Jack Grealishin sanotaan jakavan mielipiteitä. Väite on liioittelua. Aston Villan kapteenin poikabändimäinen ulkokuori saattaa olla liikaa brittien ”Grand old maneille”. Jalkapalloilijana Grealish on kiistatta briljantti, Valioliigan parhaimmistoa pelipaikallaan. Mielipiteiden vaihto englantilaisen ympärillä tulisi koskea lähinnä sitä, missä hän tulevalla kaudella pelaa.

Grealish oli täpärästi säilyneen Villan heittämällä paras pelaaja viime kaudella. Pian 25 vuotta täyttävä kippari iski kahdeksan maalia ja alusti kuusi osumaa, molemmat joukkueensa parhaita lukemia. Avainsyöttöjä Grealish antoi 91 kappaletta, 53 enemmän kuin seuraava Villa-pelaaja.

Viime kaudesta on helppo vetää johtopäätös: Grealish on liian hyvä pelaaja Villaan. Ennen kaikkea Grealish on pelaajatyypiltään sellainen, joka soveltuisi mutkatta laatujoukkueisiin. Grealish ei ole yhden tempun taikuri, vaan hurmaa monipuolisesti. Hän viihtyy pienissä tiloissa, edistää peliä niin kuljetuksilla kuin syötöillä, luo uhkaa hyökkäyskolmanneksella sekä laukauksellaan että oivaltavilla syötöillään ja, mikä tärkeintä uurastaa myös pallottomana.

Ei kuitenkaan ole sanottu, että Grealish lähtisi Villasta. Birminghamissa syntyneenä hänen rinnassaan sykkii Villan muotoinen sydän. Grealish liittyi seuran riveihin 6-vuotiaana vuonna 2001. Hänen koko perheen on sanottu kannattavan The Villansia. Niinpä Grealish ei ole pelkästään pelillisesti tärkein yksittäinen valioliigapelaaja omalle joukkueelleen, vaan heittämällä tärkein pelaaja myös omalle seurayhteisölleen.

Kipparin arvo on näkynyt myös Villan hinnoittelussa. Birminghamilaisseura pyytää timantistaan 80 miljoonan punnan, eli vajaan 90 miljoonan euron korvausta.

Grealish tuskin jättää siirtopyyntöä. Jos hän kuitenkin haluaisi maksimoida kykynsä, voittaa pokaaleja ja murtautua Englannin tuleviin kisajoukkueisiin, olisi nyt otollinen aika lähteä – 25-vuotiaana, loistavan kauden jälkeen.

Mihin Grealishin kannattaisi siirtyä?

Mediaraporttien perusteella voimakkaimmin Grealishia piirittänyt suurseura on Manchester United.

Punaisten paholaisten suhteen herää kuitenkin kysymys, missä Grealish pelaisi? Hän on parhaimmillaan joko kymppinä tai hyökkäyksen vasemman laidan sisäänvedetyssä roolissa. Noille paikoille Unitedilla on heittää Bruno Fernandes ja Marcus Rashford, joukkueen kaksi ehkäpä parasta pelaajaa.

Grealishin United-siirtoa mutkistaa myös hiljattain varmistunut Donny Van de Beekin siirtyminen Unelmien teatteriin. Monipuolisen Ajax-kasvatin myötä Unitedilla alkaa olla tarjontaa kasi- ja kymppipaikoille. Hyökkäykseen oikeassa laidassa Grealishin avut menisivät hukkaan.

Liverpooliin tai Manchester Cityyn Grealish kyllä soveltuisi. Pool kuitenkin havittelee keskikentälle Bayernin Thiagoa. Hyökkäykseen se tuskin ostaa 80 miljoonan varamiestä.

Cityssä Grealish sujahtaisi joko vasempaan laitaan tai keskikentälle valekasin rooliin vasemmalle sivustalle. Näiltä paikoilta lähtivät juuri David Silva ja Leroy Sané. Grealishin kaltainen mainio tempokuljettaja toisi täsmäaseen Pep Guardiolan koneeseen. Taivaansinisten suurin huomio vaikuttaisi kuitenkin olevan Lionel Messissä. Myös alakerta kaipaa edelleen avauksen laatua, joten resurssit saatetaan käyttää muualle.

Lontoon porukoista Chelsea on poissuljettu. Jos The Blues vahvistaa keskikentän hyökkääviä paikkoja, se polttaa rahaa Leverkusenin Kai Havertziin.

LUE MYÖS: Chelsean seuraava siirto loppusuoralla – Kai Havertz jätti Saksan maajoukkueen matkustaakseen Lontooseen

Tottenhamiin Grealish on yhdistetty aiemminkin. Sinne englantilainen myös sopisi, sillä Christian Eriksen jätti ammottavan aukon pelinteko-osastolle.

Spurs-siirto on kuitenkin riski kelle tahansa uransa huippuvuosia lähestyvälle pelaajalle. José Mourinho ei tunnetusti kehitä pelaajiaan, varsinkaan hyökkäyspään miehiä. Se, että Henrikh Mkhitaryan taantui Mourinhon alaisuudessa ja Jesse Lingard viiletti Unitedin kymppinä, kertoo olennaisen lusitaanin hyökkäysfilosofiasta.

Toisekseen pohjoislontoolaiset ovat jälleenrakennusprosessin tarpeessa. Vaikka Spursin johto yrittää vielä tekohengittää Mauricio Pochettinon vuosien hienoa työtä Mourinholla, on seuraa vaikea nähdä taistelemassa isoista pokaaleista nykymeiningillä. Viime kaudella Spurs jopa ylisuoritti pelilliseen antiinsa nähden vaikka sen pistepotti (59p) oli huonoin yli kymmeneen vuoteen.

Valioliigan suurista Grealish sopisi erinomaisesti Arsenaliin. Eikä vähiten sen takia, että Tykkimiehillä on huutava tarve juuri pelintekijälle. Arsenal loi viime kaudella jopa Norwichia vähemmän paikkoja.

Tykkimiehissä myös palaa pieni optimismin liekki kaaottisten aikojen jälkeen. Tuo liekki saattaa kuitenkin sammua hyvinkin nopeasti, jos viimeisen sopimuskautensa aloittava Pierre-Emerick Aubameyang vaihtaa maisemaa.

Arsenalin lasikatto näyttää myös pokaalien suhteen asettuneen FA Cupiin. Seuran yhdysvaltalainen pääomistaja Stan Kroenke edustaa amerikkalaista urheiluajattelua, jossa taloudellinen menestys tulee ennen urheilullisia urotekoja. Useamman jenkkiseuran omistava Kroenke ei ole sijoittanut omia rahojaan Arsenaliin.

Tykkimiehet tuskin maksavat Villan hulppeaa pyyntihintaa näin haastavassa taloudellisessa tilanteessa.

Musta Pekka vaanii

Ei siis ole sanottua, että Grealish vaihtaa maisemaa. Villaan jäämisessä on kuitenkin riskinsä, etenkin jos keskikenttäpelaaja sitoo itsensä pitkään sopimukseen. Nykyinenkin kattaa vielä kolme vuotta.

Ensimmäisenä mieleen hiipii Wilfried Zaha, joka oli vielä pari vuotta sitten Chelsean, Arsenalin ja Tottenhamin kiikarissa.

Crystal Palace piti kiinni tähtitieteellisestä pyyntihinnastaan, jolle se sai lisää katetta 2018, kun Zaha allekirjoitti viisivuotisen jatkosopimuksen. Norsunluurannikkolaisen etsikkoaika tuli ja meni. Heikko viime kausi tarkoitti sitä, että kärkiseurojen kiinnostus on vaihtunut Evertonin kosiskeluihin. Zaha täyttää lokakuussa 28.

Grealish toki on huomattavasti vastaiskuissa ja suorissa hyökkäyksissä elementissään olevaa Zahaa monikäyttöisempi.

Grealishin näkövinkkelistä romanttisin skenaario olisi tietenkin Villan nostaminen lähemmäs kärkeä. Periaatteessa siihen voisi olla ainakin resurssien puolesta edellytyksiä. Villan omistajakaksikko Nassef Sawiris & Wesley Edens ovat noin kymmenen miljardin omaisuudellaan sarjan rikkaimmasta päästä. Viime kesän kulutusjuhla antoi viitteitä taloudellisesta muskelista.

[readmore from=Jack-Grealish]

Silti Villaa on vaikea nähdä taistelemassa europaikoista parin vuoden sisällä. Joukkue pitäisi käytännössä uusia Grealishia, Douglas Luizia, John McGinniä ja Tyrone Mingsiä lukuunottamatta.

Kuningaspelin huipulla marginaalit ovat pieniä ja käänteet nopeita. Kun on sauma ottaa askel eteenpäin, se kannattaa myös ottaa. Grealish sai unelmien kautensa Villan kapteenina Valioliigassa. Nyt on aika jatkaa matkaa ympäristöön, joka vastaa englantilaisen pelillistä tasoa.

Optimaalisin osoite Jack Grealishille olisi Man City. Toiseksi paras vaihtoehto Arsenal.