Vasta syyskuussa 2016 Ranskan kakkostason Lorientin edustusjoukkueeseen noussut Mattéo Guendouzi saattaisi nykyisessä Arsenal-paidassaan olla niitä pelaajia, joiden vaihdosta sisään tullessa vastustajan kannattajat huutavat pilkallisesti ”who?!”. On kuitenkin kaksi syytä, miksi näin ei tapahdu.

Ilmiselvä syy on, että 19-vuotias valioliigatulokas on iskenyt maamerkkejään brittiviheriöille jo pre-seasonilta alkaen. Ellei Valioliigaa seuraava katsoja tunne nimeä, on vika katsojassa. Toinen syy on nuorukaiselle itselleenkin yllättävä; paikka kentällä on auennut pitkälti suoraan avauskokoonpanoissa. Valmentaja Unai Emeryn luottamus ranskalaiseen on vahva.

– Jos rehellisiä ollaan, niin lukuunottamatta niitä harvoja pelaajia täällä, jotka seuraavat ranskalaista futista, kukaan ei ollut edes kuullut minusta, Guendouzi sanoo Evening Standardille.

– Minulle olikin hyvin tärkeää vakuuttaa päättävät tahot tasostani mahdollisimman nopeasti. Sain siihen pre-seasonilla mahdollisuuden, jonka käytin. Osoitin, että olen riittävän hyvä mahtuakseni tähän joukkueeseen. En silti todellakaan osannut odottaa näin suurta vastuuta; olen kuitenkin suurseurassa, ja joukkue on täynnä kovia pelaajia.

Vastuuta todella on tullut; keskikenttämies on kantanut Gunners-paitaa kaikki kilpailut mukaan lukien 33 kertaa kauden tässä vaiheessa. Vain toinen kesähankinta, Lucas Torreira on kerännyt enemmän esiintymisiä tililleen.

– Olen vähän yllättynyt tilanteesta, mutta tietenkin siitä todella iloinen. Olisi upeaa voida jatkaa myös kauden toinen puolikas samaan malliin.

Valmentaja saa komeetalta ison tunnustuksen.

– Olen hänelle niin paljon velkaa luottamuksesta. Pyrin maksamaan sitä joka kerta kentälle päästessäni. Minulla on häneltä paljon opittavaa, ja tunnen jo nyt hyötyneeni yhteistyöstä valtavasti. Puhumme paljon, ja hän opastaa minua niin sijoittumisessa kuin ylöspäin pelaamisessa. Uskon olevani huomattavasti parempi nyt, kuin kauden alussa.

Seuraava paikka velanmaksuun Guendouzille aukeaa torstaina, kun Arsenal isännöi BATE Borisovia Eurooppa-liigan ottelussa, johon se lähtee ensimmäisessa osassa 0-1 -tappion kärsineenä.