Valioliigan puolustava mestari Liverpool hakee tappioputkelleen loppua pisteillä paikallisvastustajastaan Evertonista. Anfieldilllä pelataan lauantai-iltana lähtöasetelmiltaan kihelmöivä Merseysiden derby.

Liverpool on pudonnut alkuvuoden heikon vireen myötä kauas mestaruustaistosta. Hävittyään kolme viimeisintä valioliigaotteluaan Jürgen Kloppin miehistö on jäänyt jo 16 pistettä sarjaa johtavasta Manchester Citystä.

Samalla isäntäjoukkue on pudonnut ulos Mestarien liiga -sijoilta kuudenneksi. Sekä Chelsea että West Ham ovat kirineet kahdella pisteellä Liverpoolin ohi.

Edellisellä valioliigakierroksella uuden topparin Ozan Kabakin ja Alisson Beckerin karmiva kommunikaatiovirhe Leicesteriä vastaan maksoi Merseysiden punaisille tärkeitä pisteitä. Puolustuksen Joe Gomezin ja Virgil van Dijkin kaltaisten puolustuksen avainhahmojen loukkaantumiset ovat tehneet alakerrasta haavoittuvaisen.

Evertonilla on voitolla mahdollisuus nousta tasapisteisiin naapurinsa kanssa. Myös Carlo Ancelottin ryhmän iskukyky on takellellut ja takana on tappiot Man Citylle sekä sarjanousija Fulhamille.

Toffees on tehnyt edelliseen kahteen otteluunsa vain yhden maalin. Ancelottin iloksi seuran 13 osumallaan seuran maalitilastoja johtava Dominic Calvert-Lewin on palaamassa derbyssä kehiin.

Joukkueiden kauden ensimmäisessä kohtaamisessa puhutti Liverpoolin tähtitoppari van Dijkin vakava loukkaantuminen Jordan Pickfordin kyseenalaisen taklauksen jälkeen. Everton-vahdin selviäminen tempusta ilman rangaistusta herätti ihmetystä viikkojen ajan.

Lokakuun kuuma derby poiki jopa poliisitutkinnan. Pisteet jaettiin tuolloin Goodison Parkilla värikkäiden käänteiden jälkeen 2-2-tasatuloksella.

Kuntopuntari

Liverpool V-H-H-H-V

16.2. RB Leipzig-Liverpool 0-2 (Mestarien liiga)
13.2. Leicester-Liverpool 3-1 (Valioliiga)
7.2. Liverpool-Manchester City 1-4 (Valioliiga)
3.2. Liverpool-Brighton 0-1 (Valioliiga)
31.1. West Ham-Liverpool 1-3 (Valioliiga)

Everton H-H-V-T-V

17.2. Everton-Manchester City 1-3 (Valioliiga)
14.2. Everton-Fulham 0-2 (Valioliiga)
10.2. Everton-Tottenham 5-4 (FA Cup)
06.2. Manchester United-Everton 3-3 (Valioliiga)
03.2. Leeds-Everton 1-2 (Valioliiga)

Valmentajien kommentit

Van Dijkin loukkaantuminen ja syksyn kohtaaminen on edelleen Liverpool-manageri Kloppin muistissa. Hollantilaisen kauden ennenaikainen päättyminen oli ensimmäinen suuri takaisku Redsin epäonnekkaalle kaudelle.

– Muutamaa viikkoa sen pelin jälkeen, kun saimme diagnoosin Virgilin vammasta… sanotaan nyt niin että hyvä ettemme kohdanneet heti uudestaan silloin, Klopp totesi lehdistötilaisuudessa.

Liverpoolin ykköstorjuja Alisson on ollut viime kierroksilla poikkeuksellisen altis virheille. Brasilialaisen mokailu kostautui kahdessa edellisessä valioliigaottelussa Leicesteriä ja Man Cityä vastaan.

Kloppin luotto ei siitä huolimatta horju.

– Hän on aina niin keskittynyt otteluissa. En ole ollut missään vaiheessa huolissani hänestä, saksalaisluotsi sanoi BBC:lle.

Ancelotti vihjasi medialle ykköspyssynsä Calvert-Lewinin pelikunnosta. Englantilainen on ollut viimeiset kaksi kierrosta sivussa.

Myös keskikenttäpelaaja Allan kuntoutunut loukkaantumisestaan.

– Hän (Allan) harjoitteli tänään ja toivomme hänen olevan lauantaina käytössä. Calvert-Lewin, uskon hänen aloittavan.

[readmore from=Merseysiden-Derby]

Mahdolliset avauskokoonpanot

Liverpool (4-3-3):

Alisson; Alexander-Arnold, Henderson, Kabak, Robertson; Jones, Wijnaldum, Thiago; Salah, Firmino, Mané.

Everton (4-4-1-1):

Pickford; Digne, Keane, Godfrey, Coleman; Richarlison, Allan, Doucoure, James Rodríguez, Sigurdsson; Calvert-Lewin.

Poissaolijat

Liverpool

Fabinho (muu)
Diogo Jota (polvivamma)
Naby Keita (muu, epävarma)
Joel Matip (nilkkavamma)
Joe Gomez (polvivamma)
James Milner (reisivamma)
Virgil van Dijk (polvivamma)

Everton

Yerry Mina (pohjevamma)
Jean-Philippe Gbamin (pohjevamma)
Dominic Calvert-Lewin (reisivamma, epävarma)

Ottelun televisiointi

Ottelu alkaa kello 19:30 Suomen aikaa. Peli on katsottavissa V Sport Jalkapallo -kanavalta ja Viaplaysta. Selostajana toimii Ville Kuusinen.

Valioliiga-studio käynnistyy kello 16:30 Southampton-Chelsea-ottelun jälkeen.

Viaplay Urheilu

@ViaplayUrheilu
Edellinen päättyi pistejakoon. Kumman heiniä on kauden toinen Merseyside Derby?

Valioliigastudio starttaa klo 16:30.

Studiossa: Tahvanainen, Kottila & Rautiainen
📺 Elisa Viihde Viaplay & V sport jalkapallo

#valioliiga