Manchester United ulos, Sevilla Mestarien liigan puolivälieriin. Siinä eilisillan anti lyhykäisyydessään.

Ennen peliä entinen Man Unitedin ja Chelsean pelaaja Ray Wilkins vähätteli Sevillan mahdollisuuksia talkSPORT:n haastattelussa. Wilkins sanoi muun muassa, että Valioliigassa Sevilla olisi kuuden huonoimman joukossa. No, nyt se Valioliigan häntäpään joukkue lähetti Unitedin laulukuoroon.

Jätetään tässä kohtaa Wilkinsin ”arvio” omaan arvoonsa. Se on kokonaan toisen tarinan paikka, miten lädit vuosi toisensa jälkeen yliarvioivat Valioliigan tasoa.

Keskitytään sen sijaan Man Unitediin ja José Mourinhoon. Mourinhon mielestä putoaminen ei ole mikään maailmanloppu, ja että ”tähän seura on tottunut”. Rohkenen väittää toista. Unitedin kausi on ihan totaalinen pannukakku. Sarjamestaruus karkasi jo aikoja sitten – vieläpä ”ikuiselle pikkuveljelle”. Mestarien liigassa tien puolivälieriin piti olla helppo, mutta kuinkas kävikään.

Osa United-faneista pitää eilistä tulosta ehkä työtapaturmana tai yksittäisenä yllätyksenä. United oli toki vedonlyöntiyhtiöidenkin kerroinasettelussa selvä ennakkosuosikki, mutta ei tätä mahdottoman suurena sensaationa voi pitää. Tätähän United kerjäsi, kun se José Mourinhon päävalmentajakseen palkkasi.

Mourinhon pelifilosofia

Kun United palkkasi Mourinhon, Unelmien Teatteriin asteli mies, joka on erikoistunut altavastaajafutikseen. Ei nyt taas pidä ymmärtää väärin. Mourinho on ollut ja on edelleen aivan erinomainen tietyissä asioissa. Mutta nuo tietyt asiat liittyvät nimenomaan sellaiseen pelifilosofiaan, jossa puolustus ja maalinteon estäminen tulevat ennen hyökkäämistä ja maalintekoa.

United-johdolla piti olla tiedossa, millainen valmentaja Mourinho on. Jos ei ollut, koko johdon voi vaihtaa saman tien. Mutta jos – ja toivottavasti kun – oli, ei seurajohdossa voida olla yllättyneitä, kun United tekee Sevillaa vastaan vain yhden maalin 180 minuutin aikana.

Mourinhon pelaamisessa marginaalit ovat niin pahuksen pienet. Ei uskalleta käyttää materiaaliylivoimaa edes silloin, kun vastustaja on paperilla selvästi heikompi. Ei uskalleta hyökätä. Ei uskalleta lähteä maalintekokilpailuun. Sen sijaan vetäydytään kuoreen ja puolustetaan. Se on ihan ymmärrettävää ja loogista, koska sillä tavalla Mourinho on suurimmat voittonsa hankkinut. Mutta silloin voi myös käydä niin, kuin eilen kävi.

”Tilastoja, tilastoja”

United oli otteluparissa lopulta selvästi Sevillaa heikompi. Homma olisi ratkennut jo ensimmäisessä osassa, jos David de Gea ei olisi seissyt päällään ja jos Sevilla olisi osannut viimeistellä paremmin. Tuossa pelissä laukaukset kirjattiin 25-6 ja laukaukset maalia kohti 8-1. Mourinho kuittasi erot laukauksissa ”pelkiksi tilastoiksi”.

Mourinhon asenne oli vähättelevä myös toisen osaottelun jälkeen, kun eräs toimittaja kysyi, miten United sai kahdessa pelissä yhteensä vain neljä laukausta kohti Sevillan maalia.

Todellinen syy on se, ettei United oikeastaan edes yrittänyt hyökätä tuon enempää. Se näkyi ihan kaikesta, pelaajavalinnoista lähtien. Välillä hieman höpsähtänyt Pasi Rautiainenkin otti asiaan kantaa Viasatin studiossa ja jossain määrin harmitteli Mourinhon lähestymistapaa.

Joulukuun alun jälkeen United on pelannut 19 ottelua, jos ei lasketa mukaan alempisarjalaisia vastaan pelattuja cup-otteluita. Noista 19 ottelusta United on voittanut vain neljä enemmän kuin yhden maalin erolla.

Samalla ajanjaksolla Sevilla on päästänyt peräti viisi maalia Real Madridia, Real Betisiä, Atlético Madridia ja Eibaria vastaan. Olisiko Unitedin materiaali riittänyt siihen, että Sevillaa olisi kuritettu vähän enemmillä osumilla kuin 0,5:llä per peli?

Mitä United haluaa olla?

[readmore from=Manchester-United]

Mourinho on Mourinho. Ei tiikeri raidoistaan mihinkään pääse. Eikä pidäkään päästä. Huippuvalmentaja on huippuvalmentaja, koska on jollain osa-alueella erittäin hyvä. Mourinho on, mutta ei hyökkäyspelaamisessa. Mourinho on erinomainen puolustuspelaamisen ja maalineston organisoimisessa.

Siksi United pelaa niin pienillä marginaaleilla sekä isoja että usein myös pieniä joukkueita vastaan. Siksi Porto saattoi voittaa Mestarien liigan. Mutta siksi United saattoi kaatua Sevillaa vastaan.

Tähän ei ole tulossa muutosta ennen kuin valmentaja vaihtuu. Nyt kysymys kuuluu: mitä United haluaa olla? Tiedetäänkö sitä seurajohdossakaan? Vastauksen pitäisi olla määrittelevä tekijä siinä vaiheessa, kun seuraavaa valmentajaa palkataan.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila