Chelsea juhli, kun Manchester City kukistui Stamford Bridgellä luvuin 2–0.

Isäntien päävalmentaja Maurizio Sarri teki rohkean ratkaisun. Chelsea lähti otteluun niin kutsutulla valeysillä, kun Eden Hazard aloitti muodon 4–3–3 keskushyökkääjänä.

Oikeajalkainen Hazard viihtyy vasemmalla laidalla. Hän sanoi viime kaudella suoraan, että pelaa mieluummin sivustalla, kun Antonio Conte antoi hänelle vastuuta muodon 5–3–1–1 hyökkääjänä.

Hazard on kiistatta vaarallisempi sivustalla. Hän liikkuu taskuihin ja murtaa linjoja kuljetuksillaan. Hyökkääjänä hän joutuu ottamaan pallon usein vastaan selkä kohti vastustajan maalia.

Sarri ei pelännyt

Heinäkuussa vastuun ottanut Sarri on korostanut, että jalkapallo on hänelle peli – ei urheilua. Sarri ei pelännyt lauantaina. Hän pelasi.

Joukkueet komeilevat sarjan syöttömäärissä tilastokärjessä. Sarri halusi, että Chelsea haastaa Taivaansiniset pallonhallinnallaan.

City määritti avausjaksolla virtauksen ja Chelsea purki paineen hätäisillä pitkillä syötöillä. 173-senttinen Hazard joutui kamppailemaan pääpalloista. 192-senttinen Olivier Giroud pääsi kentälle 90. minuutilla. 189-senttinen Álvaro Morata ei mahtunut edes kokoonpanoon. Hän hörppi teetä lehtereillä.

Sarri antoi samalla viestin seuran johtoportaalle. Giroud ja Morata sopivat heikosti italialaisen tyyliin. Sarri haluaa, että Chelsea luo maalipaikkoja nurmea pitkin niin kutsutulle kultaiselle viimeistelyalueelle saapuvilla syötöillä. Giroud ja Morata taas nauttivat ilmakamppailuista. Sarri haluaa tähän tapaan sopivan kärjen.

Länsilontoolaisten ongelmat heijastuivat tilastoissa: Chelsea ei laukonut avausjaksolla kertaakaan ennen kun N’Golo Kanté osui 44. minuutilla. City taas yritti neljä kertaa ja piti pallon 64-prosenttisesti.

Hazard tarjosi pohjustuksen Kantélle. Hän koski tätä ennen palloon vain 15 kertaa ja syötti heikot viisi kertaa, mutta osoitti lyhyehköllä diagonaalisyötöllään taitonsa. Juuri nämä rangaistusalueen diagonaalisiirrot kuuluvat Sarri-pallon perustekijöihin.

Ei bussia parkkiin

City hävisi lauantaina ensimmäisen kerran tällä kaudella Valioliigassa.

Lauantaina nähtiin, miten hyvä City on. Pep Guardiola kehittää suojattejaan väsymättömästi. City esimerkiksi luo jopa aiempaa paremmin vaihtoehtoja omalla puolustuskolmanneksellaan. Maalivahti Ederson ja topparipari John StonesAymeric Laporte kasaavat omalle rangaistusalueelle tiiviin kolmion ja etenevät syötellen korkean prässin alta.

Sarri osoitti, että Chelsea pystyi haastamaan sarjakärjet omilla vahvuuksillaan. Sarri ei pysäköinyt linja-autoa. Chelsea pystyi pitämään pallon juuri sen verran, että ei jäänyt jyrän alle, vaan sai hieman otetta virtauksesta.

Chelsea tosin hyötyi, koska vieraiden tehohyökkääjä Sergio Agüero huilasi. City viimeisteli lauantaina heikosti.

Tämä ei jätä länsilontoolaisten esitystä vähempiarvoisemmaksi. Tai se, että Chelsea sai toisen osuman ehkä virheellisesti tuomitusta kulmapotkusta.

Sarri osoitti, että omiin vahvuuksiin kannattaa luottaa jopa parasta vastaan. Tämä on suuri opetus. Chelsea sai toisella jaksolla jopa hieman otetta, kun City haki astetta suoraviivaisemmin maalia.

Chelsea siis pakotti hallitsevat mestarit muovaamaan. Tätä ei tapahdu ihan joka päivä.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila