Tottenham julkisti eilen seuran kannattajien kauan odottaman uutisen. Valioliigan kaksinkertainen maalikuningas, Spursin keulakuva Harry Kane allekirjoitti pidennetyn jatkosopimuksen peräti kesään 2024 saakka.

Ensinnäkin 24-vuotiaan Kanen paperiin saatiin kaksi arvokasta lisävuotta. Toiseksi samalla karistettiin kilpakosijat, kuten Real Madrid pois kannolta.

Moni muistaa kesän 2013, kun Madrid kaappasi silloisella maailmanennätyssiirtosummalla Spursin silloisen ykköstähden Gareth Balen Espanjaan. Samanlaisen skenaarion toistuminen Kanen kanssa olisi ollut pohjoislontoolaisseuralle vieläkin suurempi tragedia selvittäväksi.

Nyky-Spursin kasvot

Kane on ollut syksyn 2015 läpimurrostaan lähtien Tottenhamin nykybrändin keulakuva ja tärkein hahmo. Hyökkääjä on mättänyt neljä yli 20 maalin kautta ja napannut maalikuninkuuden kahdesti.

Kane merkitsee kuitenkin Spursille paljon muutakin kuin maaleja. 16-vuotiaasta saakka seuran organisaatioon kuulunut englantilainen on kaupungin oma poika ja esimerkillinen johtaja joukkueelle.

Kanen murtautuminen edustukseen osui siihen tyhjiöön, kun Tottenham eli vaikeaa välivaihetta aikana Balen jälkeen. Roberto Soldadon kaltaisten siirtofloppien jälkeen uuden sankarin löytyminen omasta takaa oli jotain sanoinkuvaamatonta koko joukkueelle.

Kane on myös mallikelpoinen urheilija kentän ulkopuolella. Mies on kertonut useampaan otteeseen eri medioissa, ettei hän käytä kauden aikana lainkaan alkoholia, vaan keskittyy täysin jalkapalloon. Yökerhojen sijaan vapaa-aika kuluu golfin, perheen ja koirien parissa.

Pochettinon tuotos

Kanen jatkosopimuksen kannalta tärkeä askel tehtiin jo toukokuun lopulla päävalmentaja Mauricio Pochettinon tehtyä viiden vuoden jatkosopimuksen.

Argentiinalaisvalmentaja on Kanelle monella tapaa oppi-isä. Juurikin Pochettino antoi neljä vuotta sitten useiden lainapestien jälkeen hänelle mahdollisuuden edustusryhmässä.

Spurs-luotsin alaisuudessa Kane on ottanut joka vuosi harppauksia eteenpäin kasvaen sekä pelaajana että ihmisenä pojasta mieheksi. Ennätyksiä on paukkunut rikki ja paikka maailman eliitissä ansaittu.

Pochettinon tuttuun ja turvalliseen ympäristöön jääminen oli myös Kanelle varma sekä tässä vaiheessa hyvä vaihtoehto. Varsinkin, kun Real Madridissa on nyt kaaos päällä.

Zinédine Zidanen yllättävän lähtöpäätös jätti espanjalaisjätin pulaan löytää korvaaja vähäisistä vaihtoehdoista. Myöskään Cristiano Ronaldon huhuttu oikuttelu ei helpota tilannetta.

Madrid olisi ollut Kanelle hyppy tuntemattomaan, jonka onnistumisesta ei ollut nykyisissä olosuhteissa takuuta.

Vaikka Kane on saavuttanut Spursissa henkilökohtaisella tasolla liki kaiken, se tärkein puuttuu.

Seuraavaksi kiinni pokaaleihin

Tottenhamissa ei olla nostettu pokaalia sitten kauden 2007-08 Liigacupin voiton. Siihen täytyy saada muutos.

Pochettinon miehistö on pelannut jo usemman kauden ajan viihdyttävää ja korkeatasoista jalkapalloa. Top 3 -sijoituksia on kolme perättäistä takana, mutta ne pystit uupuvat.

Argentiinalaisen pitkäjänteinen projekti voi kuitenkin aloittaa pokaalisateensa minä hetkenä hyvänsä. Materiaali on laaja ja viimeisen neljän vuoden aikana koottu ryhmä on hitsautunut yhteen.

Kane on ollut keihään kärki liki koko tämän ajan. ”Hurri-Kanella” on valtava voitontahto täyttää palkintokaappinsa juuri Tottenhamin valkoisessa paidassa.

Kanen perässä mahdollisesti myös muu runko seuraa avainmiehen esimerkkiä pysyen Pohjois-Lontoossa.

Kane ei ole tällä hetkellä pelkästään Spursin, vaan koko Englannin keulakuva. Maalipyssy pukee kapteeninnauhan ylleen Venäjän MM-turnauksessa.

Ei ole mitenkään tavatonta kuvitella, etteikö Kane voisi johtaa myös muutaman vuoden sisään Spursia. Sitä ennen vastuu on kuitenkin vielä maalivahti Hugo Lloris’lla.

Sekä Pochettinon että Kanen jatkosopimukset ovat koko Spursille valtavia voittoja, joiden merkitystä ei voi mitata rahassa.

Projekti voi nyt jatkua kohti seuraavaa vaihettaan. Se on pokaalit.

Joni Ahokas

Twitter: @AhokasJoni