Mestarien liigan lohkovaiheesta on enää yksi kierros pelaamatta. Mitä vaaditaan, että Liverpool ja Tottenham punnertavat itsensä jatkopeleihin?

B-lohkossa Tottenham on tällä hetkellä toisena seitsemän pisteen turvin. Barcelona on jo voittanut lohkon (tällä hetkellä 13 pistettä). PSV on varmuudella lohkojumbo, mutta Internazionalen kanssa Spursilla tekee tiukkaa. Interillä kun on kasassa samaiset seitsemän pistettä.

Päätöskierroksella Tottenham pelaa vieraissa Barcelonaa vastaan ja Inter isännöi PSV:tä. Äkkiseltään tilanne kuulostaa pahalta lontoolaisten kannalta, mutta ihan niin se ei ole.

Barcelona todennäköisesti lepuuttaa useita avainpelaajiaan ja antaa junioreille näyttöpaikan. Lisäksi Tottenham voittaa Interin keskinäisessä vertailussa, joten Spursille riittää jatkopaikkaan sama tulos Barcelonaa vastaan kuin minkä Inter nappaa PSV:tä vastaan. Rautalangasta: Tottenhamin on pakko voittaa, jos Inter voittaa. Jos Inter pelaa tasan, Tottenhamille riittää tasapeli. Jos Inter häviää, Spurs etenee tappiollakin jatkoon.

Mitä Liverpoolilta vaaditaan?

Liverpoolin tilanne C-lohkossa on pykälän verran kinkkisempi mutta Poolillakin kohtalo on omissa käsissä.

Viiden kierroksen jälkeen Napoli johtaa lohkoa yhdeksän pisteen potilla. PSG on pisteen päässä, ja Liverpoolilla on kasassa kuusi pistettä. Belgradin Punainen Tähti on neljässä pisteessä eikä voi enää edetä Mestarien liigan pudotuspeleihin. Serbeilläkin on kuitenkin yhä pelattavaa, sillä Eurooppa-liigaan oikeuttava kolmossija on yhä mahdollisuuksien rajoissa.

Päätöskierroksella Liverpool isännöi Napolia ja PSG matkustaa Belgradiin. Aloitetaan siitä, että Liverpoolin on pakko voittaa päästäkseen jatkoon.

Napoli voitti ensimmäisen kohtaamisen Liverpoolia vastaan kotonaan 1-0, joten edes mikä tahansa voitto ei Poolille riitä. Voiton on oltava yhtä maalia suurempi. Tällöin se nousisi tasapisteisiin Napolin kanssa ja voittaisi keskinäisen vertailun. Yhden maalin voitolla taas Napoli voittaisi vertailun – ellei tulos ole 1-0. Tällöin keskinäinen vertailu menisi tasan ja alkaisi maalierovertailu. Sekä Napoli että Liverpool olisivat sen suhteen tilanteessa +2 maalia (Napolilla 7-5, Liverpoolilla 9-7), ja Liverpool painelisi jatkoon koska sillä olisi enemmän tehtyjä maaleja. Tämä vertailu pätee kuitenkin vain, jos keskinäisessä vertailussa ovat mukana vain Liverpool ja Napoli.

Oman mausteensa soppaan tuo PSG. Voitolla PSG on varmasti jatkossa ja tappiolla ulkona (jos Liverpool voittaa), mutta tässä on sellainenkin mahdollisuus, että PSG, Napoli ja Liverpool päätyvät kaikki tasapisteisiin. Niin käy, jos Liverpool voittaa ja PSG pelaa tasan. Tällöin kaikilla kolmella olisi yhdeksän pistettä ja alkaisi keskinäinen vertailu.

Sääntöjen mukaan ensin tarkastellaan kaikkien tasapisteissä olevien joukkueiden keskinäisissä otteluissa saavutettuja pisteitä. Yllä kuvaillun skenaarion mukaan Liverpool nousisi keskinäisissä pisteissä kuuteen, kun taas PSG ja Napoli jäisivät viiteen. Liverpool siis voittaisi lohkon, mutta PSG ja Napoli joutuisivat vielä jatkovertailuun, jossa tarkasteltaisiin maalieroja.

Tasapelin myötä PSG:n maaliero näissä kolmikon keskinäisissä peleissä olisi +/- 0. Napoli yltäisi parhaimmillaan samaan nollaan, jos se häviäisi Liverpoolille vain yhdellä maalilla. Eli useamman maalin tappio veisi PSG:n lohkokakkosena jatkoon.

Jos taas Napoli häviäisi Poolille yhdellä maalilla – mikä veisi italialaisten maalieron samaan kuin PSG:n – vertailuun otettaisiin tehdyt maalit. Niitä PSG:llä on seitsemän, eikä sen kohdalla tilanne muuksi muutu. Napolilla taas tehtyjä keskinäisiä maaleja on kasassa neljä ennen päätöskierroksen kamppailua Liverpoolia vastaan. Napoli siis nousisi PSG:n edelle, jos se häviäisi Poolille 4-5, 5-6 ja niin edelleen. Jos tappio olisi 0-1 tai 1-2, PSG pysyisi edellä. Ja jos Pool voittaisi Napolin 4-3, Napoli nousisi tehdyissä maaleissa tasoihin PSG:hen kanssa. Tällöin vertailu jatkuisi keskinäisissä vierasotteluissa tehdyillä maaleilla.

Vieraspelien vertailussa PSG:n maalimäärä olisi kolme ja Napolin viisi. Napoli siis menisi lohkokakkosena jatkoon. Tämä on toki äärimmäisen epätodennäköinen skenaario.

Entä Man City ja Man United?

Manchesterilaisilla tilanne on turvatumpi. Sekä City että United ovat varmuudella jatkossa, mutta kumpikin taistelee yhä lohkovoitosta.

City varmistaa lohkovoiton, mikäli se pelaa vähintään tasan päätöskierroksen ottelussa Hoffenheimia vastaan. City voi voittaa lohkon, vaikka se häviäisi. Se tosin vaatisi, että samaan aikaan Lyon ei voittaisi Shakhtar Donetskia. Jos Lyon voittaa ja City häviää, joukkueet päätyvät tasapisteisiin ja keskinäisessä vertailussa Lyon olisi ykkönen.

Unitedin kohdalla lohkovoitto ei ole omissa käsissä. Ennen päätöskierrosta United on kahden pisteen päässä Juventuksesta, joten Unitedin on pakko voittaa vieraissa Valencia, mikäli se mielii edes elätellä toiveita lohkovoitosta. United voittaa lohkon, mikäli se voittaa ja samaan aikaan Juventus ei voita Young Boysia. Jos United voittaa ja Juventus pelaa tasan, joukkueet päätyvät tasapisteisiin ja United voittaa keskinäisen vertailun.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

Korjaus klo 13.07: Liverpool ei voi nousta tasapelillä tasapisteisiin PSG:n kanssa, kuten jutussa alun perin väitettiin.