Liverpool koki tiistaina kovia, kun Belgradin Punainen tähti voitti kotonaan luvuin 2–0.

Kihisevä Marakana repesi avausjaksolla kaksi kertaa liitoksistaan. Ulottuva, 193-senttinen hyökkääjä Milan Pavkov puski ensin kulmapotkun verkkoon ja laukoi heti perään pallon kaukaa takakulmaan.

Punainen tähti osui selkeällä kaavalla

Punainen tähti rakensi maalit hyvin selkeällä kaavalla. Joukkue antoi painetta vieraiden puolustuslinjalle. Pallo liikkui osumiin johtaneissa tilanteissa hetken aikaa tennisottelun lailla: Liverpool palautti ja Punainen tähti iski takaisin.

Vieraiden manageri Jürgen Klopp tiivisti asian lehdistötilaisuudessaan.

– Saimme mahdollisuuksia ottaa peliä haltuun, kontrolloida, mutta teimme vääriä päätöksiä.

Klopp on muuttunut mies. Hän ei enää huuda höyryjalkapallon perään, vaan korostaa rytmiä, pelin virtauksen hallintaa.

Liverpool aloitti tiistaina muodolla 4–3–3, jossa Georginio Wijnaldum aloitti keskikentän pohjalla. James Milner ja Adam Lallana taas uurastivat hollantilaisen yläpuolella.

Keskikentän pohja on suuressa roolissa punaisten kokonaisuudessa. Hänen tehtävänään on jatkaa topparien voittamat pääpallot omille, siis määrittää pelin rytmiä.

Isäntien toinen osuma on hyvä esimerkki siitä, miksi Wijnaldum pärjää paremmin box-to-box-pelaajana, oksaa korkeammalla. Hän sai kaksi mahdollisuutta rauhoittaa tilanne, houkutella vastustajaa hieman puoleensa ja luoda pelikavereille tilaa. Wijnaldum antoi hieman hätäiset syötöt laitapuolustajille Trent Alexander-Arnoldille ja Andrew Robertsonille ja joutui seuraamaan vierestä, kun Pavkov laukoi pallon verkkoon.

Tilastot puhuvat puolestaan

Jordan Henderson puuttui tiistaina vieraiden kokoonpanosta. Keskikentän pohja loukkasi takareitensä lokakuussa ja palaa kentille lähiaikoina.

Henderson, 28, saapui Anfieldille kesällä 2011. Hän on saanut otteistaan moitteita tasaiseen tahtiin. Sunderlandilainen sai kuulla kesällä kritiikkiä, kun Englanti hävisi MM-välierissä Kroatialle. YouTubessa levisivät videot, joissa vinoiltiin pelaajan syötöille.

Kaiken keskellä unohtui tämä: Henderson ehti pelata tätä ennen 29 ottelua peräkkäin Kolmen leijonan paidassa tappioitta (23 voittoa ja kuusi tasapeliä). Tämä on kaikkien aikojen ennätys maan jalkapallohistoriassa.

[readmore from=Jordan-Henderson]

Sekin unohtui, että Englanti hyökkäsi koko joukkueena heikosti. Esimerkiksi Liverpool on kollektiivisesti eri tasolla. Henderson tietää, mitä tekee Anfieldilla, sillä Klopp on virittänyt porukkansa täsmällisesti. Tämä heijastuu vahvasti keskikentän pohjan toimintaan.

Henderson syötti viime kaudella Valioliigassa 1115 kertaa eteenpäin. Tämä nousi koko keskikentän selvästi korkeimmaksi luvuksi. Milner jäi 313 siirron päähän joukkuetoveristaan.

Henderson onkin siinä mielessä mielenkiintoinen tapaus, että hän saattaa näyttää tehottomalta hahmolta, mutta on todellisuudessa joukkueen sydän. Hän on juuri se, mitä Liverpool nyt tarvitsee. Tämä näkyi lauantainakin. Liverpool joutui antamaan aloitteen Emiratesilla käsistään, kun Arsenal nappasi pisteen. Arsenal piti pallon kotonaan peräti 62-prosenttisesti.

Pool-kannattajien onkin syytä toivoa parjatun hahmon paluuta. Henderson jättää keskikentän pohjalle ammottavan aukon.

– Meiltä puuttuu se jokin, tiivisti Klopp tiistaina.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila