Liverpool ja Manchester City jakoivat sunnuntaina pisteet luvuin 0–0.

Anfieldilla nähtiin äärimmäisen taktinen kamppailu. Liverpool ja City pyrkivät välttämään pallonmenetykset ja etenivät harkiten.

Liverpool jäi keväällä Valioliigan neljänneksi. City kiiti ykköseksi ja keräsi peräti 25 pistettä keväällä Mestarien liigaan panostaneita punaisia enemmän.

Liverpool on kuronut eroa kiinni. Maalivahti Alisson Becker ja tammikuussa värvätty toppari Virgil van Dijk paikkaavat puutteita.

Joukkueen palapeli on loksahtamassa kohdilleen. Tämä heijastuu rauhallisuutena. Liverpool ailahteli vielä viime kaudella. Innolla prässäävä joukkue hyytyi usein viimeisellä vartilla.

Manageri Jürgen Klopp on viilannut kokonaisuutta tarkasti. Liverpool rytmittää aiempaa täsmällisemmin. Liverpool yrittää edetä kohti selustaa tai vaihtoehtoisesti kohti linjojen välejä, mutta ei puske enää väkinäisesti. Liverpool haistaa tarkasti, koska esimerkiksi kymppialueelle voi syöttää.

Pallollisen pelaamisen virittäminen vaatii nyanssitasolle sukeltamista. Liverpool ja Manchester City luottivat sunnuntaina joustaviin 4–3–3-muotoihin. City iski punaisiin täsmällisen prässin. Vieraiden kärki ja kymppipaikka merkkasivat topparit, laitahyökkääjät taas laitapuolustajat.

Miten Klopp vastasi? Niin, että laitapuolustajat nostivat ja yksi keskikenttäpelaaja laski heidän paikalleen.

Twitterissä julistettiin ottelu tylsäksi. Joukkueet laukoivat ensimmäisen kerran kohti maalia tunnin jälkeen. Liverpool otti vieraiden vahvuudet täsmällisesti pois. Joukkueen kärkikolmikko Sadio ManéRoberto FirminoMohamed Salah antoi painetta korkealla – aina vieraiden maalivahtiin Edersoniin saakka.

Joukkueen keskikenttä merkkasi tarkasti manchesteriläiset. Liverpool pystyi muovautumaan, vaikka City viilasi ryhmitystään pallollisena malliin 3–4–3, kun vasen puolustaja Benjamin Mendy nosti porrasta korkeammalle.

Klopp haluaa, että Mané, Firmino ja Salah jäävät vastaiskuasemiin. Liverpool prässää siksi niin, että kolmikko liikkuu hyvin yhtenäisesti. City laskee vastaavasti laitahyökkääjät hieman alemmas. Klopp siis ennakoi. Hän tietää, että varsinkin Mané ja Salah loistavat nopeissa positiivisissa tilanteenvaihdoissa.

Klopp ei jätä kiveäkään kääntämättä. Liverpool piti huolen, että vieraiden oikea laita Riyad Mahrez tuplattiin kahden miehen voimin, jos algerialainen leikkasi sisälle. Klopp piti huolen, että Liverpool ei horjunut pallonmenetysten jälkeen. Liverpool joko iski vastaprässin, vetäytyi tai rikkoi.

Klopp tunnettiin ennen täyden höyryn jalkapallostaan. Nyt järki on korvannut tunteen saksalaisen ajattelumaailmassa. Tämä näkyy nurmella esimerkiksi niin, että Liverpool vaihtelee puolustustasojaan. Liverpool osaa vetäytyäkin. Tämä näkyy taas tilastoissa: punaisten nollaputki venyi Anfieldilla Valioliigan taistoissa kymmeneen peliin.

Liverpool nautti sunnuntaina hieman onnesta. Mahrez hukkasi 86. minuutilla rangaistuspotkun. Van Dijk rikkoi pilkkuun johtaneessa tilanteessa holtittomasti. Hollantilaisen keskittyminen katkesi hetkeksi.

Niin katkesi Steven Gerrardillakin ikimuistoisesti keväällä 2014, kun Liverpool meinasi viedä pytyn. Gerrard saa kuulla liukastumisestaan loppuelämänsä ajan, mutta todellisuudessa Liverpool hävisi kollektiivina, koko joukkueen voimin.

Klopp on tehnyt valtavasti töitä, jotta Liverpool on valmis. Liverpool juhli ykköstilaa edellisen kerran keväällä 1990. Anfieldilla on nyt kaikkien aikojen sauma, sillä Valioliigan kärkipää on huipputasainen – Citykin menettää pisteitä, pelejä menee ristiin. Tämä johtuu siitä, että viime kaudella flopanneet Chelsea ja Arsenal pelaavat uudessa valmennuksessa erittäin lupaavasti.

Liverpool on heihin verrattuna etumatkalla, koska Klopp on saanut kehittää suojattejaan lokakuusta 2015. Liverpool on keväällä ykkönen, jos Manchester City jää punaisten taakse. Ja sunnuntaina nähtiin, että tämä on täysin mahdollista. City on edelleen hieman edellä, mutta Liverpool on jo lähellä.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila