Mestaruudenpuolustuskaudellaan Valioliigan viidenneksi jäänyt Chelsea valmistautuu uuteen sarjakauteen tuoreen valmentajan johdolla, sillä Blues nimitti viime viikolla uudeksi managerikseen 59-vuotiaan Maurizio Sarrin. Vaikka Sarri ei pelannut koskaan ammattilaisjalkapalloa, vaan elätti itseään noin nelikymppiseksi pankkiirina – samalla amatööriseuroissa pelaten – on hänestä kehittynyt hitaasti, mutta varmasti yksi Euroopan puhutuimmista valmentajista.

Vaikka Sarrilla on takanaan vasta neljä pääsarjakautta (yksi Empolin ja kolme Napolin valmentajana) eikä ainuttakaan voitettua pokaalia, uskottiin hänen käsiinsä yksi Valioliigan suurimmista seuroista. Niin vakuuttavaa työtä tupakoiva italialainen on Napolin joukkueen kanssa Serie A:ssa ja Mestarien liigassa tehnyt.

Keskiviikkona Sarri piti ensimmäisen lehdistötilaisuutensa Chelsean managerina. Mies vastasi anteeksipyydellen kysymyksiin italiaksi, mutta kertoi päämääräkseen voivansa vastailla ”muutaman viikon päästä” jo englanniksikin. Kova tavoite. Muista kovista tavoitteista – menestykseen liittyvistä – Sarri ei aio paineita ottaa, vaan keskiössä on nyt hauskanpito ja hyökkäävä jalkapallo. Ja sekös Chelsean kannattajia mahtaa miellyttää.

Courtois’sta ja Hazardista hissukseen

Chelseasta on puhuttu viime päivinä paljon siksikin, että Thibaut Courtois’ta ja Eden Hazardia viedään kiivaissa siirtohuhuissa Real Madridiin. Sarri ei kuitenkaan kaksikon tilannetta kovin tarkkaan kommentoinut, sillä hän vältteli puhumista MM-kisalomalla yhä olevista, itselleen vielä henkilökohtaisesti vieraista pelaajista. Eikä Sarri kovin mielellään muutenkaan siirtomarkkinoista rupatellut.

– Tietysti haluamme pitää parhaat pelaajamme, aivan kuten kaikki managerit ja seurat haluavat. Katsotaan kuitenkin, mitä siirtomarkkinoilla tapahtuu, Sarri totesi.

– Minä olen kuitenkin enemmän kenttävalmentaja kuin manageri. Olen kai yksi harvoista managereista, joita siirtomarkkinat pitkästyttävät. En haluaisi puhua aiheesta, vaan kehittää mieluummin niitä pelaajia, joita meillä jo on.

Hauskanpito jalkapallofilosofian keskiössä

Sarrilta kysyttiin pressissä, onko hänen voitettava pokaaleja välttyäkseen Chelseassa potkuilta. Italialainen väisti kysymyksen ja sanoi keskittyvänsä hauskanpitoon.

– En tiedä, eikä se minua kiinnostakaan. Minun tavoitteeni on pitää hauskaa ja olla kilpailukykyinen loppuun saakka. Paras lahja elämässä on, jos voi pitää hauskaa työssään. Minusta on parempi nauttia kuin valittaa, Sarri muotoili filosofiaansa.

Sama koskee Sarrin mukaan myös pelaajia.

– Jalkapallo voi olla viihdyttävää tai ei. Paljon on kiinni pelaajista. Jos joukkueella on hauskaa, on faneillakin yleensä hauskaa.

– Tietysti meillä on korkeita tavoitteitakin, mutta kaikki alkaa hauskanpidosta.

Löytyykö yhteinen sävel kolmessa kuukaudessa vai kolmessa ottelussa?

Jokainen uusi valmentaja tuo joukkueeseen oman kädenjälkensä, ja Antonio Conten vaihtuessa Sarriin pelillinen muutos lienee keskimääräistäkin suurempi. Sarri pyytääkin ymmärrettävästi kärsivällisyyttä tuloksia odotellessa.

– Conte saavutti suurenmoisia asioita ja on suurenmoinen valmentaja. Peluutan erilaista jalkapalloa, joten muutos vaatii aikaa. Lisäksi monet pelaajat tulevat takaisin vasta MM-kisalomiensa jälkeen, Sarri muistuttaa.

– Conten tekemiä hyviä juttuja ei tarvitse muuttaa, mutta on kuitenkin tärkeää osata opettaa oma jalkapallofilosofia pelaajille lyhyessä ajassa.

– Se, kuinka paljon aikaa tarvitaan, riippuu pelaajistakin. Aiemmissa kokemuksissani tarvitsin pitkään. Kerran kolmekin kuukautta. Viimeisessä seurassani Napolissa hommat alkoivat kuitenkin luistaa kolmen pelin jälkeen. Toivon joukkueen laadukkuuden auttavan.

– Pelitavan kuntoon saaminen on ykkösprioriteettini. En halua muuttaa mitään seuran filosofiassa, mutta haluan tuoda oman filosofiani kentälle. Meidän täytyy vaalia meidän kaikkien sisällä olevaa lasta, jotta saamme itsestämme parhaan esiin.

Siirtoikkunan toiveitaan Sarri ei kummemmin avannut, mutta hän kertoi, että hankintalistan kärjessä on keskikentän keskustan pelaaja.

[readmore from=Sarri-Maurizio]

Chelseata ei varsinaisesti tunneta pitkäjänteisyydestä valmentajiensa suhteen, sillä Sarri on jo kymmenes vakituinen valmentaja seurassa kymmenen vuoden sisällä (kahdestoista, jos kaksi väliaikaisvalmentajaakin lasketaan). Potkut eivät kuitenkaan italialaista pelota.

– Jos murehtisin aina, tekisin luultavasti jotain muuta työtä. Tähän työhön sisältyy riskejä, mutta myös paljon tyydytystä. En halua olla peloissani.

– Minä en ole voittanut mitään, mutta ei Serie A:ssa kukaan muukaan ole. Teimme kolme vuotta putkeen piste-ennätyksen. Teimme mielestäni hyvää työtä, ja usein hyvän työnteon ja voittamisen ero on minimaalinen.

Lähde: Mirror