Everton pelaa tänään illalla todellisen kohtalonottelun Liverpoolia vastaan Anfield Roadilla. Evertonin päävalmentaja Marco Silva on erittäin kovan paineen alla. Vasta 17. sijalla sarjataulukossa majaileva Everton kaipaa lisäpisteitä, eikä Liverpool ole todellakaan helppo paikka vierailla.

Brittimediassa on vihjailtu, että Evertonin olisi pakko voittaa, jos portugalilaisluotsi haluaa pitää työpaikkansa joukkueen peräsimessä.

On huomattavaa, että Marco Silva on saanut surkeasta syksystä huolimatta pitää työpaikkansa tähän asti. Syy löytyy sarjataulukon takaa, kun katsotaan Valioliigan maaliodotteita.

Maaliodote kertoo, millaisella todennäköisyydellä yhdestä maalipaikasta tehdään maali. Maalipaikan todennäköisyys muodostuu ottamalla huomioon monia muuttujia liittyen maalipaikan laatuun. Matemaattisissa maaliodotemalleissa on katsottu tuhansia vastaavia maalipaikkoja ja saatu todennäköisyys yrityksen päättymiselle maaliin.

Kun otteluita analysoidaan maaliodotteiden kautta, voidaan tutkia, kumpi joukkueista on luonut paremmat todennäköisyydet tehdä enemmän maaleja. Eli, kumpi joukkueista on siis pelannut tuottavammin.

Maaliodote on oiva tapa tarkastella voimasuhteita pitkällä aikajänteellä. Nyt kun Valioliigaa on pelattu 14 kierrosta, alkavat otannat olemaan tarpeeksi suuria, jotta voidaan päätellä mitkä joukkueista ovat ansainneet esityksillään voittoja ja mitkä eivät. Toisin sanoen, voidaan pohtia, mitkä joukkueista ovat olleet lopputulosten suhteen onnekkaita ja mitkä eivät.

Everton on ollut lopputulosten suhteen tähän mennessä erittäin epäonninen ja sen pistetilin karttumista on häirinnyt lähinnä heikko viimeistely sekä oman maalivahdin heikko torjuntatyöskentely.

Understat.com-sivuston mukaan Evertonin yhteenlaskettu maaliodote on 19.82 maalia, mutta joukkue on viimeistellyt vain 14 maalia. Maaliodotteiden valossa päästettyjä maaleja olisi vain 17,14 kappaletta, mutta todellisuudessa omiin on mennyt 22 maalia. Maalipaikkojen valossa Evertonin tulisi olla kirkkaasti kärkikymmenikössä, mutta sattuma on astunut peliin kohtalokkaalla tavalla.

Tämä informaatio on merkittävää, koska kun katsotaan riittävän pitkää aikajännettä, tasaantuu sattuma aina jalkapallossa osanottajien kesken tasan. Siksi joukkueiden toteutuneet maalimäärät taantuvat tai nousevat aina lopulta lähelle maaliodotteita. Homman ydin on ymmärtää, että jalkapallossa on pitkällä jänteellä merkitsevää se, millaiset todennäköisyydet joukkue muodostaa itselleen voittaa pelejä – ei se, kuinka kauan pystyy ratsastamaan heikoilla esityksillä voittoihin.

Evertonin kohdalla kysymys on kolmesta asiasta. Ensinnäkin kyse on siitä, milloin joukkueen onni ja viimeistely kääntyvät suosiolliseksi. Toiseksi kyse on siitä, millaisissa peleissä ne kääntyvät. Kääntyvätkö ne peleissä, joissa olisi voitto tulossa muutenkin, vai saalistaako joukkue pienellä myötäisellä tärkeitä pisteitä?

Kolmanneksi kysymys on siitä, miten joukkue pystyy kehittämään peliään ja saamaan sattuman puolelleen myös kovalla työllä. Viimeistelyn suorituskyky on saatava tappiin, sillä joukkueessa ei ole kovinkaan hyvä keskushyökkääjätilanne. Neljän maalin Richarlison pitää hallussaan joukkueen maalikuninkaan viittaa. Ehkä tammikuussa olisi paikka yrittää hankkia ysipaikalle paremmin maalipaikkoihin hakeutuva pelaaja.

Jordan Pickfordin on skarpattava omassa päässä. Hän on päästänyt muutaman helpon maalin, mikä on tehnyt osaltaan eroa kärkikymmenikköön.

Everton kärsii juuri nyt siitä faktasta, että maaliodotteiden toteuttamisen kannalta tärkeimmät pelipaikat ovat omalla maalilla ja vastustajan boksissa. Pieni ekstrataito kyseisillä pelipaikoilla antaa joukkueelle mahdollisuuden ylisuorittaa todennäköisyyksiin nähden.