Manchester City varmisti sunnuntaina kolmannen valioliigamestaruutensa seitsemään vuoteen, kun Manchester United hävisi yllättäen kotikentällään West Bromwichille maalein 0-1. Näin ollen Citizensillä ei ole enää loppukauden aikana varsinaisia panoksellisia otteluita.

City saattaa silti haluta panna parastaan vielä seuraavien neljän viikonkin aikana, sillä joukkueella on hyvä tilaisuus panna useita historiatilastoja uusiksi. Cityn mestaruusmarssi on ollut niin suvereeni, että se voi rikkoa vielä yhden jos toisenkin valioliigaennätyksen.

Valioliigan yhden kauden piste-ennätys on 95 sarjapistettä. Siihen ylsi Chelsea kaudella 2004-2005. Cityn tämänhetkinen pistesaldo on 87, joten se tarvitsee viidestä ottelustaan kolme voittoa rikkoakseen Chelsean ennätyksen.

Mestarin suurin voittomarginaali on puolestaan ollut 18 pisteen ero sarjan kakkoseen. Sellaisen eron seuraavaan repi triplamestari Manchester United kaudella 1999-2000. Viisi kierrosta ennen sarjan päätöstä Cityn ero Unitediin on 16 pistettä, joten turvassa ei ole tuokaan ennätys.

Myös yhden kauden maaliennätys on hyvin Cityn haarukassa. Ennätystä pitää hallussaan Chelsean kauden 2009-2010 joukkue, joka takoi tuolloin 103 maalia. Cityn tämän hetken maalilukema on 93, joten kymmenen maalia viidessä ottelussa pitäisi olla realistinen tavoite joukkueelle, joka on tehnyt maaleja lähes kolme per peli.

Valioliigan yhden kauden voittoennätystä ei tarvitse hakea kaukaa, sillä sen teki viime kauden mestari Chelsea. Antonio Conten ryhmä voitti tuolloin 30 ottelua. Iso haaste ei ole tämäkään ennätys, sillä viisi kierrosta ennen maalia Cityn voittosarakkeessa on lukema 28.

Ketkä saavat mestaruusmitalin?

Valioliigan säännöt sanelevat, että mestaruusmitali voidaan antaa pelaajille, jotka ovat pelanneet vähintään viisi sarjaottelua kauden aikana. Cityn varhainen mestaruuden varmistuminen sallii sille siten tilaisuuden ”järjestää” kaunis muisto vähemmän pelanneille pelaajilleen.

Minuutteja lienee luvassa esimerkiksi huippulupaaville Brahim Diazille ja Phil Fodenille, jotka ovat pelanneet kauden aikana kolmessa sarjaottelussa. Syyskuussa polvensa loukanneelta ja viikonloppuna Cityn reservimiehistössä comebackin tehneeltä Benjamin Mendyltä puolestaan puuttuu mestaruusmitaliin vain yksi ottelu.

Vähän isompaa kädenojennusta vaadittaisiin kakkosvahti Claudio Bravon kohdalla, sillä chileläinen on pelannut tällä kaudella vain yhden valioliigaottelun. Näin ollen Bravon pitäisi pelata neljä lopuista viidestä ottelusta.

Ansaittua lepoa Guardiola saattaisi vastavuoroisesti tarjota kauden aikana eniten ahkeroinneille pelaajilleen. Tällaisia ovat ykkösvahti Edersonin tavoin kaikissa otteluissa pelannut Kevin De Bruyne, sekä muut 30 ottelun rajan rikkoneet Nicolas Otamendi, Bernardo Silva, Fernandinho ja Kyle Walker.

Mestaruuspokaalia City pääsee todennäköisesti nostelemaan kauden viimeisessä kotiottelussaan sunnuntaina 6. toukokuuta. Vastaansa se saa tuolloin Huddersfieldin. Cityn kausi päättyy 13. toukokuuta Southamptonin vieraana.

Voittopokaalin nostanee ensimmäisenä ilmaan joukkueen kapteeni Vincent Kompany, jolle mestaruus on jo kolmas. Ainoastaan viittä mestaruutta kapteenina juhlinut John Terry sekä neljän mestaruuden Roy Keane ovat saaneet samaisen kapteenin kunnian useammin Valioliigan historiassa.

Lähteet: Sky Sports, The Telegraph ja Valioliigan viralliset kotisivut