Kaikki näytti hetken aikaa liian hyvältä Pohjois-Lontoon liljanvalkoisella puolella.

Tottenham otti vuodenvaihteessa kiinni Valioliigan kärkeä. Jopa ohut mestaruussauma kiilsi silmissä. Spurs kamppaili vielä Mestarien liigassa, Englannin cupissa ja liigacupissakin. Sitten homma levisi hetkessä käsiin.

Manchester United voitti sunnuntaina Wembleyllä luvuin 1–0. Suurin Spurs-tähti Harry Kane loukkasi ottelussa vasemman nilkkansa ja huilaa seuran tiedotteen mukaan maaliskuulle saakka.

Tottenham on pulassa: Son Heung-min lähti Etelä-Korean maajoukkueen matkaan. Niin ikään kärjessä viihtyvä Lucas Moura parantelee vielä polveaan.

Pochettino antanut Kanelle vapauksia

Kane on loistanut. Hän joko teki tai pohjusti maalin yhdeksässä peräkkäisessä Spurs-ottelussa ennen kun United juhli Wembleyllä. Kane on osunut tällä kaudella Valioliigassa 14 ja Mestarien liigassa neljä kertaa.

Kane on joukkueelleen äärimmäisen tärkeä hahmo. Vastustajat vartioivat hänet tarkasti. Kane luo näin tilaa joukkuetovereilleen.

Kane on hyvällä tavalla ahne. Hän haluaa heiluttaa verkkoja – ja se näkyy tilastoissa. Manageri Mauricio Pochettino on antanut suojatilleen vapauksia ja vastuuta. Tottenham ei etene aina xg-todennäköisyyksien mukaan, kun Kane laukoo paljon. Kane laukoi viime kaudella keskimäärin viisi kertaa ottelussa Valioliigassa. Luku on tippunut tällä kaudella kolmeen ja puoleen Valioliigassa ja neljään ja puoleen Mestarien liigassa.

Pochettino on siis onnistunut säätämään hieman. Tottenham on pelannut keskikentän timantilla ja kahdella kärjellä. Viime kaudella Kane viiletti yksin piikissä. Nyt roolia on hieman viilattu.

Mitä Pochettino ajatteli?

On vaikea ymmärtää, mitä Pochettino ajatteli joulukuussa. Kane pelasi aatonaattona täydet 90 minuuttia, kun Tottenham antoi Goodisonilla kyytiä Evertonille 6–2. Spurs johti tunnin jälkeen 5–2, mutta Kane pysyi kentällä. Kane sai tapaninpäivänä vastuuta 77 minuuttia, kun Bournemouth taipui Wembleyllä 5–0. Spurs johti tuolloin 3–0 jo puolen tunnin jälkeen.

Tottenham johti joulukuun 29. päivä Cardiffissa puoliajalla 3–0, mutta Kane uurasti jälleen 90 minuuttia. Tämän jälkeen Pochettino otti ”englantilaisen ikonin” mukaan Tranmereen. Tottenham otti cupissa 7–0-voiton. Kane sai vastuuta viimeisen vartin. Hänet vaihdettiin kentälle, kun Tottenham johti 6–0.

Tottenham ja Chelsea kohtasivat tämän jälkeen liigacupissa välierissä, ensimmäisessä osassa. Kane sai vastuuta 90 minuuttia ja osui pilkulta. Sitten tuli United ja nilkkavamma.

Pelaajia pitää suojella

Pochettino nauttii seuran Enfieldin-harjoituskeskuksessa huippuluokan urheilutieteestä, mutta hän on se, joka määrää. Hän tekee päätöksen, pelaako Kane vai ei.

Pochettino teki tällä kertaa karmaisevan virhearvion. Kane huilasi viime kaudella loukkaantumisten vuoksi vain neljä peliä, mutta huilasi kaudella 2016–17 peräti 14 peliä. Juuri nilkkavammat tuntuvat vaivaavan 188-senttistä voimanpesää.

Nykypäivän huippumanagerilta vaaditaan paljon. Heidän pitää myös suojella suojattejaan. Pelaajia revitään joka suuntaan: maajoukkueeseen, liiton järjestämiin kilpailuihin, yhteistyökumppaneiden tapahtumiin ja vaikka mihin.

Pochettino on korostanut aiemmin menestystä juuri Valioliigassa ja Mestarien liigassa. Hän on puhunut ”oikeista pokaaleista”. Onko jokin muuttunut, kun jätit koputtelevat ovelle?

Pochettino epäonnistui joka tapauksessa. Kylmät numerot voit katsoa tämän linkin takaa.

Arsenal varoittava esimerkki

Pochettino on jäänyt urallaan ilman pystin pystiä. Argentiinalaista viedään silti Real Madridiin ja Manchester Unitediin. Nyt hän joutuu pärjäämään erittäin tärkeällä hetkellä ilman kahta avainhyökkääjää. Tottenham on tehnyt tällä kaudella Valioliigassa 46 maalia, Kane ja Son niistä 26.

Pochettino ansaitsee kunnian siitä, että Tottenham on pysynyt neljän kärjessä Valioliigassa ja pärjännyt evakossa Wembleyllä. Hänellä on lehmän hermot. Hän jaksaa odottaa ja antaa nuorille aikaa.

[readmore from=Tottenham]

Seuraavan askeleen ottaminen vaatii vielä enemmän. Se vaatii hetkessä elämistä. Pochettino muovasi sunnuntaina joukkueen muotoa puoliajalla, hieman liian myöhään, sillä United ehti livahtaa johtoon. Tämä on tapahtunut turhan usein.

Koko jupakassa alkaa heijastua wengermäiset piirteet. Pochettino luo vakautta, mutta voittajaa hänestä ei saa tekemälläkään. Tottenham on ajautumassa kulttuuriin, jossa vuodet seuraavat toisiaan ja keväällä tyydytään neljän joukkoon pääsemiseen. Pohjois-Lontoon punavalkoisella puolella on varoittava esimerkki siitä, mihin tämä puuhastelu lopulta johtaa.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila