Valioliigakierros käynnistyy tällä kertaa jo perjantai-iltana. Tässä poimintoja viikonlopun kamppailuista.

Sheffield United – West Ham

Perjantai-iltana Bramall Lanella kohtaa kaksi kovin erilaisissa lähtökuopissa olevaa Unitedia. Chris Wilder on pitänyt isäntänä toimivan nousijaryhmän kovassa nuhteessa – suhteellisen nimetön joukkue on kauden 22. liigaotteluunsa lähtiessään sarjan sijalla kahdeksan. Siinä missä esimerkiksi Norwichin tämänkertainen taival korkeimmalla tasolla näyttää jäävän lyhyeksi, on Bladesilla etumatkaa putoamisrajaan yhdeksän pinnaa.

Illan vierasjoukkue teki ennen kautta tukun suhteellisen isojakin hankintoja, joiden potentiaalia hiljattain iritisanottu manageri Manuel Pellegrini ei saanut realisoitua. Nyt on jälleen David Moyesin johtaman pelastusoperaation aika. Irons lähtee peliin tukalasta asemasta; se on todella putoamisuhan alla. Ja vaikkei olisikaan, ei liigan 16. sija voi missään nimessä tyydyttää isoa seuraa. Moyes on onnistunut piristämään ilmeitä seuran piirissä – tilillä voitto Bournemouthista, ja Gillinghamin murjonta FA Cupissa.

Skotlantilainen on joukkueen ohjaksissa 18 kuukauden sopimuksella, mutta haluaisi tiettävästi pitää paikan pidempäänkin. Tätä heijastelee myös ennen kierrosta annettu kommentti.

– West Hamin on ensin kasvettava. En usko, että voimme siirtyä tämän hetkisestä asetelmasta tuosta vain Mestarien liigan tai Eurooppa-liigan peleihin. Luulen, että sellainen edistyminen on mahdollista vain vakauden kautta. Sen saavuttamiseksi tarvitaan manageri, joka on työssään pidempään.

Historian saatossa kovaa jälkeä tehneiden seurojen nykymiehistöt asettuvat vastakkain perjantai-iltana kello 22 Suomen aikaa.

Crystal Palace – Arsenal

Lauantain iltapäiväpeli on Lontoon paikallinen. Selhurst Parkille juoksevat ryhmät löytyvät sarjataulukosta ennen ottelua peräkkäin, sijoilta yhdeksän ja 10. Eaglesilla on koossa yksi piste Gunnersia enemmän.

Itse viheriön lisäksi katseet kiinnittyvät jälleen teknisille alueille. Suomalaisille tuttu Roy Hodgson isäntien luotsina on jo vakiinnuttanut asemansa myös tässä seurassa, kun taas vieraiden Mikel Arteta on päävalmentajana täysi noviisi. Entisen Arsenal-kapteenin kehitystä toki edesauttoi jakso Pep Guardiolan kakkosmiehenä, eikä hänen avauksestaan nykyisen ryhmän vastuuhenkilönä löydy valtavasti kritisoitavaa.

Bayo Jimoh

@bayorjimoh

Bayo Jimoh

@bayorjimoh
#CRYARS MATCH FACTS

Head coach Mikel Arteta won all five of his league appearances as a player against Crystal Palace.
There is 34 years and 229 days between 37-year-old Arsenal head coach Mikel Arteta and Palace boss Roy Hodgson - the fifth largest gap between managers in Premier League history.

Espanjalainen on ajanut uutta uskoa ja ajattelumallejaan kovalla tahdilla joukkueeseensa. Hän on myös teettänyt ryhmällä todella kovaa työtä. Se on näkynyt parantuneissa otteissa, mutta myös miehistön väsymyksenä otteluiden lopuissa.

Squawka

@Squawka
Unai Emery did not win against Crystal Palace as Arsenal manager. 😳

This weekend, Mikel Arteta has the chance to prove things really are different. #SquawkaTalker

Palacen väsymys taas näkyy toisella tapaa: Hodgsonin koko ryhmästä on loukkantumisten vuoksi sivussa jopa 12 pelaajaa.

Tottenham-Liverpool

Spursin ja Liverpoolin välistä kohtaamista markkinoidaan suurten kohtaamisena. Sitä se ei tällä kaudella kuitenkaan varsinaisesti ole. Liverpool marssii mestaruuteen ylhäisessä yksinäisyydessään, eikä sitä marssia ole kaudella enää aikoihin haastanut kukaan, saati sitten syvässä alhossa taivaltanut Tottenham.

Spurs on toki alkukauden, ja valmentajanvaihdoksen jälkeen piristynyt – joukkueiden piste-ero, kun Liverpool on pelannut ottelun vähemmän, on enää 28 pistettä.

Jürgen Klopp puhuu vastustajastaan ammattimaisesti, ja huomioi José Mourinhon tuoman yllätyksellisyyden.

– Erittäin hyvin organisoitu joukkue, joka painottaa puolustuspelaamistaan. Ryhmä on kuitenkin teknisesti liian taitava keskittyäkseen vain siihen. Heidän keskikentällään on paljon luomisvoimaisia pelaajia. Emme voi olla varmoja siitä, miten he tulevat pelaamaan ilman Harry Kanea, mutta meidän on syytä muistaa, mitä Mourinho sai meitä vastaan aikaan Manchester Unitedissa.

Ole Gunnar Solskjær arvosteli toimittajien ammattitaitoa aiemmin päivällä, ja saman suuntaisia kommentteja kuultiin ottelua edeltävässä tilaisuudessa myös Kloppilta. ”Hymyilevältä saksalaiselta” kysyttiin, onko Liverpool matkalla rikkomaan kaikkien aikojen ennätyksiä korkeimmalla sarjatasolla.

– Hyvä luoja, kuka teitä lähettää kysymään tällaisia? En ole ikinä ajatellut tuollaista. Jos olisimme miettineet tällaisia asioita, emme olisi voittaneet kaikkia näitä pelejä.

Pelaajarintamalla Liverpoolilla on muutamia poissaoloja.

Perjantaina 10.1.

Sheffield United – West Ham klo 22 (kaikki kellonlyömät Suomen aikaa)

Lauantaina 11.1.

Crystal Palace – Arsenal klo 14.30

Chelsea-Burnley klo 17.00

Everton-Brighton klo 17.00

Leicester-Southampton klo 17.00

Manchester United – Norwich klo 17.00

Wolverhampton-Newcastle klo 17.00

Tottenham-Liverpool klo 19.30

Sunnuntaina 12.1.

Bournemouth-Watford klo 16.00

Aston Villa – Manchester City klo 18.30