Manchester City otti keskiviikkona ison askeleen kohti seurahistoriansa ensimmäistä Mestarien liigan loppuottelua, kun se voitti vieraskentällä Paris Saint-Germainin maalein 2-1 (lue raportti).

Varsin kaksijakoisessa ottelussa PSG oli niskan päällä ensimmäisellä puoliajalla, mutta toisella jaksolla ote siirtyi täysin Man Citylle. Mitä tauolla oikein tapahtui? Sitä emme tiedä ilman haastatteluita tai videotallenteita. Sen sijaan voimme katsoa miten joukkueet hallitsivat puoliaikojaan.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen. Jos et pysty katsomaan twiittiä, voit katsoa sen tästä.

B̷𝕦𝕛𝕒 ➉

@Bujamies
Hyvin vahvasti kahden puoliajan ottelu. Pääosassa lopulta virheet, millimetrit ja erikoistilanteet vaikka taktisia nyansseja riittää pal-jon.

Ensimmäinen puoliaika oli täydellinen PSG-show. Mauricio Pochettinon joukkue pelasi raivoisasti ja näytti siltä, ettei se halua jäädä finaalin ulkopuolelle. City oli samaan aikaan hieman liian varovainen pallon kanssa ja jopa ujosteli syöttöpelinsä kanssa.

Toki huomionarvoista on, kuinka väkevä PSG oli prässipelinsä kanssa. Vastaprässin ansiosta Cityn linja tai keskikenttä eivät saaneet aikaa tehdä järkeviä pallollisia ratkaisuja.

Pochettino ryhmitti joukkueensa matalaan 4-4-2-blokkiin. Kylian Mbappé ja Neymar olivat kärkiparina ensimmäisenä linjana. Keskikentällä Angel Di María ja Marco Verratti puolustivat laitakaistoilla ja puolitiloja tukien, jolloin keskellä tuplapivotina operoivat Idrissa Gana Gueye ja Leandro Paredes. Alinta linjaa johti hienon pelin pelannut ja avausmaalin puskenut Marquinhos.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen. Jos et näe twiittiä, voit katsoa sen tästä.

B̷𝕦𝕛𝕒 ➉

@Bujamies
Psg ottaa vastaan puhtaalla 4-4-2lla. Verratti vasemmalla ja kaventaa paljon keskelle mutta selvästi isoin prioriteetti puolustaa laidalla ja puolitilassa.

Mitä PSG halusi, ja missä se onnistui?

PSG halusi kääntää hyökkäyksiä nopeasti kohti Cityn maalia ja kenttäpuoliskoa, ja mielellään haki palloa nopeasti Neymarin tai Di Marían jalkaan. Tässä he onnistuivat avausjaksolla todella hyvin, ja Di María-Neymar-Verratti kolmikko avasi juoksuja kotijoukkueelle ja tätä kautta paine Cityn hyökkäyskolmanneksella äityi parhaimmillaan valtavaksi.

Riyad Mahrez iski Cityn 2-1-voittomaalin. Kuva: Getty Images.

Neymar ja Mbappé hyökkäävät usein laidoilta syvyyteen pystyjuoksuin tai kaarijuoksuilla. Optimaalinen tilanne esimerkiksi Mbappélle on, että hän pääsee tekemään kaarijuoksun selustaan ja syöttö pysyy maassa.

Mbappé haki tilanteita, joissa saavuttaisi edun nopeudellaan. Näissä tilanteissa hän sai 1vs1-tilanteen ja tilan hyödynnettäväkseen. Mbappé pelasi hyvän avausjakson ja pääsi juoksemaan tiloihin keräten myös neljä avainsyöttöä – saman verran kuin Cityn joukkue koko jaksolla.

PSG sai vapautettua pelaajia pystysyötöillä täyteen vauhtiin. Syötöt olivat joko suoria syvyyssuuntaan tai diagonaalisia laidoilta. Tätä ennen PSG sai murrettua Cityn prässiä lyhyillä syötöillään, ja syöttökolmiot tuottivat myös yksittäistä täydellisiä syöttöjä paineen alla.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen. Jos et näe twiittiä, voit katsoa sen täältä.

B̷𝕦𝕛𝕒 ➉

@Bujamies
Pochettinon aikana en ole parempaa nähnyt. PSG sai pidättämään hengitystä, ja Luojan tähden olipahan niitä hyviä tilanteita.

Mitä Man City halusi, ja missä se onnistui?

Man Cityn avaus noudatti pitkälti sitä mitä osattiin odottaa ennen ottelua. Pep Guardiola on yhdessä oikean kätensä, Juanma Lillon, kanssa saanut Cityn pelin käyntiin tiettyjen perusasioiden avulla.

Perusmuotona on 4–3–3, kenttä on täytetty jokaisessa tilassa niin horisontaalisesti kuin vertikaalisestikin. Laitapelaajat ovat leveällä ja laitapuolustajat todella ylhäällä, samalla kun keskikentälle ja keskikaistoille tuodaan enemmän pelaajia kuin aiemmin.

PSG:n nopeita vastahyökkäyksiä vastaan Pep halusi kentälle pelaajia, jotka pystyvät kestämään prässiä ja voittamaan pallon nopeasti takaisin sekä pitämään siitä huolta.

Esimerkiksi puolustuksessa Kyle Walker pelasi kulmapuolustajana pallollisessa vaiheessa ja otti pallottomana vastuuta Mbappésta kolmen tai neljän linjassa. Pelaajien täytyi puolustaa hyvin nopeita tilanteenvaihtoja.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen. Jos et näe twiittiä, voit katsoa sen tästä.

B̷𝕦𝕛𝕒 ➉

@Bujamies

B̷𝕦𝕛𝕒 ➉

@Bujamies
Toisaalta Psg:n 4-3-3 tai 4-5-1 jos olisi 4-3-2-1 niin Neymar ja Di María voisivat miehittää kymppialuetta Mbappen alapuolella.
Cityn pallollinen muoto 3-2-2-3:

Foden - Silva - Mahrez
Gündogan - De Bruyne
Cancelo - Rodri
Dias - Stones - Walker
Ederson

Kaksi erilaista puoliaikaa, mutta pienet asiat ratkaisivat

PSG:n henkeäsalpaavan avausjakson jälkeen todistimme toisella puoliajalla eri peliä. Cityn suunnitelma oli alusta alkaen sama: pidä palloa kärsivällisesti, sijoitu oikein ja murtaudu tiloja hyödyntäen vastustajan läpi.

Avausjaksolla City oli De Bruynen sanoin liian hätäinen pallon kanssa yrittäen päästä nopeasti ylös ohi pariisilaisisäntien intensiivisen prässin.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen. Jos et näe twiittiä, voit katsoa sen tästä.

Toisella jaksolla City oli merkittävästi määrätietoisempi ja näytti siltä, mitä moni meistä odottikin. Guardiola piiskasi joukkueensa muottiin, joka on tällä kaudella ollut Euroopan parasta jalkapalloa tarjoava kokonaisuus.

Etenkin Cityn syöttöpeli parantui, ja hieman yleistäen se tarkoittaa usein vaikeita aikoja vastustajalle. City pääsi puolustamaan ja hyökkäämään pallon kanssa. Viimeinen silaus oli vastustajan henkinen luhistuminen sekä sattuma.

Silti, Guardiola ei tehnyt valtavia muutoksia, vaikka kentällä muuta aistimmekin. Jo avauspuoliajalla saimme muistutuksen, kuinka herkillä huippuottelut ovat. Phil Foden epäonnistui karmeasti Cityn päästyä boksiin PSG:n harhasyötön päädyttyä Bernardo Silvan jalkaan.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen. Jos et näe twiittiä, voit katsoa sen tästä.

B̷𝕦𝕛𝕒 ➉

@Bujamies
Hyvä huomata ja muistaa että yksi harhasyöttö voi avata sen paikan joka muuttaa pelin vastoin ottelutapahtumia.

PSG oli passiivisempi toisella puoliajalla, ja se kostautui. Vaikka City liikuttikin palloa viisaammin ja haki etenemismahdollisuuksia kärsivällisesti, PSG oli kuin varjo ensimmäisen jakson versiostaan.

Voi olla, ettei PSG olisi jaksanut avausjakson intensiteetillä 90 minuuttia, mutta reilun tunnin tai 70 minuuttia sen olisi pitänyt jaksaa. Siksi tuntuu, että tämä oli Pochettinolta päätös puolustaa syvemmältä ja kutsua Cityä luokseen.

Suunnitelma olisi voinut toimia, jos PSG olisi saanut prässättyä pallon itselleen ja sen jälkeen käännettyä pelin virran kohti Cityn kenttäpuoliskoa. Nyt näin ei käynyt, vaan City oikeastaan leikitteli toisella puoliajalla pariisilaisilla halliten palloa ja vastustajaa lyhyillä syötöillään ja aktiivisella, älykkäällä liikkumisellaan.

Guardiola ohjasi laitapuolustajansa leveälle ja syvälle. Näin etenkin Di María saatiin houkuteltua kauas Neymarista ja Mbappésta ja jopa PSG:n keskikentästä. Totesin omassa ennakossani, että pelaamalla Neymar ja Mbappé pois, PSG voi puuroutua merkittävästi, ja näin tapahtui.

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä.

City houkutteli Di Marían pois vasemmasta puolitilasta Gündoganin läheisyydestä. Vastahyökkäysuhka pieneni lähes olemattomiin tällä siirrolla. Siirto kohti shakkia.

