Manchester Cityllä on paperilla yksi Valioliigan laadukkaimmista joukkueista, ellei kaikista laadukkain. Koko Euroopankin mittapuulla City kalpenee vertailussa hyvin harvoin.

Pelaajamateriaalilla potentiaalisia notkahduksia ei siis selitetä. Abu Dhabista on ahdettu Manchesteriin niin paljon rahaa, että Cityn vaihtopenkiltäkin löytyy vain pelaajia, jotka olisivat monissa muissa seuroissa ehdottomia avauksen nimiä.

City teki tärkeimmät hankintansa jo kauden alla. Isoimmat pestaukset olivat puolustukseen hankitut Rúben Dias ja Nathan Aké sekä hyökkäyspään monitaituri Ferran Torres. Taustalla tehtiin myös paljon pieniä siirtoja, joista City saanee isoimmat hyödyt vasta tulevaisuudessa.

Alkavassa tammikuun siirtoikkunassakin City katsoo lähinnä tulevaisuuteen, mutta kaikista isoin kala on naarattava mahdollisimman pian, jos se halutaan Manchesteriin saada.

Mitä tekee Lionel Messi?

Tammikuun ensimmäisestä päivästä lähtien Barcelonan kapteeni ja ykköstähti, kuudesti maailman parhaaksi pelaajaksi valittu Lionel Messi voi ruveta neuvottelemaan esisopimuksesta muiden seurojen kanssa.

Messin, 33, sopimus Barcelonassa päättyy tämän kauden jälkeen, jolloin hän on vapaa lähtemään kasvattajaseurastaan ilman siirtokorvausta, ellei uutta diiliä synny.

Argentiinalaistähti on edustanut Barcelonaa koko ammattilaisuransa ajan, mutta viime kesänä hän sai tarpeekseen.

Messi ilmoitti Barcelonalle, että hän haluaa lähteä seurasta ja yritti vedota sopimuksessaan olevaan pykälään, jonka mukaan hän saa purkaa yksipuolisesti diilinsä, kunhan ilmoittaa siitä ennen sovittua määräaikaa.

Barcelonan seurajohto torppasi Messin aikeet ja ilmoitti hänelle, että kyseinen takaraja on mennyt. Eriävät näkemykset johtuivat siitä, että takarajaksi oli sovittu 10. kesäkuuta, johon mennessä kausi olisi normaalisti jo loppunut. Koronaviruspandemian takia kausi jatkui kuitenkin pidemmälle kesään.

Messi jäi vastahakoisesti Barcelonaan ja perusteli päätöksensä sillä, ettei halunnut viedä rakastamaansa seuraa oikeuteen. Hän teki kuitenkin julkisesti selväksi, että oli erittäin tyytymätön kohteluunsa.

Lionel Messi on edustanut Barcelonaa yhtäjaksoisesti kahden vuosikymmenen ajan. Kuva: Getty Images

Manchester City oli koko Messi-saagan ensimmäisen osan ajan se seura, joka oli vahvimmin yhdistettynä häneen. Siihen on pari hyvinkin yksinkertaista syytä:

  1. Manchester Cityä valmentaa Pep Guardiola, joka luotsasi Messiä Barcelonassa vuosina 2008-2012.
  2. Manchester City ja Paris Saint-Germain ovat kenties ainoat seurat, joilla on varaa Messin tähtitieteelliseen palkkaan.

Guardiola sanoi marraskuussa, että hän toivoisi Barcelonan fanina Messin lopettavan uransa Kataloniassa. Se ei kuitenkaan hiljentänyt huhuja tai spekulointeja millään tasolla. Guardiola kun sattui vielä samalla viikolla solmimaan kolmen vuoden jatkosopimuksen. Hänen aikansa Cityssä oli muuten päättynyt ensi kesänä.

Uutisoimme marraskuussa The Timesin tietojen pohjalta, että Cityllä on Messiä varten peräti kymmenvuotinen suunnitelma, jolla argentiinalaistähti yritetään houkutella Manchesteriin. Suunnitelman mukaan Messi siirtyisi ensin Manchesteriin, ja myöhemmin hänellä olisi mahdollisuus jäähdytellä uransa loppuun jossain City Football Groupin omistamista seuroista. Lisäksi hänelle olisi tarjolla vielä seuralähettilään rooli Manchester Cityssä, kunhan hän ripustaa nappulakenkänsä naulaan.

Vaikka Messin tulevaisuus pysyisi hämärän peitossa vielä pitkälle kevääseen, on tammikuu kenties kriittisin kuukausi koko kuvaa ajatellen.

Ensimmäinen syy on juurikin siinä, että Manchester City voi heti perjantaista lähtien pirauttaa suoraan Lionel Messille ja kysyä, kiinnostaako häntä tulla pelaamaan Englantiin. Barcelona ei voi kieltää Cityä toimimasta näin, vaikka Messillä olisi sopimuksessaan kuinka iso ulosostohinta.

Cityn kannalta ongelma on siinä, että Guardiola ja kumppanit tuskin ovat ainoat ihmiset, jotka lähtevät soittelemaan Messille.

PSG:ssä Messiä odottaisi hänen hyvä ystävänsä Neymar – ja muutama muu megatähti. Kuva: Getty Images

Messin ei tarvitse päättää mitään ennen kesää, mutta on selvää, ettei City aio katsella tyynenä vierestä, kun PSG esittelee omaa projektiaan argentiinalaistaiturille.

Toinen syy, miksi alkava kuukausi on niin tärkeä Messi-saagan toisessa osassa, on se, että 24. tammikuuta Barcelona valitsee uuden puheenjohtajansa.

Barcelonan edellinen puheenjohtaja Josep Maria Bartomeu ja muu seuran hallitus erosivat tehtävistään lokakuun lopussa.

Messi teki kesällä – ja jo sitä ennen – selväksi, että hänen mielestään Bartomeu on lähes halveksuttava ihminen.

Uudet puheenjohtajaehdokkaat ovat joutuneet vastailemaan loputtomiin kysymyksiin Messin tulevaisuudesta. On itsestään selvää, että heistä jokainen haluaisi pitää Messin seurassa, mutta se on oma asiansa, miten se käytännössä onnistuu.

Barcelona painii parhaillaan valtavien talousvaikeuksien kanssa, ja Messi on joukkueen korkeapalkkaisin pelaaja. Hän on kuluerä, josta Barcelonan kannattaisi taloudellisessa mielessä luopua, mutta urheilullisessa mielessä ei.

Tulevalla puheenjohtajalla saattaa olla heti alkajaisiksi hyvin epämukava tehtävä edessä. Hänen on hurmattava Messi omalla osaamisellaan, mutta myös vakuutettava argentiinalaistähti siitä, että Barcelona on yhä oikea seura ja ympäristö hänelle, vaikka luvassa olisikin todennäköisesti roima palkanalennus.

Jättääkö Sergio Agüero hyvästinsä?

Manchester City tuskin osasi edes haaveilla, millaisen tarinan argentiinalaishyökkääjä Sergio Agüero tulee kirjoittamaan, kun hän siirtyi seuraan vuonna 2011 Atlético Madridista.

Tätä nykyä Agüero on Cityn kaikkien aikojen maalintekijä ja nelinkertainen Valioliigan voittaja. Yksi seurahistorian suurimmista pelaajista.

City on kuitenkin hiljalleen joutunut totuttelemaan siihen ajatukseen, että 32-vuotias Agüero ei pelaa seurassa enää kauan. Hänen sopimuksensa päättyy tämän kauden jälkeen, eikä hänen jatkostaan ole vielä tietoa.

Agüero on viettänyt viime vuosina niin paljon aikaa sairastuvalla, että City on jo monesti joutunut kokemaan, millaista pelaaminen ilman häntä on. Eikä se nyt ihan hirveää tunnu olevan. Pelkästään tällä kaudella on jo nähty, että Cityltä luonnistuu maalinteko myös ilman ykköstykkiään. On kuitenkin vaikea kuvitella, että City ei hankkisi hänen tilalleen ketään.

Jo muutaman vuoden ajan Agüeron kirittäjänä ja tuuraajana on toiminut Gabriel Jesus. Brasilian maajoukkuehyökkääjä on loistava, mutta ajoittain hyvin turhauttava pelaaja. Parhaimmillaan Jesus, 23, on pitelemätön, mutta pahimmillaan hän voi kadota kuvasta usean kierroksen ajaksi.

Jesus teki kesäkuussa Arsenalia vastaan tilaa Agüerolle. Vaihtuvatko osat pian? Kuva: Getty Images

Tähänastisten näyttöjen perusteella City tai Guardiola eivät ole valmiita luottamaan Agüeron valtikkaa ja ysipaikkaa täysin levollisin mielin ainoastaan Jesusin haltuun. Manchesterilaiset ovat ajoittain peluuttaneet piikissä myös Raheem Sterlingiä tai Ferran Torresia, mutta heidän luontaiset pelipaikkansa ovat laidoilla.

