Iso-Britannian julkinen terveydenhuoltojärjestelmä NHS on saanut selville, että Liverpoolin ja Atlético Madridin välinen Mestarien liiga -ottelu johti peräti 41 ylimääräiseen kuolemaan koronaviruksen takia.

Jürgen Kloppin joukkue isännöi La Ligan suurseuraa Anfieldilla 11. maaliskuuta 52 000 silmäparin edessä. Paikalle oli saapunut myös 3 000 Atléticon kannattajaa. Kyseessä oli viimeinen merkittävä ottelu, joka Englannissa pelattiin ennen kuin jalkapallosarjat päätettiin keskeyttää koronaviruspandemian leviämisen estämiseksi.

The Sunday Timesin reportaasi selittää, miten NHS:n dataa analysoiva Edge Health uskoo Anfieldilla pelatun ottelun johtaneen ”41 ylimääräiseen koronaviruksesta johtuneeseen kuolemaan” 25-35 päivää pelin jälkeen.

Lontoon ja Oxfordin yliopistojen arvioiden mukaan Espanjassa oli ottelun aikaan todettu 640 000 positiivista koronavirustartuntaa. Iso-Britanniassa tapauksia oli todettu puolestaan noin 100 000 kappaletta.

Jatkoajalle venynyt kamppailu päättyi Atlético Madridin 3-2-voittoon. Kuva: Getty Images

Ottelupäivän koittaessa useat yritykset, koulut, ravintolat ja ottelut oltiin jo suljettu Espanjassa, sekä jotkut pelit siirretty tyhjille katsomoille. Viime kuussa, Madridin pormestari José Luis Martinez-Almedia myönsi sen olleen ”virhe”, että Liverpoolin ja Atléticon välinen ottelu päätettiin pelata täyden katsomon edessä.

– Siinä ei ollut mitään järkeä, että 3000 Atlético-fania sai matkustaa siihen aikaan Anfieldille, Martinez-Almedia kertoi espanjalaiselle radiokanavalle Onda Cerolle.

[readmore from=koronavirus]

– Se oli virhe, kun katsomme ajassa taaksepäin, jälkiviisaina tietysti. Mutta myös silloin varovaisuutta olisi pitänyt olla enemmän.

Iso-Britannian hallitus puolusti päätöstään sallia Anfieldilla pelattava Mestarien liiga -ottelu, vaikka 10 päivää myöhemmin maassa otettiin käyttöön sosiaalisen etäisyyden ottamisen keinot.

Espanja on tähän päivään mennessä vahvistanut yli 253 000 koronavirustartuntaa, joista 28 706 on johtanut kuolemaan. Iso-Britanniassa positiivisia testituloksia on löytynyt 257 000 kappaletta, ja kuolemia on rekisteröity 36 675.