Vaikka kaikki jalkapalloilu pantiin keväällä 2020 koronapandemian vuoksi noin kolmeksi kuukaudeksi jäihin, ja Covid-19 on sen jälkeenkin johtanut lukuisiin ottelusiirtoihin ja pakkokaranteeneihin, suhtaudutaan valioliigapelaajien keskuudessa edelleen siitä huolimatta hyvin skeptisesti koronarokotteen ottamiseen. Asiasta kertoo yksinoikeudella julkaisemassaan jutussa Daily Mail.

Daily Mailin mukaan Valioliigassa on ainakin kaksi joukkuetta, joiden pelaajista ainoastaan kuusi on rokotettu koronavirusta vastaan. Kovin korkea ei rokotekattavuus ole Valioliigassa muutenkaan, sillä Daily Mail arvioi vain 30-35 prosentin, eli pyöreästi kolmasosan valioliigapelaajista saaneen kaksi rokoteannosta. Tämän vuoksi koronatartunnoista pelätään seuraavan vielä tämänkin kauden aikana lisää ottelusiirtoja ja kaaosta – etenkin kun viruksen uskotaan leviävän tehokkaammin kylmän vuodenajan aikana.

Daily Mailin mukaan Valioliigassa on vain kolme seuraa, jotka ovat onnistuneet suostuttelemaan pelaajistonsa laajamittaisesti ottamaan koronarokotukset. Wolvesin, Leedsin ja Brentfordin pelaajiston keskuudessa rokotekattavuus on korkea, haarukassa 89-100 prosenttia.

– Meillä kaikilla on velvollisuus tehdä parhaamme pandemiataistelussa. Voimme tehdä sen ottamalla rokotteen. Se on minun neuvoni, mutta jokainen tekee omat valintansa, Brentfordin valmentaja Thomas Frank kommentoi.

30-35 prosentin matala rokotekattavuus Valioliigassa on kiinnostavaa siksikin, että kolmea alempaa sarjatasoa hallinnoivan EFL:n seurojen pelaajien keskuudessa vastaava prosentti on noin 70. Europelejä pelaavilla joukkueilla on kerrottu olevan erityisiä hankaluuksia pelaajistonsa rokottamisessa.

Keskiviikkona Sportsmail paljasti, että monet nimekkäät Valioliigan pelaajat ovat myös kieltäytyneet osallistumasta PR-kampanjaan, jonka tarkoituksena olisi rohkaista jalkapalloilijoita ottamaan koronarokotukset. Edessäolevien maajoukkuetehtävien toivotaan kuitenkin rohkaisevan pelaajia ottamaan rokotuksensa, sillä rokottamattomia pelaajia voi odottaa kotiin palatessa pakollinen kymmenen päivän hotellikaranteeni.

Valioliigaseuroissa odotetaankin nyt sarjaorganisaation ja Ison-Britannian hallituksen virallista oheistusta siitä, pitääkö niiden päästää pelaajansa maajoukkuetehtäviin ”punaisen listan” maihin – eli maihin, joissa koronatilanne on edelleen paha. Syyskuun maaotteluihin valioliigaseurat olivat haluttomia päästämään etenkin eteläamerikkalaisia pelaajiaan. On mahdollista, että kaksoisrokotetut pelaajat pääsisivät lähtemään maajoukkuetehtäviin ilman pelkoa karanteenista.

Vaikka Daily Mail ei asiaa mainitsekaan, on muistettava, että monet valioliigapelaajista ovat koronaviruksen jo sairastaneet. Virustartunta on mahdollista saada uudelleenkin, mutta ensimmäisen tartunnan jälkeen pitää tavallisesti odottaa puoli vuotta ennen kuin voi saada koronarokotteensa. Tämä selittänee rokottamattomuuden osalla pelaajista.

[readmore from=koronavirus]

Norwichin valmentaja Daniel Farke uskoo, että valioliigapelaajat ottavat bundesliigapelaajia harvemmin rokotteita maissa vallitsevan eriasteisen ”yhteiskunnallisen paineen” vuoksi.

– Minusta näyttää, että täällä (Englannissa) sosiaalinen ja poliitinen paine on paljon pienempää, Farke totesi.

Kerroimme aiemmin, että Valioliiga harkitsee palkitsevansa koronarokotuksiin myönteisimmin suhtautuvia seuroja muita aiemmilla rajoitusten lievennyksillä.