Mestarien liigan kausi 2020-2021 käynnistyi tiistaina. Valioliigan joukkueista Manchester United haki hienon 2-1 -vierasvoiton Pariisista ja Chelsea pelasi maalittoman tasapelin Sevillan kanssa.

Tänään urakkansa aloittavat Manchester City ja Liverpool. City isännöi Portoa ja Liverpool matkustaa Hollantiin Ajaxin vieraaksi. Tässä jutussa keskitytään toissa kauden Mestarien liiga -mestarin ja viime kaudella Valioliigan voittoa juhlineen Liverpoolin otteluun.

Liverpool lähtee otteluun oudossa tilanteessa, kun luottotoppari Virgil van Dijk loukkasi viikonlopun derbyssä polveaan ja on pitkään sivussa. Liverpoolista vakuutellaankin, että Amsterdamissa pelataan nimen omaan 29-vuotiaalle Hollannin maajoukkueen kapteenille.

Mestarien liiga, D-lohko
21.10. klo 22
Ajax – Liverpool

Liverpoolia voi huoletta pitää lohkon selvänä ennakkosuosikkina ja yhtenä suosikeista taistelemaan tälläkin kaudella koko kilpailun voitosta. Alustavissa kaavailuissa Ajax kamppailee lohkon kakkossijasta upean viime kauden sekä Serie A:ssa että Mestarien liigassa pelanneen Atalantan kanssa. Kilpailun ensikertalaiselle, tanskalaiselle Midtjyllandille on varattu lohkossa kiusaajan rooli.

Vaikka Ajax ja Liverpool ovat perinteisiä ja menestyneitä seuroja, ovat ne kohdanneet kilpailullisissa otteluissa vain kahdesti, ja siitäkin on jo 54 vuotta aikaa. Joulukuussa 1966 pelatussa Euroopan Cupin otteluparissa Ajax oli parempi yhteismaalein 7-3. Jürgen Klopp oli noiden otteluiden aikaan äitinsä kohdussa ja päästi ensirääkäisynsä seuraavana kesänä. Amsterdamissa Ajax voitti maalein 5-1 Johann Cruijffin tehtyä otteluparissa kolme maalia.

Amsterdamissa tuolloin koettu tappio on Liverpoolin toistaiseksi viimeisin tappio hollantilaiselle joukkueelle. Sittemmin se on pelannut 13 ottelua hollantilaisseuroja vastaan, joista viimeisimmän vuonna 2010.

Poissaolijat

Kuten jo todettua, joutuu Liverpool otteluun ilman huipputoppariaan Virgil Van Dijkia. Menetys on valtava, sillä hollantilaiskolossi on pelannut niin Valioliigassa kuin Mestarien liigassakin lähes kaikki peliminuutit sen jälkeen, kun Liverpooliin tammikuussa 2018 siirtyi. Mestarien liigassa Van Dijk on ollut poissa sen jälkeen vain kahdesta ottelusta: pudotuspelistä Portoa vastaan helmikuussa 2018 otteluparin käytännössä ratkettua jo avausosassa sekä helmikuussa 2019 pelatusta Bayern-ottelusta korttitilin täytyttyä.

Varmuudella ovat sivussa myös olkapäävammasta toipuva ykkösvahti Alisson, viikonloppuna loukkaantunut Thiago Alcântara sekä polvivamman takia Alex Oxlade-Chamberlain. Joël Matip jätettiin kotiin varotoimenpiteenä.

Ajax pääsee mittelöön hyvistä lähtökohdista, sillä sen loukkaantumislista ei ole yhtä huolestuttava. Sivussa ovat vain hyökkäyksen tuore brassivärväys Antony sekä topparilupaus Jurrien Timber.

Arvioidut avauskokoonpanot

Jo totuttuun tapaan Liverpoolin maalia vartioi tänäänkin espanjalainen Adrián Alissonin ollessa sivussa. Adriánin otteet eivät ole aivan kaikkia vakuuttaneet, mutta Jürgen Klopp on puolustanut veräjänvartijaansa uskollisesti – kuten valmentajan pitääkin.

Virgil van Dijkin paikan keskuspuolustuksessa ottanee näillä näkymin Fabinho, joka laskeutuu Joe Gomezin rinnalle keskikentän pohjalta. Kokeneet Jordan Henderson ja James Milner noussevat avaukseen, ja saman saattaa tehdä hyvin Liverpoolissa aloittanut Diogo Jota.

Ajax on vuosikymmenestä toiseen Euroopan kärkipään talenttijalostamoita. Vaikka se onkin menettänyt toissa kauden loistavan menestyksensä jälkeen Matthijs De Ligtin, Frenkie de Jongin ja viimeksi Donny van de Beekin ja Sergiño Destin, tulee putkesta aina uusia mielenkiintoisia seurattavia. Kovaa nousua huipulle tekevät muun muassa vuonna 2000 syntynyt ghanalainen Mohammed Kudus sekä kaksi vuotta nuorempi Ryan Gravenberch.

Ajaxin oletettu avauskokoonpano: Onana; Mazraoui, Schuurs, Blind, Tagliafico; Klaassen, Kudus, Gravenberch; Neres, Tadić, Promes

Liverpoolin oletettu avauskokoonpano: Adrián; Alexander-Arnold, Fabinho, Gomez, Robertson Wijnaldum, Henderson, Milner; Mané, Salah, Jota

Kloppin kommentit

Jürgen Kloppilta tiedusteltiin ottelua edeltäneessä lehdistötilaisuudessa näkemystä etenkin Van Dijkin paikkaamiseen. Tilanne on harmillinen, mutta saksalainen ei sen taakse piiloudu.

– Kyllä, aloitimme kauden kolmella topparilla ja Fabinholla varamiehenä. Lisäksi taustalla on myös nuoria poikia. Yleensä se on hyvä määrä, sillä jalkapalloseurojen on vaikeaa pitää neljää maailmanluokan topparia, Klopp vastasi.

– Se on ensinnäkin melko kallista ja toisekseen joku heistä ei pelaisi pitkään, pitkään aikaan. Topparin tontilla ei kierrätetä pelaajia niin paljon. Siksi ratkaisuja ei aina ole ennen kuin ongelma syntyy.

– Tilanne ei tietenkään ole täydellinen. Meidän pitää kuitenkin sopeutua siihen. Saimme tietää eilen (sunnuntaina), että varakapteenimme ja maailman paras toppari ei pelaa pitkään aikaan. Nyt etsimme tilanteeseen ratkaisua.

– Lupaan, että yritämme voittaa eikä meillä ole mitään tekosyitä. Tiedämme, miten vahva Ajax on, ja kunnioitamme heitä suuresti. Olimme lähellä pelata heitä vastaan puolitoista vuotta sitten, mutta meistä riippumattomista syistä niin ei tapahtunut (toim. huom. Ajax putosi Mestarien liigan finaalista Tottenhamin viime hetkien maalilla). Nyt olemme täällä ja pelaamme heitä vastaan.

Vastustaja Ajaxin vuosittain toistuvaa jälleenrakennuspakkoa Kloppin ei käy sääliksi. Hän kehui silti vuolaasti hollantilaisseuran pelaajatuotantoa.

– Ajax on huippuseura. Heidän loistava junioriorganisaationsa tuottaa huippupelaajia, joita he voivat myydä isolla rahalla ympäri maailmaa, ja seuraava on jo jonossa valmiina.

– Ei minun käy heitä sääliksi, eikä kenenkään muunkaan tarvitse heitä sääliä. Ajax on sensaatiomainen seura, jolla on erinomainen filosofia, maailmanluokan valmentaja ja maailmanluokan lahjakkuuksia.

– Kyllä, he menettivät taas pelaajia, mutta heillä on kasassa huippujoukkue eikä siinä ole mitään säälittävää. On vain hienoa, että he tekevät asiat Ajaxin tavalla, Klopp totesi.

Ajax-leirin kommentit

Ajaxin valmentaja Erik ten Hag harmitteli laitahyökkääjä Antonyn poisjääntiä, mutta sanoi takaiskujen kuuluvan asiaan.

– Antonyn puuttuminen ei muuta taistelusuunnitelmaamme. Takaiskuihin pitää sopeutua myös taktisesti. Meillä on laaja kokoonpano ja muitakin pelaajia sille pelipaikalle, Ten Hag totesi.

– Liverpool on iso haaste. Se on tällä hetkellä maailman paras joukkue. Jos voittaa kahden vuoden sisällä Mestarien liigan ja Valioliigan, on vahva suosikki myös uudeksi Mestarien liigan voittajaksi.

– Joukkueemme on muotoutunut hyvin ja aiomme olla rohkeita.

Mistä näet pelin

Kaikki Mestarien liigan ottelut näkyvät Suomessa maksullisilta C Moren kanavilta sekä C Moren suoratoistopalvelusta. Ajax-Liverpool -ottelun selostaa Kim Kallström. C More Sport -kanavapaketti maksaa 29,95 euroa kuukaudessa.

MTV Urheilu 🇫🇮

@CMoreSportFi
Kausi saatu komeasti käyntiin, ja heti keskiviikkona jatketaan – tukku maukkaita matseja listalla 👍🏻
#UCLfi

Ottelu alkaa kello 22. C Moren Mestarien liigan jalkapallostudio sen sijaan käynnistyy jo 19.30. Studioisäntänä nähdään Petri Pasanen.

Lähteet: Liverpoolin kotisivut ja UEFA:n kotisivut