Eilen piti olla se ilta, kun Old Traffordilla tarjoillaan jälleen unohtumattomia muistoja.

Lehtereille saapuivat totta kai Sir Alex Ferguson ja Sir Bobby Charlton. Niin saapuivat Gary Neville, Ryan Giggs ja David Beckhamkin.

Ilmassa kihelmöi. Manchester United ehti voittaa kymmenen yhdestätoista ottelustaan sen jälkeen kun Ole Gunnar Solskjær otti komennon joulukuussa. Neville ja kumppanit hehkuttivat, että United on vihdoin palannut perusarvojensa ääreen seuran entisen hyökkääjän alaisuudessa.

”Ole”-laulut kaikuivat, kun Solskjær käveli nurmelle. Tämän piti olla se ilta, kun Manchester United palaa Mestarien liigan eliittiin.

Onko Solskjær valmis?

Totuus iski vasten kasvoja tuntia myöhemmin, kun Paris Saint-Germain pääsi vauhtiin. Presnel Kimpembe osui 53. minuutilla kulmapotkusta 1–0. Kylian Mbappé ohjasi tunnin kohdalla 2–0.

Solskjær katsoi pelin kulkua vakavana. Paul Pogba tuskastui ja otti loppuhetkillä toisen varoituksen ja sai passituksen pukukoppiin.

Solskjær on tehnyt upeaa työtä. Hän on muuttanut Punaisten paholaisten suunnan. Eilen hän joutui ensimmäisen kerran venymään toden teolla. Jos huhut norjalaisen jatkosopimuksesta pitävät paikkansa, on Old Traffordilla syytä huoleen.

Seuran entisen hyökkääjän pitää antaa vielä lisää näyttöjä, sillä Chelsea, Liverpool, PSG, Arsenal ja Manchester City haastavat Unitedin seuraavan reippaan neljän viikon sisällä.

Tämä on se jakso, joka osoittaa, onko Solskjær valmis valtavaan tehtävään.

PSG voitti D-suunnitelmalla

PSG saapui eilen raajarikkoisena Old Traffordille. 43 kertaa tällä kaudella osuneet Edinson Cavani ja Neymar puuttuivat vieraiden vahvuudesta. Vieraiden manageri Thomas Tuchel on ottanut lehtitietojen mukaan yhteen seuran johtoportaaseen. Hän on halunnut laatua ja leveyttä keskikentän pohjalle, koska lähtöhaluja huokuva Adrien Rabiot on pantu sivuun.

Tuchel sanoi viime viikonloppuna, että heikko tilanne on pakottanut hänet turvautumaan B-suunnitelman sijaan D-suunnitelmaan. Tuchel antoi tälläkin Solskjærille oppitunnin.

PSG aloitti muodolla 3–4–2–1. Vain Tuchel tietää, päätyikö hän numeroyhdistelmään olosuhteiden pakosta, mutta ryhmitys toimi.

United aloitti muodolla 4–3–3. PSG sai siis yhden pelaajan ylivoiman kentän keskustaan. Vasemmalla liikkuva Pogba jäi pimentoon, koska toinen kymppipaikka Julian Draxler ja Marquinhos tuplasivat ranskalaisen. United pystyi lähinnä uhkaamaan nopeilla positiivisilla tilanteenvaihdoilla, kun Anthony Martial, Marcus Rashford ja oikealla aloittanut Jesse Lingard pääsivät iskemään vastaan riistojen jälkeen.

Kuin Conten Chelsea

Loukkaantuneet Martial ja Lingard joutuivat tauolla vaihtoon. Heidät korvasi Juan Mata ja Alexis Sánchez. Solskjær teki tässä kohtaa valtavan virheen. Hän jatkoi samalla ryhmityksellä, vaikka United menetti nopeutta, vastaiskuvoimaa. PSG alkoi painaa päälle.

Chelsea voitti kaudella 2016–17 Valioliigan, kun päävalmentaja Antonio Conte käytti tuolloin Englannissa tuntematonta 3–4–2–1-muotoa. Kukaan ei oikein tiennyt, miten Chelsea pysähtyy.

Chelsea hyökkäsi usealla eri aallolla. Eden Hazard uhkasi vasemmalla. Jos Hazard pysähtyi, nousi ”wing-back” Marcos Alonso takaa ohi. PSG teki tiistaina saman tempun. Toinen kymppipaikka Ángel Di María hääri vasemmalla. Juan Bernat kiihdytti argentiinalaisen tueksi.

PSG alkoi vyöryä ja teki kaksi maalia – ennen kun Tuchel veti liinat kiinni. PSG valui matalaan blokkiin ja peitti, peitti ja peitti.

Unitedilla laadukas joukkue

United ei hävinnyt eilen paremmille pelaajille. Unitedilla on erittäin hyvä ja laadukas joukkue.

Unitedilla istui penkillä leveyttä jopa pariisilaisia enemmän. Solskjærilla riitti siis vaihtoehtoja.

Chelsea pysähtyi kaudella 2017–18, kun vastustajat oppivat pelaamaan 3–4–2–1-muotoa vastaan. Vastustajat vaihtoivat usein kolmen alakertaan tai käyttivät tismalleen samaa ryhmitystä länsilontoolaisten kanssa. Chelsea pysähtyi, kun vastustajat tukkivat taskut ja ottivat toisen aallon nousut pois. Solskjær ei löytänyt tätä keinoa vielä työkalupakistaan.

United pääsi lopulta tiistaina jopa vähällä. PSG hukkasi paikkoja ja antoi lopussa aloitteen isännille.

PSG antoi samalla muistutuksen huippujalkapallon tosiasioista. Tuchel on kovissa liemissä keitetty huippuvalmentaja, joka teki tiistaina eron. Solskjær saattaa hyvinkin kehittyä joku päivä huipputasolle. Aivan eri asia on se, onko Manchester United oikea paikka oppia kantapään kautta.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila