TOP 5: MM-kisapelaajat Valioliigasta – Englannin syömähammas kantaa raskasta taakkaa

© Kuva: Getty Images

Tällä viikolla Venäjällä käynnistyvään MM-lopputurnaukseen on lähdössä satakunta valioliigapelaajaa. Valioliiga.com kokosi heistä parhaimmiston alla olevaan TOP 5 -listaan.

5. Christian Eriksen (Tottenham, Tanska)

Christian Eriksen.
Eriksen oli Kanen ohella jälleen Spursin kauden hahmoja. Kuva: Getty Images

Pohjoismaista väriä listalle tuo Tottenhamin Eriksen, joka tekee tasaista jälkeä kaudesta toiseen. Mies ei ehkä ole kentän räiskyvin persoona, mutta hän antaa tekojensa puhua puolestaan. Päättyneellä kaudella tanskalainen pelintekijä iski Valioliigassa kymmenen maalia ja antoi saman verran maaliin johtaneita syöttöjä.

Tanskalta ei ole vuosiin löytynyt pelaajaa, jolla olisi yhtä suuri vaikutus joukkueeseen kuin Eriksenillä. MM-lopputurnauksessa pienet asiat ratkaisevat, ja erikoistilannespesialistina Eriksen lienee ratkaisevassa roolissa, jos punavalkoiset etenevät pitkälle Venäjällä.

Lisäpontta tekemiseen tuo esikoislapsen syntymä. Mies ehti jo juhlistaa iloista perhetapahtumaa tekemällä Meksiko-ottelussa maalin ja antamalla yhden maaliin johtaneen syötön.

4. David de Gea (Manchester United, Espanja)

David de Gea.
David de Gea pelasi huippukauden Old Traffordilla (kuva: Getty Images)

Huippukauden Old Traffordilla pelannut de Gea, 27, on paljon vartijana Espanjan tolppien välissä. Mies alkaa vähitellen olla parhaassa iässään maalivahtina ja lähtee nyt ensimmäisen kerran ykkösvahtina MM-lopputurnaukseen.

Rauhallisuuden perikuvana tunnettu de Gea oli karsintapeleissä päävalmentaja Julen Lopeteguin luottomies, mutta mies ei ole vielä esittänyt maajoukkueessa aivan samanlaisia otteita kuin Unitedin paidassa – hän sortui jopa harvinaiseen virheeseen hiljattain Sveitsiä vastaan.

Unitedin kannattajat ovat kuitenkin tottuneet siihen, että de Gea venyy tarpeen tullen aivan ilmiömäiseen venytykseen ja nousee sen jälkeen ylös kuin mitään ei olisi tapahtunut. Hän sai arvoturnauskokemusta kahden vuoden takaisessa EM-lopputurnauksessa, jossa taival kuitenkin tyssäsi jo neljännesvälierissä.

3. Harry Kane (Tottenham, Englanti)

Harry Kane.
Harry Kane tuulettaa jälleen yhtä maalia. (kuva: Clive Brunskill/Getty Images)

Tottenhamin 24-vuotias maaliruisku kantaa raskasta taakkaa MM-lopputurnauksessa. Kanelta ei odoteta ainoastaan maaleja vaan hänen pitää kapteenina johtaa ja kannatella Englannin joukkuetta. Jos Englannin kisat päättyvät jälleen kerran ennenaikaisesti, hän on yksi niistä pelaajista, joihin kritiikki mitä todennäköisimmin kohdistuu.

Kane ei ole vielä voittanut mitään suurta, mutta hän on kuitenkin osoittanut viime vuosien aikana, että hän kykenee pelaamaan maailman parhaita puolustajia vastaan ja pysyy kylmäpäisenä ratkaisupaikoissa. Kaudella 2017–18 verkko heilui Valioliigassa peräti 30 kertaa. Kane ei ole erityisen nopea, mutta hän on poikkeuksellisen vahva ja pystyy maalintekoon haastavammistakin paikoista.

Entinen maajoukkuemies Danny Murphy totesi jo aikoja sitten, että Englannin joukkue pitää rakentaa juuri Kanen ympärille.

2. Mohamed Salah (Liverpool, Egypti)

Mohamed Salah.
Mohamed Salah voitti vuoden pelaajan palkinnon Englannissa (Kuva: Jan Kruger/Getty Images)

Nöyrän egyptiläispelaajan tilanne on ollut jo reilun kahden viikon ajan yksi suurimmista puheenaiheista jalkapallomaailmassa. Mestarien liigan loppuottelussa olkapäänsä loukannut Salah tuntee edelleen kipua, eikä hänen pelaamisensa perjantain kamppailussa Uruguayta vastaan ole todennäköistä.

On selvää, että MM-näyttämölle lähes 30 vuoden jälkeen palaava Egypti tarvitsee syömähammastaan. Nopea Salah voitti Valioliigan maalikuninkuuden 32 osumallaan, mutta hän on paljon muutakin kuin pelkkä maalintekijä. Hän liikkuu hyvin, tekee esimerkillisesti töitä ja luo muille maalintekopaikkoja.

Egyptin ryhmästä löytyy muitakin laadukkaita pelaajia, mutta yksi on ylitse muiden. Jos maajoukkueen kaikkien aikojen maalitilastossa jo viiden parhaan joukkoon itsensä hilannut Salah ei toivu täyteen iskuun – joukkue uhkaa jäädä vuoden 1990 kisojen tavoin ilman voittoa.

1. Kevin De Bruyne (Manchester City, Belgia)

Kevin De Bruyne.
Kevin De Bruyneltä odotetaan tehoja MM-lopputurnauksessa (Kuva: Michael Regan/Getty Images)

De Bruyne pelasi niin mahtavan kauden liigamestaruuden voittaneen Cityn paidassa, että hän olisi ollut mainio vaihtoehto Valioliigan vuoden pelaajaksi. Mies rytmittää peliä, antaa huikeita syöttöjä tyhjiin tiloihin ja laukoo upeita maaleja – välillä kaukaakin. Ei ollut suuri yllätys, että keskikenttäpelaaja keräsi kauden mittaan eniten maaliin johtaneita syöttöjä (16).

Belgian päävalmentaja Roberto Martínez tietää hyvin, että valtavan monipuolisena pelaajana De Bruyne pystyy pelaamaan niin keskikentällä, laiturina kuin kärjen alapuolellakin. Hänellä on ikää ”vasta” 26 vuotta, mutta A-maaottelukokemusta on kertynyt jo yli 60 pelin verran.

Cityssä De Bruynen pelikaverit ovat toki maailmanluokkaa, mutta Belgian maajoukkueessakin hän pääsee hyökkäämään Eden Hazardin ja Romelu Lukakun kaltaisten huippunimien kanssa. Koossa on niin kova miehistö, että kaiken onnistuessa maa voi edetä Venäjällä päätyyn asti.