Valioliiga-fanit saivat lauantaina todistaa klassikkomaista paikallisderbyä, kun Everton ja Liverpool pelasivat Goodison Parkilla värikkäiden vaiheiden jälkeen 2-2-tasapelin.

Hetkeen en muista pesseeni jälkipyykkiä näin paljon Merseysiden derbyn jälkeen. Oikeastaan en muista vastaavaa Merseysiden derbyä kokonaisuutena kuin mitä lauantainen ottelu oli.

Ottelu teki syvän viillon etenkin Liverpoolin joukkueen ja kannattajien sydämiin. Mielenterveys järkkyi ja tunteet kuumenivat kuin eteläamerikkalaisen jalkapallon kuumimmissa illoissa konsanaan. Lisäksi mukana oli – mielestäni pitkästä aikaa – myös taktinen kaksinkamppailu, koska Everton on vahvistunut don Carlo Ancelottilla.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: Getty Images

Joukkueet ryhmittyivät perusmuodostelmin 4-3-3. Liverpool sai takaisin Jordan Hendersonin, jonka vierellä keskikentällä aloittivat Fabinho ja Thiago. Ancelotti palautti avaukseensa Allanin ja André Gomesin, ja keskikentän täydensi mainion startin kauteen saanut Abdoulaye Doucouré.

James Rodriguez rytmitti peliä totutusti ylempänä Richarlisonin ja Dominic Calvert-Lewinin kanssa. Everton ei ole koskaan ollut näin kilpailukykyinen Liverpoolia vastaan modernilla aikakaudella: pelaajat, valmentaja ja pelitapa ovat nyt tasolla, jolla ei tarvitse rakentaa vain kontrauhan varaan.

Liverpool nähtiin pelin eri vaiheissa (rakentelu, eteneminen ja luonti) muodoissa 3-4-1-2, 2-2-3-3- ja 3-2-3-2. Perusmuodossaan 4-3-3 se otti Evertonia vastaan ja prässäsi palloa pois korkealta. Korkea, systemaattinen ja todella intensiivinen prässi tuottivat avausmaalin Liverpoolille.

Laitapuolustajat olivat tyypillisesti todella korkealla, Henderson nosti peliään ylemmäs kohti Roberto Firminoa ja Mohamed Salahia. Sadio Mané täydensi kokonaisuuden liikkeellään, ja kun hyökkäystrio piti pelin kapeana, heidän oli helppo luoda ylivoimaa Evertonin muotoa vastaan. Pool metsästi etenkin Allania ja Gomesia, heidän epätasapainoaan.

Everton nojasi rakentelussaan pitkälti keskikentän joustoon, jossa James ja Doucouré olivat ne pelaajat, jotka määrittelivät muotoa ja syöttösuuntia. Allan oli kuitenkin vaikeuksissa yksinäisenä pivotina, ja Firmino-Thiago-kaksikko sai vietyä pois syöttöuhkaa.

Poolin kuuluisa 4-3-3-keskiblokki vei Evertonilta parhaat aseet etenemisvaiheesta. James ei saanut oikealle sellaisia palloja kuin Ancelotti ja pelaaja luultavasti olisivat halunneet eikä peli virrannut. Everton tekikin maalinsa keskityspallosta (Calvert-Lewin 2-2) ja erikoistilanteesta (Michael Keane 1-1).

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: Getty Images

Ottelun korkea tempo resonoi ikävästi pelitapahtumiin. Pelin kannalta tämä näkyi muun muassa lyhyinä hallintajaksoina etenkin avausjaksolla. Lisäksi intensiteetti räjähti silmille, kun Jordan Pickford taklasi brutaalilla tavalla Virgil van Dijkin ulos ottelusta. Pelin jälkeen selvisi, että van Dijk joutuu polvileikkaukseen ja hänen osaltaan kausi voi olla ohi.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

B̷𝕦𝕛𝕒 ➉

@Bujamies

B̷𝕦𝕛𝕒 ➉

@Bujamies
Ja sanon sen nyt, Pickfordin pulkkataklausta ja saksia ei voi puolustella mitenkään. Ei siis yhtään mitenkään ja millään syyllä
Liputukset, uudet säännöt, epäselvät säännöt - aivan sama. Toista pelaajaa ei vahingoiteta pelissä eikä vihellyksen jälkeen ja sen pitäisi olla aika selvä sääntö, eikö?

Onneksi peli otti happea toiselle jaksolle, kuten yleensä. Pool oli jo ennen taukoa saanut rakennettua kombinaatioita Henderson-Trent Alexander-Arnold-Salah -kolmikon sekä Andy Robertsonin ja Manén kautta.

Ensimmäisellä puoliajalla korkean temmon takia haastavassa paikassa ollut Thiago nousi enemmän esiin Poolin 2-3-5-rakentelumuodossa. Ancelottin vastaus oli 4-1-4-1-blokki, tyypillistä Ancelottia 4-3-3:n ja 4-4-2:n lisäksi hänen uransa aiemmilta vaiheilta.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: Getty Images

Thiago pääsi irti ja omimmilleen tässä vaiheessa, ja näimme useita hetkiä, joita ennakoin ennen kauden alkua Thiago-analyysissäni: nopeat jalat, matala painopiste, terävät ja tarkat puolenvaihdot ja käytöt lähipelaajalla sekä ennen kaikkea mahtava pallokontrolli paineen alla.

Thiago pitää palloa erityisen hyvin lähellään, kun hän kohtaa prässiä. Taidoillaan hän pääsee prässin ohi, ja pystyy murtamaan linjoja muutamilla yksinkertaiselta näyttäviltä liikkeillä ja päätöksillään. Thiago on syötön salaamisen mestari, ja näytti miksi hänet ostettiin: hän voi yhdellä syötöllään ratkaista otteluita. Tämän sai tuta myös Everton, mutta sillä oli onnea – Poolin voittomaali lisäajalla hylättiin.

Ei se paras iltapäivä erotuomari Michael Oliverille ja VAR-kollegiolle. Pickfordin ja mainittujen tuomareiden ei ehkä kannata hakea take away -kahveja lähiviikkoina Merseysiden punaisella alueella.

Pelillisesti, Liverpool oli edellä joskin Everton osoitti, että se on tällä kaudella kilpailukykyisempi kuin koskaan. Se on ratkaisuvalmis, puolustaa kollektiivina ja pystyy monipuolisempaan peliin kuin aiempina kausina. Kuitenkin, isolla hetkellä Pool teki sen mitä se teki viime kaudella: teki comebackin ja voitti pelin.

Nyt ei kuitenkaan tarvinnut puhua onnekkaasta pompusta tai maaliodottamista – se oli romantiikkaa purskahteleva, upea voittomaali, joka muistutti ettei hallitseva mestari ole kuollut.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Caley Graphics

@Caley_graphics
xG map for the Merseyside Derby

putting aside all the ~~VAR Drama~~ for a second, this was a tremendously fun, competitive match

Muutoin ottelu jätti todella pahaa makua suuhun. Ensinnäkin, VAR on yhä syvemmällä suossa. Se on ollut alusta alkaen vaikeuksissa, ja etenkin Valioliigassa se tekee nyt vain hallaa pelille.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

B̷𝕦𝕛𝕒 ➉

@Bujamies
Videotarkistusten piti osaltaan karsia vääriä tuomioita ja likaisia taklauksia. Miten meni eilen Merseysidessa?

Ongelma on siinä, miten VARia käytetään. Itse systeemi on sellainen kuin pitää, mutta sitä käytetään väärin. Missä vaiheessa tämän uudistuksen piti olla se, joka vie pelin suuntaan, jossa zoomataan millimetrejä? Eihän tuollainen ole edes koko paitsiosäännön tarkoitus tai ajatus alunperin. Mikäli pelaaja saavuttaa ratkaisevaa etua olemalla paitsiossa, asia on eri. Esimerkiksi Manén tapauksessa kaikki meistä näkevät, mikä case lopulta oli.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Sitten päästään paitsiosääntöön ja maalivahteihin, holtittomiin ja tappaviin, uria ja kausia päättäviin taklauksiin.

