Liverpool on viisi kierrosta ennen kauden päättymistä lähempänä mestaruutta kuin kenties koskaan Valioliigan aikakaudella. Redsin perjantai-illan taisteluvoitto vaikeasta Southampton-vieraspelistä vei joukkueen takaisin kahden pisteen erolla kärkeen.

Vaikka Manchester City on pelannut ottelun vähemmän, asetelmat ovat Jürgen Kloppin miehistölle hyvinkin otolliset.

Vielä tässä vaiheessa on mahdollisuudet niin juhlaan kuin pettymykseen.

Liverpool FC

@LFC
That winning feeling. 💪

@Alissonbecker 👊

Liverpoolin lähihistoriaa on leimannut suomalaisittain samaistuttava liki pessimistinen asenne menestystä kohtaan. Joukkueella on ollut tapana epäonnistua ja alisuorittaa kauden kriittisillä hetkillä.

Pokaalit ovat kiertäneet vuodesta toiseen Merseysiden ylpeyden kaukaa.

Liverpoolin osalta tarvittavaan menestykseen on myös puuttunut tuuria. Lähivuosilta löytyy kaksikin esimerkkiä tästä.

Keväällä 2014 kaksi epäonnistumista aiheuttivat ketjureaktion, jonka myötä Valioliigan mestaruuspokaali matkasi Manchester Citylle. Ensin silloinen kapteeni Steven Gerrard liukastui kohtalokkaasti vedenjakajaottelussa Chelseaa vastaan ja Demba Ba viimeisteli lontoolaisille Citylle etulyöntiaseman. Seuraavalla kierroksella puolestaan Liverpool hävitti viimeisen kymmenen minuutin aikana kolmen maalin johtonsa Crystal Palacea vastaan.

Viime keväänä puolestaan maalivahti Loris Kariuksen mokailut murskasivat Mestarien liigan unelman Real Madridia vastaan pelatussa loppuottelussa. Saksalaisen lahjamaali Karim Benzemalle murskasi kassarin itseluottamuksen ja mies löysi tällä kaudella itsensä lainalta Besiktasista.

Pettyminen on turtunut syvälle Liverpoolin yhteisöön. Perinteikäs suurseura ei ole voittanut mestaruutta kertaakaan nykyisen Valioliigan aikakaudella. Edellinen merkittävä pokaali (Mestarien liigan voitto) tuli myös vuonna 2005, kun suomalaisten rakastama Sami Hyypiä pelasi vielä seurassa.

Epäuskoisuuden ja pessimistisyyden tunne omia kohtaan tuo samaistumispintaa meihin härmäläisiin kaikissa rakastamissamme urheilulajeissa. Oli sitten kyseessä Huuhkajat, jääkiekon A-maajoukkue tai hiihtäjät, ”aina me hävitään” – asenne on aina läsnä.

Liverpoolia on vaivannut sama kansantauti. Menestyksen puute on tehnyt seurasta yleisen naurunaiheen kilpailijoiden kannattajien keskuudessa.

Internet täyttyy vuosittain esimerkiksi pilailukuvista luurangosta, joka odottaa vuosikymmeniä Liverpoolin mestaruutta. Myös vitsailut siitä mitä kilpailija Manchester United on saavuttanut Merseysiden laihojen vuosikymmenien aikana nousevat vuosittain pintaan.

Liverpool on oppinut voittamaan

Tänä vuonna merkit viittaavat siihen, valo tunnelin päästä on vihdoin löydetty. Kevään 2019 Liverpoolissa on tärkeä elementti, joka on puuttunut aiempina vuosina.

Puhun nyt joukkueen venymiskyvystä ja voitontahdosta pitkän kauden hankalimmissa paikoissa. Elementin myötä myös se kaivattu onnetar on alkanut löytää Liverpoolin suosioon.

Perjantai-iltana Southamptonia vastaan Liverpool sai painajaisalun aikaisella takaiskumaalilla ja Merseysiden punaisten peli oli koko avausjakson sekasorrossa. Lopulta Mohamed Salah’lla siunaantui kuin taivaanlahjana vastaisku ratkaista. Heti perään henkseleitä paukutti kauden ensimmäisen maalinsa viimeistellyt kapteeni Jordan Henderson.

Edellisiltä kierroksilta löytyy myös useampi esimerkki lisää tästä muutoksesta. Sarjanousija Fulham oli viedä pari viikkoa sitten pisteen mukanaan, mutta James Milnerin rangaistuspotku toi 2-1-voiton Redsille.

Viime viikonloppuna puolestaan Liverpool löi onnekkaalla viimeisen minuutin maalilla Tottenhamin, kun Salah’n laukaus kimposi toppari Toby Alderweireldin kautta omaan maaliin. Tammikuussa Crystal Palace lyötiin seitsemän maalin repaleisessa kamppailussa 4-3.

Liverpool on onnistunut toistuvasti kääntämään ne syvimmät kuopat edukseen. Esitykset eivät ole olleet ryhmän hohdokkaimpia, mutta se tärkein on tullut pisteiden muodossa.

Viime vuosina niin Chelsea kuin Citykin on repinyt mestaruuksiensa kannalta ratkaisevia pisteistä otteluista, joissa joukkue ei ole ollut parhaimmalla tasollaan.

[readmore from=Liverpool]

Pokaaleihin tarvitaan hyvän tasaisen pelillisen suorittamisen lisäksi henkistä vahvuutta nousta pitkän sarjan aikana näistä kuopista sekä tuo ripaus onnea.

Liverpool on viimein tällä kaudella mestariainesta. Nyt on kaikkien aikojen mahdollisuus päättää se liki kolmen vuosikymmenen kurimus.