Wikipedian mukaan Ison-Britannian väestöstä noin 5 prosenttia on islaminuskoisia. Ilman parempaa tietoa voisi arvella, että Valioliigan katsojakunnan joukossa osuus on kuitenkin pienempi. Siitäkin huolimatta, että useissa muslimimaissa kiinnostus ja rakkaus jalkapalloa kohtaan on vähintään yhtä intohimoista kuin enemmistöltään kristinuskoisissa länsimaissa.

Valioliigan pelaajistossa on useita islaminuskoisia pelaajia aivan lajin terävimmältä huipulta: Mesut Özil, Mousa Dembélé, Riyad Mahrez, Paul Pogba ja Mohamed Salah etunenässä. Viimeksimainittua monet pitävät kenties jo tämän kauden parhaana pelaajana, ja Salahin menestys voikin tuoda osaltaan islaminuskoisia jalkapallon ystäviä lähemmäs Valioliigaa.

Ja mikäs sen hienompaa? Vaikka jalkapallostadionit ovatkin seurauskollisten kannattajien ”pyhättöjä”, ei portilla kysytä, millaiseen jumalaan kukin uskoo, vaan laji kuuluu kaikille uskontokunnasta riippumatta. Jokainen valitsee vapaasti suosikkiseuransa ja oman uskontonsa – eikä kaikilla ole välttämättä kumpaakaan.

Salahin kunniaksi suosittu ja tarttuva hoilaus

Egyptiläinen Salah on iskenyt Liverpoolille tällä kaudella jo huimat 23 valioliigamaalia. Kikkarapään huima kausi onkin innostanut Liverpool-faneja tekemään hänelle kannatuslaulun, joka on omiaan lähentämään eri uskontoja tunnustavia kannattajia toisiinsa. Laulun sävelenä on vuodelta 1996 peräisin oleva ”Good enough”, jonka alkuperäisesittäjä on Dodgy. Chantti kuuluu näin:

”If he’s good enough for you he’s good enough for me,
if he scores another few then I’ll be Muslim too.
If he’s good enough for you he’s good enough for me,
he’s sitting in the mosque that’s where I wanna be.”

Sosiaalisessa mediassa nopeasti levinnyt chantti on saanut hyvän vastaanoton niin Liverpoolin kuin muidenkin seurojen kannattajien keskuudessa. Ja mikä tärkeintä, muslimiyhteisössä.

– Mo Salah -chantti osoittaa, kuinka suvaitsevaisia liverpoolilaiset ovat. Liverpoolilla on perinteisesti ollut vieraanvarainen maine, ja sinne avattiin myös yksi Brittein saarten ensimmäisistä moskeijoista, Liverpoolin kannattaja ja seuran jäsen Asif Bodi kertoo BBC:lle.

– Mohamedia kohtaan osoitettava kiintymys on mahtavaa seurattavaa. Minä kannattaisin ketä tahansa Liverpoolin pelaajaa, mutta en voi piilotella ylpeyttäni siitä, että Mo on paitsi mahtava Liverpoolin pelaaja, niin myös kaltaiseni harras muslimi.

– Salahin menestys on kasvattanut Liverpoolin fanipohjaa Englannissa ja koko muslimimaailmassa. Kuulin ilokseni 10-vuotiaasta Manchester Unitedin fanista, josta tuli Liverpoolin fani tuon laulun takia, Bodi paljastaa.

Myös WBA-leirissä innostuttu chantista

West Bromwich Albionillakin on omat muslimipelaajansa, Salahin maanmiehet Ahmed Hegazi ja Ali Gabr. Sympatiaa Liverpool-fanien Salah-chantti saakin myös vuonna 2012 islamin uskoon kääntyneeltä WBA-kannattajalta Ashley Rawlinsilta.

– Laulu osoittaa, että jalkapallo yhdistää ihmisiä paremmin kuin muutama vuosi sitten. Etenkin, kun siinä lauletaan ”moskeijassa istumassa, siellä haluan olla”, Rawlins sanoo.

– Ahmed Hegazi on saanut West Bromissa yhtä hyvän vastaanoton. Hänen urheutensa on inspiroivaa ja fanit rakastavat häntä. Minullakin on hänen nimensä pelipaidassani.

Useilla valioliigastadioneilla on tätä nykyä kaikille uskonnoille avoinna oleva rukoushuone.