Liverpool päätti kevään ikimuistoisiin juhliin, kun Tottenham kaatui Mestarien liigan loppuottelussa.

Iloa varjosti pieni pettymys. Liverpool on voittanut Valioliigan viimeksi 1990. Tämä piinaavaan pitkä odotus jatkuu Anfieldilla: Manchester City ylsi juuri päättyneellä kaudella ykköseksi vain pisteen erolla Liverpooliin.

Sturridge ja Moreno pihalle

Liverpool on hyvissä asemissa. Manageri Jürgen Kloppin sopimus jatkuu vielä kolme kautta. Mestarien liigan voittajan on helppo houkutella kykyjä siirtomarkkinoilla. Anfieldille on vetoa.

Liverpool aloitti jo joukkueen trimmaamisen. Hyökkääjä Daniel Sturridge ja vasen puolustaja Alberto Moreno saavat etsiä uusia haasteita.

Klopp luotti juuri päättyneellä kaudella ryhmityksiin 4–3–3 ja 4–2–3–1. Liverpool pärjäsi varsin pienellä, 16-17 pelaajan runkokoonpanolla, kun Adam Lallana ja Alex Oxlade-Chamberlain parantelivat vaivojaan. Jos erityisesti Oxlade-Chamberlain toipuu pahasta polvivammastaan, vähenee hankintojen tarve. Hän tuo punaisten keskustaan kaivattua hyökkäysvoimaa, sillä Klopp sai ajoittain kritiikkiä turhan puolustavasta kolmikostaan.

Nähtäväksi jää, sopeutuuko kesällä 2018 suurella kohulla hankittu Naby Keïta jatkossa paremmin Anfieldille ja brittijalkapalloon. Jos Keïta petraa, kehittyy koko joukkueen pelaaminen.

Laadukas pari van Dijkille?

Liverpoolin kokonaisuus on jo nyt vahva. Maalivahti Alisson kuuluu maailman eliittiin. Laitapuolustajat Trent Alexander-Arnold ja Andrew Robertson löivät lopullisesti läpi juuri päättyneellä kaudella. Fabinho sopeutui pikkuhiljaa pohjalle. Jordan Henderson on aliarvostettu duunari. James Milner on saamassa lehtitietojen mukaan uuden diilin. Georginio Wijnaldum on luottomies.

Kärkikolmikko Mohamed SalahRoberto FirminoSadio Mané on niin kova, että Liverpoolin on vaikea hankkia maailmanluokan viimeistelijää istumaan vaihtopenkille. Kloppin pitää sen sijaan tehdä töitä, jotta kevään sankari Divock Origi kehittyy. Belgialaisella on potentiaalia vielä parempaan.

Liverpool tarvitsee kaksi vahvistusta. Valioliigan paras toppari Virgil van Dijk kaipaa rinnalleen vielä enemmän laatua. Joel Matip on hyvä, niin on Dejan Lovrenkin parhaimmillaan, mutta Liverpool kaipaa vielä enemmän. Erityisesti, koska lupaava Joe Gomez on arvoitus loukkaantumisten jälkeen.

Liverpool on yhdistetty Ajaxin Matthijs de Ligtiin. Van Dijk muodostaisi maanmiehensä kanssa hurjan parin, mutta Kloppin aikana yli 400 miljoonaa puntaa kuluttanut Liverpool saattaa ottaa nyt rauhallisemmin ja jäädä tarjouskilpailussa kakkoseksi.

Liverpool kaipaa myös leveyttä keskikentälle. Leicesterin James Maddison sopisi hyvin kärjen taakse, mutta onko hän todellinen maailmanluokan ”kymppi”. Sellainen toisi Anfieldille rutkasti lisäarvoa.

Nähtäväksi jää, mitä Klopp tekee lainoillaan vakuuttaneiden Marko Grujicin ja Harry Wilsonin kanssa. Liverpoolin kovuudesta kertoo, että kaksikko voi joutua hakemaan jälleen minuutteja muualta.

Leveyttä Qatarin varalle

Anfieldilla on siis nälkää ja huippujoukkue. Manchester City joutuu ensi kaudellakin todella koville Liverpoolin kanssa.

Klopp on ottanut cup-kilpailut hyvin rennolla otteella, kierrättänyt suojattejaan ja luottanut tiiviiseen ydinrunkoon Valioliigan taistoissa.

Liverpool tarvitseekin hieman lisää leveyttä. Erityisesti, koska joukkueen matka vie joulukuussa Qatariin seurajoukkueiden MM-turnaukseen. Kaudella 2018–19 nähtiin, että jokainen pistemenetys on kohtalokas. Liverpoolin unelma on kovilla joulukuussa. Jos Klopp todella haluaa voittaa Valioliigan, lähettää hän Fifan pippaloihin kakkosjoukkueen.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila