Näkökulma: Mitäs nyt Manchester United? – Pahin virhe olisi palkata esimerkiksi Zidane ja toivoa parasta

© Kuva: Getty Images

Manchester United ajautui jopa odotetusti karille José Mourinhon kanssa, lue uutinen. Nyt Unitedin tulisi miettiä tarkkaan, mihin suuntaan seuraa pitäisi lähteä viemään. Minkäänlaisia pikavoittoja ei United-leirissä ole tiedossa.

Manchester United on yksi maailman suurimmista urheiluseuroista. Siitä ei ole kahta sanaa. Aika jälkeen Sir Alex Fergusonin on kuitenkin ollut yhtä vuoristorataa ilman selkeää määränpäätä. Mourinho ei ole yksin syyllinen siihen tilaan, mihin United on itsensä ajanut sen jälkeen, kun Ferguson jätti seuran Valioliigan mestarina keväällä 2013.

Sittemmin puikoissa on nähty David Moyes, väliaikaisena valmentajana Ryan Giggs, Louis van Gaal ja viimeisimpänä José Mourinho. Kovia nimiä, joista kukaan ei saanut Unitedia raiteilleen. Ehkäpä ongelmana onkin olleet nuo raiteet. Jokainen edellä mainituista valmentajista on vetänyt Unitedia omannäköisiä raiteitaan pitkin. Seuran oma pelillinen identiteetti on loistanut poissaolollaan.

Ilmeisesti Unitedin pelillinen identiteetti ei ainakaan löytynyt Mourinhon hyvin puolustavasta pelitavasta. Gary Neville totesi heti Mourinhon potkujen jälkeen, että seuran pitäisi löytää manageri, joka kohtaa seuran arvojen kanssa, lue artikkeli. Neville luetteli Unitedin arvoiksi nuorten pelaajien eteenpäin viemisen, pelin viihdyttävyyden ja yksinkertaisesti sen, että United voittaa otteluita. Samalla Neville ehdotti Tottenhamin Mauricio Pochettinoa Unitedin seuraavaksi manageriksi.

Man Unitedin pitäisi luoda nahkansa, todeta ääneen ne arvot, jotka seuraa ohjaa.

Nevillen sanoissa on kieltämättä ainakin osa totuutta. Man Unitedin pitäisi ainakin ensin luoda nahkansa, todeta ääneen ne arvot, jotka seuraa ohjaavat. Voittoja voi kentällä ottaa monella eri tavalla ja sanottakoon se, että Mourinho toi viime kaudella toiseksi eniten voittoja Valioliigassa omalla kurinalaiseen puolustamiseen nojanneella pelitavallaan.

Mourinho ei kuitenkaan pystynyt kehittämään hyökkäyspelaamistaan. Ja varsinkin syyskauden aikana Mourinho tuntui jäävän modernin jalkapallon kehityksessä jalkoihin. Siitä äärimmäisen hyvä esimerkki oli 1-3-tappio Jürgen Kloppin Liverpoolille viime sunnuntaina. United jäi kentällä kaikessa tekemisessä Liverpoolin jalkoihin.

Kuka puikkoihin?

Tällä hetkellä eri valmentajien nimiä lentelee ympäriinsä medioissa. On Zidanea, Blancia, Pochettinoa, Solskjæria, vaikka ja ketä. Se, mitä tällä hetkellä tiedetään on, että Mourinhon apuvalmentaja Michael Carrick vetää ainakin tiistaina Unitedin harjoitukset. Uudesta väliaikaisesta päävalmentajasta pyritään tiedottamaan 48 tunnin sisällä.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Zinédine Zidane on tällä hetkellä ilman valmennuspestiä. Kuva: Getty Images.

United kertoi tiedotteessaan, että uuden pysyvän managerin kartoitus on aloitettu. Näillä näkymin väliaikainen valmentaja vetää kuluvan kauden loppuun saakka. Ensi kesänä olisi sitten uuden managerin aika hypätä käskyttäjän paikalle.

Se, kuka virkaan lopulta valitaan, on toissijaista. Tärkeintä Unitedin kannalta olisi nyt määritellä tarkkaan, mitkä arvot seuraa ohjaa ja minkälaista jalkapalloa seura haluaa pelata.

Sen pohjalta on helpompi myös tehdä managerin rekrytointi, kun tiedetään mitä halutaan. Näissä isoissa linjauksissa korostuu entisestään myös Ed Woodwardin rooli. Nyt jos koskaan pitäisi myös Woodwardilta löytyä pitkäjänteisyyttä ja kykyä katsoa kauemmas.

Pahin virhe olisi nyt vain nopeasti palkata joku nimekäs valmentaja, kuten Zinédine Zidane, puikkoihin ja toivoa parasta. Se tie näyttäisi nyt tulleen tiensä päähän Manchester Unitedissa.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen