Arsenalin laitapuolustaja Hector Bellerín on yksi harvoista vegaaniksi ryhtyneistä Valioliigan huippupelaajista.

Bellerín teki ison päätöksen, kun hän kääntyi kasvispohjaisen ruokavalion puoleen vuonna 2016. Espanjalaispuolustaja ryhtyi vegaaniksi lähinnä urheilullisista syistä, saatuaan motivaatiota ruokavalionsa muuttamiseen A Game of Two Halves -nimisen Netflix-sarjan kautta.

Bellerín oli oppinut, että kasvisruokavalion avulla hän saisi kehonsa voimaan paremmin. Veganismi tuntui nopeuttavan hänen kuntoutumistaan vammoista, nostaen samalla hänen kipukynnystään kentällä.

Vasta muutamaa vuotta myöhemmin, kun Bellerín päätti syventyä veganismiin tarkemmin, hän sai enemmän selville sen eettisistä ja ympäristöllisistä vaikutuksista. Tämä luonnollisesti vain vahvisti hänen päätöstään pysyä kasvissyöjänä. Bellerínin ruokavalio lakkasi olemasta vain lääkehoitoa, ja siitä tuli elämäntapa.

Alustavat tulokset olivatkin hyviä, mutta viimeisten vuosien aikana Espanjan maajoukkuepelaaja ei ole onnistunut ylläpitämään hänen parasta kuntoa ja virettä.

Osa Arsenalin lääkintähenkilökunnasta onkin alkanut epäilemään vegaanisen ruokavalion luontaisetuja Bellerínin kohdalla. The Athleticin mukaan jotkut lontoolaisseuran työntekijät pelkäävät, ettei Bellerínin ruokavalio anna hänelle parhaita mahdollisuuksia palata hänen optimaaliselle suoritustasolleen.

Kuinka pitkälle tie vie?

Huippu-urheilijat tarvitsevat yleensä suuren määrän proteiinia. Tämän takia ihmiset ovatkin keskustelleet paljon siitä, onko kasvipohjainen proteiini verrattavissa lihasta peräisin olevaan proteiiniin.

Selvää on, että runsaasti proteiinia sisältävät vegaaniruoat, kuten pavut, sisältävät myös paljon kuituja ja ovat siten myös erittäin täyttäviä. Luonnollisten kasvipohjaisten proteiinien kulutus vaadittavissa annoksissa ei kuitenkaan ole aina helppoa, tai edes käytännöllistä.

Tässä kohtaa seuran ravitsemusterapeutit pyrkivät pitämään huolta siitä, että joukkueen pelaajat pysyvät oikealla raiteella.

Arsenal on tukenut Bellerínin valintaa erinomaisella tavalla. Lontoolaisseuralla on kaksi kokkia harjoituskentällä, sekä yksi kokki mukana joka vieraspelimatkalla. Joka aamu pelaajat tilaavat itse oman ruokansa iPadin avulla. Seura on pyrkinyt käyttämään tekniikkaa, joka tarjoaa pelaajille räätälöityjä neuvoja siitä, mitä heidän tulisi syödä esimerkiksi harjoitusten jälkeen.

[readmore from=Arsenal]

Arsenal tarjoaa vegaaniruokaa Bellerínille sekä muille joukkueen pelaajille, jotka haluavat syödä kasvipohjaisia aterioita. Viimeisten vuosien aikana yhä useammat pelaajat ovat kiinnostuneet kasvipohjaisista vaihtoehdoista. Arsenalin pelaajat ovat esimerkiksi pyytäneet, että joukkueen harjoituksissa ja otteluissa tarjoiltavat palautusjuomat olisivat maidottomia.

Vihanneksien ja kuitujen tuomat hiilihydraatit voivat tarjota pelaajille merkittävää lisäenergiaa kiireisen Valioliiga-aikataulun keskellä. Joidenkin ravitsemusterapeuttien mielestä kasvisruoka voi myös auttaa urheilijoita maitohappojen torjumisessa.

Bellerín ei kuitenkaan ole onnistunut löytämään parhainta mahdollista virettään viime kaudella kärsityn polvivamman jälkeen. Tämän takia hän on saanut kuulla krittiikiä myös vegaanisesta ruokavaliostaan.

Bellerín pitää kaikkia huolenaiheita eittämättä haasteena. Hän on kuitenkin osoittanut jo, että huippujalkapalloilija voi menestyä myös kasvisruokavaliolla. Nyt kysymys on vain siitä, kuinka pitkälle kyseinen tie voi hänet viedä.

Vain palaamalla parhaaseen vireeseen hän voi vakuuttaa tehneensä oikean päätöksen.

Lähde: The Athletic