Hyökkääjä Harry Kane osui keskiviikkona kerran, kun Tottenham hävisi FC Barcelonalle luvuin 2–4.

Kane, 25, vei Venäjällä MM-turnauksen maalikuninkuuden. Hän on tuulettanut Valioliigassa tällä kaudella viisi kertaa seitsemällä kierroksella.

Tehojen takana piilee mielenkiintoinen tilastokummajainen: Kane on laukonut tällä kaudella aiempaa huomattavasti harvemmin.

Tämä on pantu Englannissa jo hyökkääjän sitkeiden nilkkavaivojen piikkiin. Johtopäätös on ainakin osittain kaukaa haettu.

Kane laukoi viime kaudella Valioliigassa keskimäärin viisi kertaa ottelussa. Luku on englantilaisen uran korkein Valioliigassa. Kane haki jopa väkisin kolmatta peräkkäistä maalipörssin voittoa, mutta Mohamed Salah vei niukan voiton.

Tällä kaudella Kane on laukonut enää keskimäärin 2,9 kertaa ottelussa. Muutos on siis merkittävä.

Kane osui viime kaudella Valioliigassa komeat 30 kertaa (Salah 32 kertaa). Tottenham osui koko joukkueen voimin 76 kertaa. Esimerkiksi Salahin Liverpool osui 84 ja mestari Manchester City 106 kertaa.

Kane nakersi jatkuvalla laukomisella koko joukkueen tehoja. Maalit tehdään jalkapallossa tilastojen mukaan keskimäärin 80–92-prosenttisesti rangaistusalueelta. Kane laukoi viime kaudella keskimäärin 1,7 kertaa rangaistusalueen ulkopuolelta. Tällä kaudella keskiarvo on lähellä nollaa!

”Turhat” laukaukset pois

Pohjoislontoolaisten manageri Mauricio Pochettino on siis säätänyt. Pochettino haluaa, että Tottenham murtautuu jatkossa vahvemmin koko joukkueen voimin ja tekee maalit ennen kaikkea rangaistusalueelta. Pochettino vannoo siis todennäköisyyksien voimaan: maalit kannattaa tehdä sieltä, mistä ne todennäköisimmin syntyvät.

Kane liikkui keskiviikkona Wembleyllä innolla kymppialueelle ja veti vieraiden puolustuslinjaa mukanaan. FC Barcelona joutuikin ajoittain pulaan. Kane loi tilaa taustanousuille saapumalla palloa vastaan. Lucas Moura, Erik Lamela ja Son Heung-min leikkasivat englantilaisen luomaan aukkoon.

[readmore from=Tottenham]

Pochettino tietää, että Kane merkataan. Vastustajan puolustuslinjan ja keskikentän välissä sijaitsevalle kymppialueelle liikkuminen on siis oiva tapa luoda kentälle hieman tilaa. Esimerkiksi topparit seuraavat herkästi vaarallista kärkeä.

Pochettino tekee muutoksella suuren palvelun Kanelle. Seuran oma kasvatti saattaa kärsiä hetken aikaa, mutta hyötyy tulevaisuudessa. Tottenham on jatkossa aiempaa hankalammin ennakoitava porukka – jos Pochettino vain onnistuu hiomaan murtautumiset ja viimeistelyt kuntoon.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila