Jäähyrangaistukset jalkapalloilussa ovat monelle täysin utopistinen ajatus, ellei jopa naurettava tai vihaksi pistävä idea. Tällaisenkin mullistuksen saattavat silti jalkapallon ystävät joutua joskus tulevina vuosina nielemään.

Englannin jalkapalloliitto FA:n erotuomarijohtaja Neale Barry on sitä mieltä, että jäähyt tulevat ”lähes varmasti” osaksi brittifutista tulevaisuudessa. Nottinghamshiren harrastelijasarjoissa jäähyistä – eli ”sin-bineistä” – on jo tehty rohkaisua antavia kokeiluja.

Kyseisissä ”puistopeleissä” pelaaja joutuu jättämään kentän 10 minuutin ajaksi, mikäli tuomari nostaa hänelle varoituksen. Luvan kokeilulle antoi kaksi vuotta sitten jalkapallon kansainvälisistä sääntömuutoksista vastaava IFAB. Rugbyssä kyseinen sanktio on jo yleisessä käytössä (kuten jutun kuvituskuvasta näkyy).

– Luulen, että jäähyt voivat lähes varmasti olla toimiva ratkaisu, ja tulemme jalkapalloliittona ottamaan ne tulevaisuudessa lähes varmasti käyttöön, Barry toteaa Sky Sportsin haastattelussa.

– Viime vuonna jäähyjä kokeiltiin 32 liigassa, ja tulokset ovat olleet positiivisia. Laajennamme kokeilua edelleen kahden seuraavan kauden aikana.

Barry kuitenkin korostaa, ettei näin massiivisen mullistuksen kanssa pidä hosua. Muutos toteutuu hitaasti ja tulee ensivaiheessa koskemaan lähinnä ruohonjuuritason futista.

– Keskustelemme siitä, kuinka korkealle sarjatasolle jäähyt voidaan ulottaa. Alku on ollut todella, todella positiivinen ja ihmiset huomaavat, että ratkaisu voi toimia. Meidän vain pitää esitellä se hitaasti. Jäähyt kuitenkin leviävät ruohonjuuritason jalkapalloiluun kauttaaltaan tulevina vuosina, Barry vakuuttelee.

Barryn mukaan jäähyillä on ollut kaksi merkittävää hyötyä. Tuomareille protestoiminen on vähentynyt ja pelaajista on tullut vastuuntuntoisempia. Jäähyjen kautta kun vahingoitetaan oman joukkueen etua pelkkää keltaista korttia suoremmin.

– Kaikesta, mikä helpottaa tuomarin työtä, on etua. 32 liigassa, jossa jäähyjä on kokeiltu, tuomarille protestointi on vähentynyt 38 prosenttia. Se johtuu pitkälti yhteisön (=pelikaverien) paineesta.

– Jos joudun 10 minuutin jäähylle soitettuani suuta tuomarille, pelikaverini eivät ole kovin tyytyväisiä.