Mestarien liigan puolivälierissä nähdään kolme joukkuetta Espanjasta, kaksi Englannista ja Italiasta sekä yksi Saksasta.

Neljännesvälierien ensimmäisten osien jälkeen näytti siltä, että valtikka siirtyy nyt La Ligasta Valioliigaan. Tottenham haki hienon 2-2-tasapelin Juventuksen vieraana, Manchester City ja Liverpool murjoivat omat vastustajansa, Chelsea oli lähellä voittaa Barcelonan ja Manchester Unitedkin pelasi vieraissa tasan Sevillan kanssa.

Nyt on toiset osat pelattu ja pöly on hieman laskeutunut. Ei päässyt viisi valioliigajoukkuetta puolivälieriin. Ei edes neljä. Tai kolme. Kahdeksan joukossa nähdään vain Liverpool ja Man City, jotka käytännössä ratkaisivat jatkopaikkansa jo ensimmäisissä osaotteluissa.

Olivatko avausosat pelkkää silmänlumetta? Onko se sittenkin niin, että La Liga on selkeä ykkönen, ja Valioliiga tulee jossain siellä perässä?

On ja ei. Vaikuttaa siltä, että La Ligan parhaat ovat yhä Valioliigan parhaita edellä, mutta trendi on selvä: Valioliiga on nousemassa rinnalle ja ohi.

Man City ja Liverpool vielä kysymysmerkkejä

Liverpoolista ja Man Citystä on vähän turha puhua, sillä niiden iskukyvystä ei vielä oikein saatu selvyyttä. Lohkovaiheessa Liverpoolin pahin vastustaja oli Sevilla, ja neljännesvälierissä arpa heitti vastaan Porton. 5-0 tauluun ja toisessa osassa riitti läpsyttely. Poolista ollaan paremmin selvillä vasta, kun vastaan asettuu joku suurimpiin kuuluva joukkue.

Man Cityyn pätevät samat sanat, sillä lohkovaiheessa Napoli oli hämmentävän huono, ja ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Pep Guardiolan ryhmä sai vastaansa Baselin. Toisen osaottelun tappiosta ei kannata vetää johtopäätöksiä, sillä jatkopaikka oli jo ratkennut.

Se lienee kuitenkin selvää, että Cityn ja Liverpoolin hyökkäyspelaaminen riittää jo nyt aivan Euroopan kirkkaimmalle huipulle. Pool takoi lohkovaiheessa käsittämättömät 23 maalia ja Citykin 14. Siihen päälle molemmat iskivät pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella viisi.

Spurs ja Chelsea nousussa, Man United ei

Valioliigan viidestä edustajasta Tottenham, Chelsea ja Man United lähtivät lauluun. Reitit ulos turnauksesta olivat vähän erilaisia.

Tottenham pelasi erinomaisesti Juventusta vastaan. Spurs hallitsi, mutta Juve käytti Tottenhamin virheet armotta hyväkseen. Henkimaailman asioihin ei sinänsä voida vedota, sillä Tottenham nousi avausosassa hyvin vaikeassa paikassa 0-2-tappioasemasta 2-2-tasapeliin. Ne olivat pikemminkin yksittäisiä nukahduksia, joista Tottenhamia rangaistiin kovalla kädellä.

Chelseaan pätevät jokseenkin samat sanat. Ilman mitään värilaseja: Chelsea oli koko otteluparissa vähintään yhtä hyvä ellei parempi kuin Barcelona. Joukkue oli poikkeuksellisen epäonninen, sillä neljä osumaa maalipuihin on melko harvinaista yhdessä otteluparissa.

Ja samalla tavalla kuin Spursin ja Juven kohtaamisessa, Chelseaa rokotettiin armotta muutamasta virheestä. Suurin yksittäinen ero joukkueiden välillä oli tehokkuudessa. Chelsea ei käyttänyt omia paikkojaan, kun taas Barcelona Lionel Messin johdolla käytti.

Huolestuttavin tilanne on Man Unitedissa. Siinä missä Tottenham olisi aivan hyvin voinut pudottaa Juventuksen ja Chelsea Barcelonan, Man United ei ollut kovin lähellä Sevillan tiputtamista. United pelasi passiivisesti ja antoi kaikki aloitteet Sevillalle. Kun tarpeeksi kauan kaivaa nenää, lopulta sieltä verta tulee.

Uudet tuulet

Kovasti näyttää siltä, että Barcelona ja Real Madrid ovat Mestarien liigassa tappavan tehokkaita koneita niin kauan kuin Messi ja Cristiano Ronaldo pysyvät huippuiskussa.

[readmore from=Mielipide]

Mutta jo nyt merkit viittaavat siihen, että Valioliigan joukkueet kykenevät kaatamaan Barcelonan ja Realin jo ennen kuin Messin ja Ronaldon aikakausi päättyy. Tottenham, Chelsea, Man City ja Liverpool ovat kaikki näyttäneet merkkejä siitä, että niiden kokonaisvaltainen pelaaminen alkaa pikku hiljaa olla Euroopan absoluuttisen huipun tasolla.

Ehkei vallanvaihto tapahdu vielä tällä kaudella. Ehkä se tapahtuu vuoden tai parin kuluttua. Mutta juuri nyt näyttää vääjäämättömältä, että vallanvaihto kyllä tapahtuu.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että tämän hetken näkymät viittaavat siihen, että vallanvaihdon ytimessä eivät ole perinteiset Man United ja Arsenal. Ytimessä ovat sen sijaan tavalla tai toisella prosessiaan uusineet Man City, Tottenham, Liverpool ja jossain määrin myös Chelsea.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila