nähtiin kuitenkin kaudella 2002-03, jolloin City voitti myös ensimmäistä kertaa paikallisvastustaja Unitedin.

Vuoden 1999 nousufinaalissa nähdyn 2-2-tasoituksen merkitys Manchester Citylle on noussut arvoon arvaamattomaan. Paul Dickovin osumaa ei tulla koskaan unohtamaan.

– Jos sitä maalia ei olisi tullut, he eivät olisi nousseet. Jälkikäteen on löydetty myös tieto vanhalta stadionilta, että jos he eivät olisi nousseet, he eivät koskaan olisi päässeet uudelle stadionille, Etihadille. Se olisi saattanut merkitä konkurssia. He korostivat nimenomaan sitä, että koko seuran kannalta tärkein maali oli nimenomaan Dickovin tasoitus vuonna 1999. Koko seuraa ei välttämättä olisi ilman sitä, Kippola kertoo innoissaan stadionkierroksen antamista opeista.

Cityn vire jännittää

Kippola tunnustaa seuraavansa Valioliigasta eniten Liverpoolin otteita. Mestaruustaisto käy Valioliigassa kuumempana kuin moneen vuoteen.

Kippola toivoo Liverpoolin nappaavan mestaruuden, mutta Cityn vireen näkeminen paikan päällä on alkanut hieman jännittää. Kippola ei varmasti ole yksin tuntemuksensa kanssa.

– Toivon totta kai Liverpoolia, on sitä niin kauan odotettu. Täytyy silti myöntää, että kyllä City on niin vahva ollut, esimerkiksi Arsenalilla ei ollut mielestäni mitään palaa tuossa ottelussa. En yllättyisi, jos City tulisi vielä ohi, Kippola tunnustaa.

Kävi Valioliigan mestaruustaistossa niin tai näin, on Kippolan perheessä yksi asia ainakin varma. Uudelle pelireissulle täytyy lähteä.

– Aivan varmasti!

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen

Seuraa Valioliiga.comia Instagramissa tästä.

Valioliiga.com järjestää myös jatkossa unohtumattomia kisamatkoja huippupeleihin. Tälläkin hetkellä on käynnissä kisa, josta voit voittaa neljälle hengelle matkan Mestarien liigan puolivälierään. Voit osallistua kilpailuun alla olevasta linkistä.