Valioliigan 12. kierros päättyy sunnuntaina tulikuumaan Manchesterin paikalliskamppailuun. Isäntäjoukkue City isännöi tappiottomana Valioliigan seitsemänneltä sijalta viikonloppuun lähtevää Unitedia.

Huippumanagerien Pep Guardiolan (City) ja José Mourinhon (United) kohtaaminen saa Viasatin jalkapalloasiantuntija Pasi Rautiaisen varpailleen.

– Ollaan Mourinhosta ja Pepistä mitä mieltä tahansa, niin tiedän, että Mourinho miettii jo, mikä on lähestymistapani tähän otteluun. Muuttuuko se läpikotaisin, vai tuleeko hän ilmoittamaan joukkueelle: ”Olemme tehneet tämän ennenkin ja lyöneet tuon futista eri planeetalta pelaamaan tulleen joukkueen.” Ajatteleeko hän, että teemme tämän pelin omalla tavallamme Citylle mahdollisimman vaikeaksi? Sen lähestymistavan haluan nähdä, Rautiainen herkuttelee Valioliiga.comille.

Unitedin puolustavaa pelitapaa on kritisoitu pitkään, ja Rautiainenkaan ei halua Unitedin vain makaavan syvällä Etihad Stadiumilla.

– Totta kai haluan nähdä Unitedin, joka pyrkii myös hyökkäämään, koska heillä on siihen pystyvät pelaajat, on Romelu Lukaku poissa tai ei. Siellä on Alexis Sánchez, Marcus Rashford, Anthony Martial, Juan Mata ja Paul Pogba. Kyllä siellä on hyviä futaajia, Rautiainen sanoo.

Vaikka pelaajat ratkovat ottelun, ei kentän laidalla nähtävää managerien taistelua voi missään tapauksessa sivuuttaa. Kyse on luonnollisesti myös siitä, kumpi manageritähdistä punoo paremmat juonet.

– Pep tietää, kuka seisoo kalkkiviivan toisella puolella. He ovat kohdanneet niin monta kertaa. Haluaisin päästä myös Pepin pään sisään. Miten hän näkee sen, että mitä José meinaa keksiä. Viime keväänä José käänsi tämän pelin toisella puoliajalla, ja sitä City ei halua antaa taas. Vaikka tämä on pelaajien peli, niin jotenkin tämä Manchesterin derby on valmentajien kamppailu, Rautiainen sanoo.

City toiselta planeetalta

Rautiainen mainitsi, että Cityn pelaaminen on kuin toiselta planeetalta ja perustelee sen seuraavalla tavalla:

– Miten he dominoivat, johtavat ja päättävät, että kun pallo on heillä, niin sitä ei saada heiltä pois. Peli on myös muuttunut. Se on niin itsestään selvää. Pelaajilla on paljon ratkaisumalleja ja he ovat niin pallovarmoja pelaajia. Ihan kuin heitä ei horjutettaisi millään! Jos heille antaa tilan ja sen aallon kasvaa, niin on vuorenvarmaa, että se hyökyaalto tulee sieltä!

– Cityllä on myös niin erilaisia pelaajia: Leroy Sané, Benjamin Mendy ja Kyle Walker, joka ei ole jalkapalloilullisesti kaikkein lahjakkain. Pelissä on myös tilan ylittävissä hyökkäyksissä hirveä tempo, Kun otetaan esimerkiksi Sané: Ei hän ole pelkästään nopea pelaaja, hän on pelaaja, joka voi riplata ahtaassa paikassa kolmen-neljän pelaajan läpi ja sitten käyttää nopeusominaisuuksiaan.

– Heillä on Bernardo Silva, Sergio Agüero, Gabriel Jesus, David Silva, josta olen puhunut jo monta vuotta, että minulle hän on pallollisessa pelaamisessa ja sen havainnoinnissa, mitä ympärillä tapahtuu, aivan ylivoimainen pelaaja tuossa liigassa! Heillä on maalivahtikin, joka osallistuu pallolliseen pelaamiseen. Hän laittaa kahdeksankymmenen metrin vaakasuoria palloja ja sitten ovat Agüero, Sane ja Raheem Sterling läpi!

Tulos tiedetään kuitenkin vasta 90 minuutin jälkeen, ja Rautiaisen mielestä Unitedia ei saa aliarvioida koskaan ja kaikkein vähiten paikallisotteluissa.

– En tiedä, kuka voi tuon joukkueen pitkässä juoksussa pysäyttää, mutta tiedän yhden asian: Sunnuntai-iltana, kun vastaan tulee kaupungin tähän mennessä pitkässä juoksussa ykkösjoukkue ja José, niin tiedän, että yksittäisissä otteluissa ManU:lla on mahdollisuus, hän linjaa.

Manchester City-Manchester United nähdään sunnuntaina Viasat Jalkapallo -kanavan ja Viaplayn valioliigastudion jälkimmäisenä otteluna alkaen kello 18.30. Studio alkaa Liverpool-Fulham-ottelun jälkeen noin kello 15.50 käsitellen ensin ottelun Chelsea-Everton.