Yksi valioliigahistorian kokeneimmista managereista, walesilainen Mark Hughes ei ehtinyt olla työttömänä kuin reilut kaksi kuukautta, kunnes Southampton palkkasi hänet viime viikolla uudeksi käskyttäjäkseen. Edellisestä seurastaan Stokesta Hughes sai potkut loppiaisena.

Hughes ura Pyhimyksissä alkoi hyvin, sillä Southampton kukisti ensimmäisessä pelissään uuden luotsin johdolla Wiganin 2-0, ja eteni FA Cupin välieriin.

[readmore from=Mark-Hughes]

Mikäli Saints etenisi Hughesin johdolla finaaliin saakka ja nostelisi lopulta Wembleyllä myös pokaalia, tekisi 54-vuotias Hughes ainutlaatuista cup-historiaa. Tällöin Hughesista tulisi nimittäin historian ensimmäinen valmentaja, joka voittaisi FA Cupin samalla kaudella, kun kyseinen valmentaja olisi jo hävinnyt kilpailussa ottelun. Stoke nimittäin hävisi cupin kolmannella kierroksella Coventrylle Hughesin vielä oltua puikoissa.

Southamptonin voitto on toki helpommin sanottu kuin tehty, sillä välierissä se kohtaa Chelsean ja loppuottelussa voittajan kaksikosta Manchester United-Tottenham.

Cup-mestaruus Southamptonia epäilemättä janottaa, mutta missään tapauksessa seuralla ei ole varaa panna paukkuja cupiin Valioliigan kustannuksella. Joukkue nimittäin valahti lauantaina putoamisviivan alapuolelle – Hughesin vanhan seuran Stoken seuraksi.

Mikäli sekä Stoke että Southampton sarjasta putoaisivat, tulisi Hughesista vasta kolmas valmentaja, joka on toiminut saman kauden aikana kahden Englannin pääsarjasta pudonneen joukkueen valmentajana – ja ensimmäinen Valioliigan aikakaudella.

Aiemmin kohtalo on tuttu Ron Saundersille, joka valmensi kaudella 1985-1986 Birminghamia ja West Bromwichia sekä Billy McNeillille, joka toimi seuraavalla kaudella Manchester Cityn ja Aston Villan luotsina.

Jos Hughes ja Southampton FA Cupin onnistuisivat voittamaan, tulisi hänestä ensimmäinen merkittävän kilpailun Englannissa voittanut walesilaismanageri koskaan. Vertailun vuoksi skottivalmentajilla voittoja on yhteensä 85.

Lähde: The Times