Toistaiseksi huhut Agüeron mahdollisesta seuraajasta ovat olleet vähissä. Guardiola sanoi vieläpä hiljattain, ettei usko Cityn hankkivan uutta hyökkääjää tammikuussa, vaikka Agüero ja Jesus ovatkin viettäneet tällä kaudella paljon aikaa katsomossa. Espanjalaisluotsi perusteli arviotaan sillä, että koronapandemia on iskenyt myös Cityn kassaan

Huhumylly lähtenee todennäköisesti kunnolla käyntiin vasta siinä vaiheessa, kun Agüero toteaa, että hän jättää Cityn.

Kesken kauden hänen lähtönsä ei kuitenkaan tapahdu. City antaa Agüeron päättää tulevaisuudestaan kaikessa rauhassa kiitoksena seuran eteen tehdystä mittaamattoman arvokkaasta työstä. Häntä ei hoputeta tai painosteta allekirjoittamaan mitään. Suhde toimii kuitenkin kumpaankin suuntaan. Agüero ei jättäisi rakastamaansa seuraa pulaan häipymällä jo tammikuussa tai etenkään Valioliigan siirtoikkunan päätyttyä.

Mutta jos Agüero ilmoittaa, että tämä jää hänen viimeiseksi kaudekseen Manchesterissa, voimme olettaa, että maailmassa ei ole yhtäkään kiveä, jota City ei kääntäisi etsiessään hänen korvaajaansa.

Edellä mainittu Lionel Messi on luksusvaihtoehto, mutta hän ei tarjoa pitkäaikaista ratkaisua. Katseet kääntynevät esimerkiksi Borussia Dortmundin Erling Braut Hålandiin tai Benfican Darwin Núñeziin. Kummatkin ovat vasta parikymppisiä, mutta heistä puhutaan jo Euroopan kuumimpina hyökkääjinä.

Man Cityn positiivinen ongelma

Siirtoikkuna-analyysissä sopinee kysyä, tarvitseeko Manchester Cityn edes hankkia tammikuussa ketään. Alla on koottuna kaksi joukkuetta Cityn tämän kauden pelaajista.

Ykkösjoukkue

Kakkosjoukkue

Niin sanottuun kakkosjoukkueeseen jää siis vielä muutama Valioliiga-voittaja, vino pino nuorten arvokisamestareita ja -mitalisteja sekä yhteensä yli 320 miljoonan euron edestä pelaajahankintoja.

Kakkosjoukkueessa on toki muutama kysymysmerkki. Eric García on näillä näkymin lähdössä seurasta viimeistään ensi kesänä, eikä 35-vuotiaan Fernandinhonkaan sopimus ulotu kuin tämän kauden loppuun. Oleksandr Zintšenko taas on jäänyt lähes olemattomalle vastuulle, vaikka hän pystyy pelaamaan useammallakin paikalla.

Transfermarkt-sivuston mukaan Manchester Cityllä on kuitenkin yllä mainittujen pelaajien lisäksi 16 kappaletta 18-24-vuotiaita pelaajia lainalla seuroissa ympäri Euroopan. Kaikkien näiden pelaajien lisäksi Cityllä on vielä takaisinosto-optio Douglas Luiziin, joka on esiintynyt edukseen Aston Villan keskikentällä. Maanmiehensä Fernandinhon manttelinperijä?

Eikä siinä vielä kaikki. Manchester Cityllä on kiistatta yksi Englannin parhaista akatemioista, jonka kirkkaimmat helmet pääsevät harjoittelemaan Valioliiga-miehistössä maailman ehdottomien huippujen kanssa.

Phil Fodenia pidetään Englannin maajoukkueen tulevana tukipilarina. Kuva: Getty Images

Phil Foden on akatemian kruunun jalokivi, mutta ensiaskeliaan edustusjoukkueessa ovat ottaneet myös Tommy Doyle, Felix Nmecha, Adrián Bernabé, Cole Palmer, Liam Delap. Kuusivuotiaasta asti Cityssä pelannut Taylor Harwood-Bellis solmi juuri neljän vuoden jatkosopimuksen.

Ilman vakavia loukkaantumisia tai mittavaa koronakriisiä Cityllä ei ole pelaajistonsa puolesta hätää. Siksi edessä on todennäköisesti hiljainen tammikuu.

City reagoi siirtomarkkinoilla, jos sen tarvitsee reagoida. Akuuttia tarvetta sillä ei kuitenkaan ole millekään pelipaikalle.

Manchester Cityn seuraavat suuret siirrot nähtäneen vasta kesällä, ja silloinkin sen tarpeet riippuvat pitkälti siitä, mitä nykyjoukkueen konkarit päättävät tehdä uransa suhteen.

Guardiolan ryhmässä on meneillään uudelleenrakennusprojekti, jota on toteutettu maltilla jo jonkin aikaa. Cityn ei ole tarvinnut sysätä kerrallaan kokonaista sukupolvea sivuun.