Kuvasta näemme, että toisella puolella Riyad Mahrez ja Silva ovat eristämässä oikeaa laitapuolustajaa Bakkeria. Ylempänä kaksikko Neymar-Mbappé on varsin vahvasti blokattuna 2vs5-tilanteessa.

Ennen ottelua spekuloitiin valitseeko Guardiola puolustuksen pallolliseen vaiheeseen 3-2- vai 2-2-formaation. Tässä 3-2 loi hulppean ylivoiman ja pelasi kaksi parasta pelaaja pois. 2-2-muoto olisi häkittänyt vain Mbappén, kuten tapahtui Cityn ja Dortmundin ottelussa viime kierroksella. Shakki.

City ratkaisi ottelun lopulta hiuksen hienojen marginaalien siivittämänä. Ottelutapahtumien vastaisia asioita, yksilövirheitä, huonoa kommunikaatiota ja amatöörimäistä puolustamista. Siinä syitä PSG:n tappiolle ja murtumiselle. Mentaalisia surkeita hetkiä, niistä on Paris Saint-Germain tehty. Shakkimatti.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Driblab

@driblab
Manchester City got a huge result in Paris yesterday 👊🎯

City otti kahdella vierasmaalillaan aimoharppauksen kohti finaalia. Toisessa osassa se ei silti voi ujostella kuten avausjaksolla, ja tämän totesi myös Guardiola ottelun jälkeen.

PSG oli avausjaksolla joukkue, joka voittaa Mestarien liigan, mutta Pochettinon pähkinä voi olla liian iso purtavaksi. PSG ei ole kovin hyvä puolustamaan syvällä, mutta avausjakson blokki oli varsin mainio. Se yhdistettynä muihin jo mainittuihin asioihin teki PSG:stä lyömättömän. Ja siksi se voi tällaisella täydellisellä suorituksellaan edetä vielä finaaliin, vaikka Cityllä olisi ihan hyvä ilta.

Katsojien kannalta lähtökohdat ovat otolliset. Kumpikaan ei voi pelata kuten avausosassa huonoimmillaan pelasivat. Kaksi turnauksen parasta hyökkäystä ja supertaitavat keskikenttäpelaajat. Odotan jälleen korkeaa viihdearvoa ja huippufutista suoraan korkeimmalta tasolta.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

mark taylor

@MarkTaylor0
.#MCFC gradual evolution in the #UCL under Guardiola. Attacking process down from the highs, but defence at historical levels of excellence. Data @InfogolApp

Pidän Cityä kuitenkin suosikkina. Cityn hyökkäyksellinen evoluutio on numeroiden valossa (maaliodottama) laskenut huipuistaan joitain prosentteja, mutta sen sijaan puolustus hipoo historiaan verraten huippulukemia Guardiolan aikana Mestarien liigassa.

Kuten Pep totesi ottelun jälkeen, hyökkäys ja puolustus ovat sama asia: kun hyökkäät hyvin, puolustat paremmin. Kun hyökkäät paremmin, olet aggressiivisempi ilman palloa. Ne ovat erottamattomat toisistaan, toisesta ei voi puhua ilman toista.

Siitä asti, kun Leicester teki viisi maalia Cityn verkkoon syyskuussa, Guardiola ja Lillo ovat vaatineet joukkueeltaan kärsivällisyyttä ja malttia pallon kanssa. He ovat kääntäneet Cityn laivan kurssin kohti nykytilaa, jossa Citizens on voittamassa Valioliigan ja taistelee Mestarien liigan voitosta.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

mark taylor

@MarkTaylor0
.#UCL . #CFC odds on to make the final, #MCFC odds on to win the whole thing.

Kertoimet ja todennäköisyydet ovat Cityn puolella. Itse olin eniten vakuuttunut Cityn tekemisestä toisella jaksolla, ja jollain tapaa tämä voitto saattaa osoittautua merkkipaaluksi tällä kaudella.

Saapuminen vahvana toiselle puoliajalle ja henkinen yliote, pallon rakastelu ja liikuttaminen oikein, maltilla ja kärsivällisesti. Kaikki nämä toteutuivat: ne asiat, joita Guardiola tiimeineen on vaalinut läpi kauden. Samalla PSG pelasi kuin Tottenham huonoimmillaan.

Tuntuu vahvasti siltä, ettei tämän kauden City jätä mahdollisuuttaan käyttämättä. Se on kollektiivisesti neutralisoinut pelin ulkopuolelle kolme huippuhyökkääjää 270 minuutin aikana kolmessa kauden isoimmassa ottelussaan. Uskoisin näin tapahtuvan myös toisessa osaottelussa.

City pelasi osoittaen, että maalit tulevat vielä – tavalla tai toisella. Pepin ei tarvitse menettää yöuniaan sen takia, että ainoat maalit tulivat osittain satunnaismuuttujan avittamana. City voi lähteä todella luottavaisena toiseen osaan varmistamaan finaalipaikkaansa.