Itsestä tuntui Manén paitsiotuomiota pahemmalta se, miten Pickfordia suojeltiin ottelussa ja sen jälkeen. Oli van Dijk sitten paitsiossa tai ei, Pickfordin taklaukset on saatava lajista pois. Se, että tuon pääsee vielä kelaamaan videolta useita kertoja, sitä katsovat erotuomari ja VAR-päätuomari apuineen, ja silti Pickford päästetään nuhtelulla, tuntuu yksinkertaisesti järjenvastaiselta.

Maalivahteja suojellaan tietyissä tilanteissa, se on fakta. Jos tätä yrittää kääntää positiiviseen ajatteluun, toivon ettei näin ole enää jatkossa. Jos puhutaan pelipaikattomasta jalkapallosta, sen pitäisi päteä myös tilanteisiin, joissa maalivahti taklaa holtittomasti. Nyt he voivat näin tehdä, koska tietävät usein selviävänsä korkeintaan keltaisella kortilla.

Maalivahdeista puheen ollen: Liverpool haluaa nopeasti Alissonin takaisin maalilleen. Adrián oli jälleen epävarma, ja paremmalla pelillä olisi voinut estää mahdollisesti molemmat Evertonin maalit.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

GOAL

@goal
Should Adrian have done better with Michael Keane's header? 🧤

📸 @DAZN_CA

🔵🔴 | #EVELIV

Molemmat puskut olivat laadukkaita, mutta etenkin Keanen pusku suuntautui keskelle maalia ja painui verkkoon Adriánin sormien läpi. Nyrkkeily tuntuu olevan Adriánille peikko muutenkin, koska hän myös arkailee ulostulojaan keskityspalloihin. Epävarmuuden lisäksi sijoittuminen on maksanut Poolille maaleja.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Riax

@riax

Riax

@riax
I've been looking into Liverpool with Adrian as goal keeper.
Looks like high line defending is a gamble, any mistake at the back or even having the ball in the final third is costly for #LFC
3-1 #PL #LIVARS adrian Mistake + got lucky - awarness - positioning

Ohessa kuvamateriaalia Arsenal-ottelusta, mutta sitten on vielä tukku muitakin. Pool halunnee minimoida Adriánia jatkossa ja mielestäni Kloppin pitäisi vakavasti harkita vahdin vaihtoa vielä ennen Alissonin paluuta, koska tilastotkaan eivät mairittele. Voi olla kohtuutonta, mutta en näe tällä hetkellä paljoakaan hyviä asioita Adriánin maalivahtipelissä.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Sam McGuire

@SamMcGuire90
Adrián doesn't do corners.

Joka tapauksessa, Liverpool on nyt tavallaan uuden edessä. Se joutuu pelaamaan pahimmassa tapauksessa koko loppukauden ilman linjansa komentavaa johtajaa, monen mielestä ilman maailman parasta keskuspuolustajaa. Siltikään juna kohti mestaruutta ei ole pysähtynyt.

Isossa kuvassa ei edelleenkään ole helppo nimetä joukkuetta, joka voisi voittaa Liverpoolin 38 ottelun sarjassa. Ottelu mestaruudesta on nyt tasaisempi, mutta ei tämä ole tilanne, joka vie Poolilta kaiken. Everton oli hyvä, ja voi kilpailla europaikoista sikäli kun jatkaa näin.

Pool ei ole hävinnyt derbyä kymmeneen vuoteen. Tuolloin, lokakuussa 2010, Mikel Arteta ja Tim Cahill takasivat Evertonille 2-0-voiton Goodisonilla.

Jälkipyykkiä, syitä ja seurauksia tästä ottelusta riittää ja syntyy. Ehkä 2-2 vieraissa oli silti siedettävä tulos Liverpoolille, kaikesta huolimatta.