Alkanut viikko on Valioliigan jättiläiselle Arsenalilla hyvin tärkeä ja otteluiden täyttämä.

Tänään joukkue kohtaa vieraskentällä sarjapelissä Watfordin, ja heti torstaina edessä on reissu Napoliin Eurooppa-liigan puolivälierien toisessa osaottelussa. Sunnuntaina joukkue päättää härkäviikon kotipeliin Crystal Palacea vastaan.

Rasitusta siis riittää. Arsenal pelasi viimeksi torstaina kotonaan Napolia vastaan. Peli päättyi Tykkimiesten 2-0-voittoon. Molemmat osumat syntyivät jo ensimmäisen 25 minuutin aikana.

Maanantain vieraspeliin Arsenalin ei luonnollisesti tarvitse juuri reissata. Vicarage Road sijaitsee nimittäin hyvin lähellä, vain reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Arsenalin kotipyhätöstä, Emiratesista.

– Kun stadionien väli on alle 30 kilometriä, voidaan kyllä sanoa, että tämäkin on yksi monista Lontoon derbyistä. Seurojen harjoituskeskuksetkin ovat melkein näköetäisyyden päässä toisistaan, illan ottelun Viasatilla selostava Mikko Innanen sanoo Valioliiga.comille.

Tällä kaudella Arsenalin vieraspelaaminen on ollut Innasesta ajoittain jopa käsittämättömän heikkoa. Joukkueen edellinen vierastappio tuli toissa viikolla Evertonia vastaan. Kauteen on mahtunut turpakeikkoja myös West Hamin, Manchester Cityn, Bate Borisovin, Rennes’n, Liverpoolin ja Southamptonin vieraana.

Vierastappioon päättyi myös Arsenalin edellinen reissu Vicarage Roadilla. Watford vei lokakuussa 2017 pelatun ottelun 2-1 Tom Cleverleyn lisäajan osumalla.

Vieraissa tulokset ovat ailahdelleet, mutta maanantain otteluun Arsenal lähtee ehjä esitys allaan.

– Toisaalta Arsenal pelasi viimeisimpänä todella hyvän pelin Napolia vastaan Eurooppa-liigassa. Varsinkin Lucas Torreira oli todella hyvällä pelipäällä, vaikka ei tehnytkään maalia. Pitää muistaa, että Arsenal painaa kolme ottelua viikkoon ja setti on aika raju, Innanen selittää jatkaen:

– Tämä on kaikkien mahdollisuuksien ottelu. Arsenalin ohjelma on todella kova. Pelaajat ovat tietysti ammattilaisia, mutta voi hyvinkin olla, että Arsenalilla saattaa olla jonkinlaista kierrätystä kokoonpanossaan.

Vapautunut Watford

Watford osoitti viime ottelussaan todellista taisteluhenkeä nousemalla kahden maalin tappioasemasta 3-2-voittoon FA Cupin välierässä Wolverhamptonia vastaan.

Ottelu sisälsi dramatiikkaa. Troy Deeney ampui lukemat tasoihin rangaistuspotkusta lisäajan neljännellä minuutilla. Watfordin sankariksi nousi Gerard Deulofeu, joka viimeisteli jatkoajan 104. minuutilla voittomaalin illan toisellaan.

Voitto vei Watfordin ensimmäistä kertaa FA Cupin loppuotteluun sitten vuoden 1984. Finaalissa joukkue kohtaa Manchester Cityn toukokuun 18. päivä.

– Sarjassa Watford on kymmenentenä, eli sarjapaikkakin on jo saletti. He voivat pelata loppukauden aika vapautuneesti ja kruununa tulee valioliigakauden jälkeen tämä FA Cupin finaali. Heillä on aika hyvä tilanne, Innanen pohtii.

Arsenalilla sen sijaan riittää Valioliigassa enemmän pelattavaa loppukaudella. Joukkue taistelee vielä täysillä paikasta Mestarien liigan ensi kauden lohkovaihepaikkaan oikeuttaviin sijoihin. Joukkue on tällä hetkellä kuudentena, mutta viimeiseen Mestarien liigaan oikeuttavaan paikkaan eli neljänteen sijaan on eroa vain kolme pistettä.

Asetelmat ovat Arsenalin kannalta suotuisat siinäkin mielessä, että neljä pistettä edellä oleva sarjakolmonen Tottenham on pelannut pelin ja nelossijan Chelsea kaksi peliä enemmän. Chelsealla on kolme pistettä Arsenalia enemmän. Viidentenä olevaan ja ottelun enemmän pelanneeseen Manchester Unitediin eroa on vain piste.

– Arsenalilla on kaikki saumat painaa vielä vaikka kolmanneksi. Siinä mielessä he tietysti haluavat päättää kunnialla kautensa. Saumoja riittää, koska City-Liverpool-kaksikon takana on niin tasaista.

Saako Jenkinson vastuuta?

Innanen toivoo näkevänsä maanantaina Arsenalin suomalaistaustaisen puolustajan Carl Jenkinsonin kentällä. Arsenal ei ole vielä hävinnyt kertaakaan tällä kaudella Jenkinsonin, 27, ollessa kentällä.

– ”Calle” on siis Arsenalin tappiottomien pelien takuumies! Innanen nauraa.

– Silloin kun Jenkinson on päässyt kentälle, hän on ollut oikein hyvä tällä kaudella ja saanut Unai Emeryltä kehuja. Jostain luin, että hänelle on jo väläytelty jatkomahdollisuuttakin. Kyllähän se jostain kertoo, hän on tärkeä tuuraaja. Toivottavasti Emery päästää hänet irti. Olisi kiva nähdä Jenkinsonin ja Deeneyn pikku painia.

Laitapuolustajana viihtyvä Jenkinson on pelannut tällä kaudella vain kahdessa Valioliigan ottelussa ja yhteensä tällä kaudella seitsemässä pelissä. Hänen sopimuksensa Arsenaliin päättyy kesällä.

Suomea nuorisomaajoukkuetasolla edustanut Jenkinson saapui Arsenaliin kesällä 2011 Charltonista. Viimeisen neljän kauden aikana hän on viettänyt kolme lainapestiä muualla, niistä kaksi Valioliigassa West Hamissa ja viimeisimmän Mestaruussarjassa Birmingham Cityssä viime kaudella.

[readmore from=Arsenal]

Tylsää ottelua maanantaina ei ainakaan tulla näkemään, jos Innasen ennakointia on uskominen. Watfordin huikea nousu FA Cupissa yli 30 000 oman kannattajansa edessä lienee tuonut pelaajille entistä enemmän virtaa isoista asioista loppukaudella taistelevaa Arsenalia vastaan.

– Kyllähän Sir Elton John, jolle on stadionilla oma katsomonosakin, ja Watford aina sytyttävät meikäläisen näin vanhan kasarimusiikin ystävänä. Ja totta kai Arsenal myös. Jollain tavalla Watford muistuu mieleen vanhan ajan Englannin liigan tv-lähetyksistä sympaattisena ja globaaliin jättiläiseen Arsenaliin verrattuna pienenä seurana, Innanen toteaa.

– Takavuosinakin Watfordilla oli hienoja pelaajia. Nimet Luther Blissett ja John Barnes eivät unohdu koskaan! He olivat kovia ja arvaamattomia hyökkääjiä.

Maanantaina 15.4. pelattava Watford-Arsenal näkyy klo 21.50 alkaen suorana lähetyksenä Viasat Jalkapallo -kanavalla ja suoratoistopalvelu Viaplayssa.