Mike Ashley myi Newcastlen viime viikolla Saudi-Arabian julkisen investointirahaston (PIF) johtamalle konsortiolle, joka omistaa seurasta nyt 80 prosenttia. PCP Capital Partnersin omistajaosuus on 10 prosenttia, kuten myös RB Sports & Median pääomarahaston.

Omistajavaihdos on herättänyt paljon keskustelua, sillä Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammad bin Salman on PIF:n johdossa. Bin Salmanin epäillään tilanneen Saudi-Arabian johtoa kritisoineen toimittaja Jamal Khashoggin murhan syys-lokakuun vaihteessa 2018. Khashoggi joutui paloittelumurhan uhriksi Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa.

Newcastlen omistajavaihdos on herättänyt paljon keskustelua myös Valioliigan sisällä ja usea eri taho on tavalla tai toisella kritisoinut sitä. Perjantaina oli Liverpoolin manageri Jürgen Kloppin vuoro.

[readmore from=Newcastle]

– En halua puhua tästä liikaa, mutta meillä ei voi olla kahta eriävää mielipidettä liittyen huoliin Saudi-Arabian ihmisoikeuksista. Miksi Newcastlen omistajanvaihdos hyväksyttiin? En voi kommentoida sitä sen enempää. Odotin Richard Mastersin [Valioliigan toimitusjohtaja] tai jonkun muun virallista lausuntoa siitä, Klopp sanoi.

Klopp uskoo Newcastlen nousevan yhdeksi Euroopan huippuseuraksi vuosien kuluessa.

– Heillä on taattu paikka Mestarien liigassa. Ei heti, mutta muutaman vuoden kuluttua. Rahalla ei voi ostaa kaikkea, mutta ajan myötä he ovat siellä, missä haluavat olla. On selvää, että Newcastlesta tulee uusi huippuseura.