Mixun Special One: Mixu Paatelainen nostaa esiin pari pointtia – näin Man United yllätti Liverpoolin

Valioliiga.comin asiantuntija Mixu Paatelainen sanoo, että viikonloppuna pelattu valioliigakierros oli yksi värikkäimmistä ja mielenkiintoisimmista pitkään aikaan. Moni asia nytkähti johonkin suuntaan – ja taas nähtiin yksi ruumis manageriosastolla.

Mixu, ei tainnut jättää kierros 30 ketään kylmäksi edes maapallon toisella puolella, Thaimaassa?

– Ei todellakaan. Kierros lähti liikkeelle Man Unitedin ja Liverpoolin välisellä ottelulla ja päättyi sitten jälleen Man Cityn voittoon. Mutta oli kuvaavaa, että kesken maanantain ottelun tuli jälleen ”breaking news” -tieto siitä, että Mauricio Pellegrino oli saanut potkut. Aikamoinen kato on käynyt manageripuolella.

Ja paljon muutakin tapahtui: lähdetään liikkeelle ottelusta Man United-Liverpool. Eipä José Mourinho sitten peruutellut bussia…

– Bussia ei tällä kertaa näkynyt. José heitti hyökkäävän joukkueen kentälle, sytytti kotiyleisön huutoon ja nappasi kolme pistettä. Vaikutti, että Liverpool olisi lopulta vähän yllättynyt, että Man United lähti niin aktiivisesti otteluun – vaikka siis pelattiinkin Old Traffordilla.

Marcus Rashfordin laittaminen avaukseen tuomaan nopeudellaan ongelmia Liverpoolin Trent Alexander-Arnoldille oli loistava veto. Kun Romelu Lukaku taas otti selkävoiton Dejan Lovrenista ilmataistelussa, Man United iski taululle 2-0 ennen kuin Liverpool pääsi peliin mukaan.

Tasoituskin oli lähellä. Parista tuomiosta tuli keskustelua. Miten itse tilanteet näit?

– Kyllä pallo osui selvästi Antonio Valencian käteen. Joskus niistä vihelletään, mutta Englannissa vähän harvemmin kuin vaikkapa Espanjassa. Erotuomari varmasti näki tilanteen ja tulkitsi sen näin.

– Loppuhetkien hässäkkä oli tuomareilla vähän hankalampi. Tilanne oli niin nopea. Kymmenien eri kulmista tulleiden hidastusten perusteella pallo olisi voitu viedä pilkulle, mutta itse ottelutilanteessa tuomio oli huomattavasti vaikeampi tehdä.

– Ei Liverpool tähän kaatunut, Liverpool kaatui tällä kertaa Unitedin niukasti parempaan 90-minuuttiseen. Isoista peleistä pitääkin jäädä spekuloitavaa.

Mikä oli voiton merkitys Man Unitedille?

– Se oli iso. Kuten todettua, City voittaa mestaruuden ja nyt on tarjolla ”best of the rest” -titteli. Suurin panos on kuitenkin paikoissa Mestarien liigaan eli neljän parhaan joukkoon pääsemisessä. Tässä taistelussa Unitedin voitto oli massiivinen, sillä sarjan viides – Chelsea – on yhdeksän pistettä perässä.

– Tuota eroa on hankala ottaa kiinni loppukaudella koska olisi vaikea kuvitella, että United ajautuisi mihinkään erityiseen tappioputkeen.

Liverpool oli lopulta ainoa kärkiseuroista, joka menetti pisteitä. Tottenham näytti, että se pystyy voittamaan ilman Harry Kaneakin. Mutta pystyykö jatkossa?

– Kun tiedotusta Harry Kanen tilasta tulkitsee, vaikuttaa, että vamma on vakavampi kuin annetaan ymmärtää. Kukaan ei halua Englannissa lietsoa paniikkia – ei Tottenham loppukauden suhteen eivätkä muutkaan, koska Englannin maajoukkue tarvitsee kesällä ykköstykkiään.

– Todennäköisesti Kanelle tulee kohtuullisen pitkä lepo. Lauantaina Spurs teki selvää jälkeä Bournemouthista vahvalla esityksellä ilman, että Kane ehti vaikuttaa tulokseen. Jatkossa tämä on hankalampaa, sillä Kanen rooli on ollut hyvin kokonaisvaltainen Tottenhamin hyökkäykselle. Hän on iso osa koneistoa, ei pelkkä maalintekijä.

– Chelsea otti tärkeän voiton Crystal Palacesta ja nappasi hyvää itseluottamusta ennen vierasmatkaa Barcelonaan. He tarvitsivat kipeästi kolme pistettä myös sarjatilanteen vuoksi ja sen he myös ottivat. City voitti Stoken vieraissa David Silvan johdolla ja on nyt kahden voiton päässä mestaruudesta – joka on siis ollut selvä jo pitkän aikaa.

Arsenalkin pääsi voiton makuun. Tärkeä voitto ajatellen torstaita?

– Ilman muuta. Voitto Milanossa oli tärkeä ajatellen viikonloppua ja uusin voitto taas hyvin tärkeä ajatellen Eurooppa-liigan kotipeliä AC Milania vastaan. Tämä on se kilpailu, johon Arsenal juuri nyt panostaa. Takaovi Mestarien liigaan on auki.

Häntäpää on edelleen kiharainen kuin mikä. Mitä huomioita teet häntäpään taistelusta?

– WBA:n kohtalo on sinetöity. Kaksi muuta viivan alla nyt olevaa joukkuetta ovat Stoke ja Crystal Palace. Kumpikin joutui huippujoukkueen voittamaksi. Palacen ohjelma on ollut todella kova ja loppu on paljon helpompi. Palacea ei siis kannata laskea ulos – sama tilanne oli syksyllä. Stoke pelasi hyvin Cityä vastaan, mutta tasoero oli selvä. Mutta tuollaisella pelillä Stokella on vielä hyvät saumat säilyä.

– Southampton ei yksinkertaisesti voittanut tarpeeksi otteluja. Tasapeleillä ei pitkälle pötkitty. Pellegrinon potkut kertovat siitä, millaiset paineet seurassa ovat.

– Olisi tietysti mielenkiintoista tietää, katsotaanko seurajohdossa peiliin lainkaan: jos lähtö tulee Valioliigasta, kuinka paljon tähän on vaikuttanut se, että valmentajat ovat vaihtuneet tiheästi ja kaikki myytäväksi kelpaavat pelaajat on myyty voitolla muualle.

– West Hamin ongelmat tuntuvat olevan todella syvällä. Peli ei kulje ja fanit reagoivat juuri nyt todella voimakkaasti. Se, mitä fanit nyt tekevät, ei ainakaan auta West Hamia selviytymistaistelussa.

– Vaikka viha omistajaporrasta kohtaan olisi kuinka suuri tahansa, kannattaisi keskittää energia juuri nyt oman joukkueen tukemiseen. Lauantain kaltaiset demonstraatiot eivät näy tulostaululla.