Näkökulma: Mourinho pysäköinyt Manchester Unitedin bussin päätepysäkille – Klopp ratkaisi vaihdollaan

© Kuva: Getty Images

Liverpool otti sunnuntaina Valioliigan kärkipaikan takaisin. Manchester United taipui Anfieldilla luvuin 3–1.

Vieraiden manageri José Mourinho teki Anfieldilla tutun tempun ja antoi aloitteen vastustajalle. Manchester United lähti otteluun muodolla 5–2–1–2 ja varsin vahvalla miesvartioinnilla.

Kentälle muodostui parit: Mohamed SalahEric Bailly, Sadio ManéVictor Lindelöf, Naby Keita–Matteo Darmian, Nathaniel ClyneAshley Young ja Andrew RobertsonDiogo Dalot. 

United nojaa tuuriin

Liverpool yritti sekoittaa Punaisten paholaisten suunnitelmat paikanvaihdoilla. Roberto Firmino aloitti ryhmityksen 4–4–1–1 kymppipaikalla. Keita leikkasi sisään vasemmalta, Mané taas oikealta. Tämä toi vieraille päänvaivaa. Pohjan Ander Herrera ja Nemanja Matic joutuivat tiukoille, kun Liverpool haki numeraalista ylivoimaa linjojen väleihin.

United puolusti paikoin kuuden linjalla, kun toinen hyökkääjä Marcus Rashford laski alas. Rashford laski, jos Young joutui tukemaan alakertaa – ja isäntien oikea puolustaja Clyne nousi kohti tyhjää tilaa. Tämä vei terää Unitedin positiivisilta tilanteenvaihdoilta. United joutui vetäytymään ja laukoi avausjaksolla vain kerran rangaistusalueelta. Tämä yritys johti tasoitukseen, kun Jesse Lingard tökkäsi onnekkaasti pompanneen paluupallon verkkoon. 

United kärsi avausjaksolla peripulmastaan. Joukkue ei yksinkertaisesti luo riittävästi vaihtoehtoja pallon ympärille. Tämä ei johdu pelaajapakan laadusta tai rahasta. Tämä johtuu siitä, että Mourinho on pysäköinyt takkuilevasti kröhisevän United-bussin päätepysäkille. United pärjää suurissa peleissä enää sattumalla ja tuurilla.

Pogba penkillä

Mourinho teki kannattajille äärettömän tärkeän kamppailun alla jopa pelokkaita valintoja. Taitavat Paul Pogba, Anthony Martial ja Juan Mata aloittivat vaihtopenkillä. Sen sijaan vastuuta sai duunariosasto.

Mourinho vaihtoi tauolla numeroyhdistelmään 4–1–2–3, kun Marouane Fellaini pääsi nurmelle ja Dalot tuli ulos. Fellaini saapui taistelemaan ilmakamppailuihin. Rashford siirtyi vasemmalle ja Lingard oikealla laidalle. Lukaku otti ainoan piikkipaikan.  

Fellaini ja Herrera iskivät kiinni parivaljakkoon FabinhoGeorginio Wijnaldum. Pohjalle jäänyt Matic katsoi, mihin kymppipaikka Firmino liikkui. United ei juuri petrannut. Rashford ja Lingard joutuivat juoksemaan kohti omaa puolustuskolmannesta.

Klopp teki mainion tempun

Miten vastasi Jürgen Klopp? Pool-manageri teki ensimmäisen vaihdon 69. minuutilla, kun Keita tuli ulos ja Xherdan Shaqiri sisään. Salah jatkoi vaihdon jälkeen keskellä ja joutui pelaamaan paljon selkä kohti menosuuntaa. Mané siirtyi vasemmalle – ja duo Xhaqiri-Firmino otti paikan Salahin takana.

Tämä sekoitti Unitedin. Liverpool ylimiehitti keskustan. Laitapuolustaja Clyne viiletti oikealla. Wijnaldum antoi hänelle tukea, mutta Klopp laittoi panokset nimenomaan keskustaan.

Veto osui nappiin, kun Xhaqiri osui kaksi kertaa ja Liverpool juhli luvuin 3–1.

Liverpool ansaitsi kolme pistettä. Liverpool vei laukaukset peräti 33–5 ja onnistuneet syötöt 420–195. Nämä numerot kertovat paljon. Vielä enemmän kertoo se, että United on Valioliigan kuudes. Liverpool on kerännyt jo murskaavat 19 pistettä enemmän.

Ero on valtava. Se on niin massiivinen, että Mourinho ei voi enää selitellä. Manchester United on kokonaisvaltaisessa kriisissä. Ja tämä iskee vasten kasvoja nurmella ja tilastoissa.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila