Chelsea koki lauantaina kovia, kun Arsenal voitti Emiratesilla luvuin 2–0.

Länsilontoolaisten päävalmentaja Maurizio Sarri antoi palaa ottelun jälkeen. Hän puhui lehdistötilaisuudessa poikkeuksellisesti italiaa ja käytti tulkkia, koska halusi antaa selvän viestin. Sarri näki, että nyky-Chelsea on henkisesti heikko.

– Tätä on hyvin vaikea muuttaa. Mentaliteettiin on vaikea vaikuttaa.

– Se voi viedä pitkään. Se voi muuttua, jos uusi pelaaja tulee sisään. Tai se voi muuttua, jos joku nykypelaajista ottaa vastuun ja ajaa joukkuetta eteenpäin.

Tervetuloa Valioliigaan, Maurizio Sarri.

Chelsea nukkui

Purkaus on mielenkiintoinen, koska Sarri, 60, valmentaa ensimmäistä kauttaan Valioliigassa.

Hän on kokenut kettu. Sarri on koutsannut Italiassa 28 vuotta. Hän on toiminut huipputasolla ja amatööriporukoissa. Sarrilla on siis taustaa, mutta maailman joka kolkkaan levinnyt Valioliiga on jotain aivan muuta: Valioliigassa puhuu raha.

Chelsea nukkui lauantaina. Arsenal loi jo avausvartin aikana tukun maalipaikkoja. Pohjoislontoolaisten päävalmentaja Unai Emery iski vieraiden pelinrakenteluun vahvalla prässillä. Arsenal merkkasi vieraiden pelaajat tarkasti.

Chelsea ei päässyt paineen alta – ja Sarri tuskastui. Päävalmentaja näki punaista, kun Arsenal osui kaksi kertaa erikoistilanteista. Purkaus juontaakin juurensa suurella todennäköisyydellä siihen, että yksi jos toinenkin tähti luisti tehtävistään.

Mitä Solskjær tekee, jos Pogba surffailee?

Sarri uskalsi rikkoa hiljaisuuden. Chelsea antoi heinäkuussa potkut Antonio Contelle, kun Conte ei lopettanut julkista valitusvirttään. Sarri puhui jopa vielä tiukemmin. Hän iski suoraan ongelmaan.

Sarri iski jopa niin suoraan, että on hyvinkin mahdollista, että Stamford Bridgellä vaihtuu jälleen kesällä päävalmentaja.

Sarri sohi herkkään paikkaan. Manchester United antoi joulukuussa potkut José Mourinholle. Moirinho sai lähteä, kun Punaisten paholaisten pukukoppi kääntyi portugalilaista vastaan. Ole Gunnar Solskjær on muuttanut joukkueen suunnan. Nähtäväksi jää, kestääkö norjalainen ”player powerin” alla.

Unitedin pomo, markkinointipuolen guru Ed Woodward on linjannut, että Paul Pogba on jatkossa joukkueen avainhahmo. Pogballa on 32,3 miljoonaa seuraajaa Instagramissa. Woodward tietää ranskalaisen arvon, mutta mitä Solskjær voi oikeasti tehdä, jos Pogba alkaa jälleen surffailla?

Chelsea yrittää vallata niin ikään maailmaa. Brasilialaiset Willian ja David Luiz vetävät varmasti tärkeillä Etelä-Amerikan markkinoilla. Eden Hazard on kova nimi joka kolkassa. Sarri on taloudellisesti huomattavasti mitättömämpi hahmo.

Sarri puun ja kuoren välissä

Suomessa jaksetaan vääntää yksilöiden ja joukkueen välisistä voimasuhteista. Keskustelu nousi jälleen esille, kun Pikkuleijonat juhli nuorten MM-kultaa.

Yhtälö on rahakkaassa Valioliigassa vielä moniulotteisempi. Valioliiga on nykyään äärimmäisen taktinen sarja. Kehitys on ollut 2010-luvulla suorastaan häkellyttävää, kun valtavat taustatiimit suodattavat nyanssitason tietoa. Yksilöä keskiöön nostavat toimittajat ja lajitoimijat saisivat hepulin, jos pääsisivät tutustumaan, miten Pep Guardiola tai Jürgen Klopp toimivat.

Sarrikin on todennut aiemmin, että päättää pelaajien puolesta lähes kaiken – jotta heillä on nurmella mahdollisuus onnistua.

Jokainen valmentaja tarvitsee hyvät pelaajat. Tämä on aivan selvää. Ongelma nousee siinä vaiheessa esiin, jos nämä pelaajat luistavat velvoitteistaan. Esimerkiksi United menettää pisteitä, jos Pogba ei puolusta.

Sarri on siis puun ja kuoren välissä. Hänen pitää luoda äärimmäisen kollektiivinen ryhmä, mutta hän ei voi esimerkiksi vaikuttaa juuri länsilontoolaisten toimiin siirtomarkkinoilla.

Paras joukkue voittaa

Paras joukkue voittaa lopulta. Leicester vei mestaruuden 2016, Chelsea nosti pytyn 2017 ja Manchester City juhli 2018. Claudio Ranieri, Conte ja Guardiola onnistuivat loistavasti kokonaisuuden hallinnassa.

Leicesterillä ei ollut sarjan parhaat pelaajat, ei ollut välttämättä Chelseallakaan. Manchester City vilisee huippuja, mutta viime kauden ylivoimaa ei luoda vain pelaajalistalla. Taivaansinisten ”positional play” on täysin totalitäärinen systeemi. Siihen joko sitoutuu tai sitten lähtee pois.

Guardiola on onnistunut, koska seuran johto on allekirjoittanut hänen ajatusmaailmansa. Suuntaan jos toiseen poukkoileva Chelsea on sen sijaan eri juttu.

Hetken merkitys korostuu niin ikään. Jokaisella joukkueella on kaarensa. Koska pelaajien valta kasvaa ja johtoportaiden pinna lyhenee, niin manageri joutuu yhä kovemman paineen alla. Tulosta on tultava heti.

Siksi Sarrikin purkaantui. Hän tietää, että hiekka vähenee tiimalasissa. Chelsea iski jo Yhdysvaltojen markkinoille, kun Christian Pulisic värvättiin Stamford Bridgelle. Pulisic saapuu Fulham Roadille kesällä, mutta sinisten markkinointikoneisto jyllää jo varmasti. Sarri saattaa olla sen sijaan heinäkuussa jo jossain aivan muualla.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila