Tätä nykyä VAR on arkipäivää, mutta siitä ei ole kovinkaan kauan, kun erotuomari joutui tekemään päätöksensä omien ja avustavien erotuomareiden näkemysten mukaan.

Entinen huipputuomari Howard Webb antoi The Athleticille haastattelun, jossa hän paljasti uransa suurimman virheen. Moni olisi ehkä voinut ajatella, että se liittyisi vuoden 2010 MM-finaaliin ja Nigel de Jongiin, mutta ei. Webbin mieltä on jäänyt painamaan rankkarituomio Manchester Unitedin ja Tottenhamin välisessä ottelussa vuonna 2009.

Tuohon aikaan – huhtikuun lopussa – mestaruustaisto kävi kuumana Man Unitedin ja Liverpoolin välillä. Liverpool oli kolmen pisteen päässä ja tarvitsi Unitedin kompurointia. Toista puoliaikaa oli pelattu kymmenisen minuuttia, ja Tottenham johti Unitedia vastaan 2-0. Sitten Wayne Rooney vapautti läpisyötöllään Michael Carrickin, joka ohitti maalivahti Heurelho Gomesin ja kaatui maahan. Selvä pilkku?

– Näin, että Carrick ehti palloon ensin ja sitten maalivahti osui häneen. Se oli helppo tuomio, Webb sanoi.

– Odotin tavanomaista valitusta pelaajilta, mutten osannut odottaa sellaista hämmästynyttä katsetta Gomesilta. Tajusin sekunneissa tehneeni väärän tuomion.

Hidastukset osoittivat, että Gomes ehti sormillaan ensin palloon, mutta tuohon aikaan ei ollut hidastuksia, joita tuomarit olisivat voineet kelailla edestakaisin. Myöskään linjatuomarit eivät kyenneet tarjoamaan selvennystä asiaan. Webb saattoi vain katsella, kun Cristiano Ronaldo asteli pallon taakse.

– Jätin tuomion voimaan, koska ainoa todiste tuomion kumoamista vastaan oli tunne, joka minulle tuli. Saatoin vain toivoa, että Ronaldo mokaisi rankkarin. Mutta ei hän mokannut.

Webb toivoi mielessään, että Tottenham kykenisi pitämään johtoasemastaan kiinni. Ei kyennyt. United tuli 2-2:een, 3-2:een, 4-2:een ja lopulta 5-2:een.

– Mietin vain, että ”voi vit*u”.

Webbin mielestä VAR on ollut hyvä lisäys.

– Tällä systeemillä minullakin olisi ollut paljon parempi mieli ottelun viimeisen puolituntisen aikana Old Traffordilla. Olisin edelleen tehnyt virheen, mutta olisin myös saanut virheen oikaistua.

Entä miten kävi mestaruustaistossa keväällä 2009?

United voitti sarjan neljällä pisteellä ennen Liverpoolia. Eli vaikka United olisi hävinnyt Tottenhamille, se ei suoraan olisi tarkoittanut Liverpoolin mestaruutta.