Ammattijalkapalloilijoiden liikkeistä kaiken tietävä Transfermarkt nostaa esiin muun muassa Valioliigan suuntaa vuosi vuodelta vahvemmin määrittävän aiheen; rahan. Tähtipelaajien siirto- ja palkkasummista raportoidaan kaikkialla päivittäin, ja tämä numerologia tuntuu välillä ohittavan jopa itse urheilulajiin (jalkapallo) liittyvän keskustelun.

On selvää, että pelillisiä superlahjakkuuksia miljardibisneksen sisällä palkitaan palveluksistaan hurjilla summilla. Toisaalta rahaa palaa myös tilanteissa, joissa yhtälö on erikoisempi.

Siirtoikkunoissa sijoituksia ei varmasti tehdä kevyin perustein; nykyaikaisilla resursseilla pelaajakartoitus on täsmällistä ja tarkkaa. Silti on toistaiseksi edelleen kyse ihmisistä, niin pelaajien, kuin heidän suoritusmahdollisuuksiaan säätelevien valmentajien ja managerien kohdalla.

Tässä uutisessa esiin nousee kaksi persoonaa, joiden katsotaan yleisesti ymmärtävän lajista keskimääräistä aika paljon enemmän: Liverpoolin Jürgen Klopp ja Chelsean Maurizio Sarri. Kummallakin on käytössään valtavat taloudelliset resurssit, ja kun niihin yhdistetään massiivinen tietotaito, voisi kuvitella yhtälön olevan täydellinen. Niinhän se tavallaan onkin – Valioliigan yhdeksännelle kierrokselle lähdettäessä molempien managerien joukkueet ovat tiukasti kiinni mestaruuskamppailussa.
[readmore from=liverpool]

Siinä, missä Chelsea on liigassa toisena, Liverpool kolmantena, jakavat nämä seurat myös kärkipaikan. Kaksikolla on kirjoillaan yhteensä lähes 170 miljoonan euron arvoiset pelaajat – jotka eivät ole pelanneet kaudella minuuttiakaan.

Managerien käytössä olevasta joukosta Andreas Christensen (Chelsea), Nathaniel Clyne (Liverpool), Alberto Moreno (Liverpool), Fabinho (Liverpool), Danny Drinkwater (Chelsea), Cesc Fàbregas (Chelsea) yksikään ei ole pelannut minuuttiakaan tämän kauden Valioliigaa. Heidän lisäkseen maailman kalleimpaan, käyttämättömään kentälliseen mahtuu sarjasta myös Leicesterin Caglar Soyuncu.

Koko maanosan huippuliigoista ”kalleimpaan penkkikentälliseen” mahtuvat Valioliigan ulkopuolelta vain Barcelonan maalivahti Jasper Cillessen, Internzionalen Joao Mario, AS Roman Ante Coric, sekä Juventuksen Moise Kean.

Joukosta suuri osa on pelaajia, jotka ovat tulleet seuroihin niiden edellisten managerien aikana, mikä selittää tilannetta. Jo pelkistä PR-syistä joukkueistaan vastaavat tahot toki kehuvat näiden panosta ja potentiaalia kilpaa, vaikka käyttöä kyvyille ei tunnu löytyvän.

”Raha lämmittää” -ajattelu jääköön omaan arvoonsa; kyseisille pelaajille tilanne on melko lohduton. He ovat yhtälön selkeitä häviäjiä, ainakin tällä hetkellä. Lohdullista kokonaisuudessa puolestaan on se, että ratkaisuita sen paremmin kentällä, kuin sen laidoilla ei edelleenkään tehdä puhtaan tieteen tai (talous)matematiikan pohjalta.