Valioliigan pelaajat harjoittelevat koronviruspandemian ajan omissa oloissaan. Sarjan jokainen joukkue on perunut joukkuetapahtumansa.

Valioliigan valtavat voimavarat antavat joukkueille hyvän pohjan. Pelaajille on kuskattu kotioloihin juoksumattoja ja kuntopyöriä. Mestaruussarjan Leeds United taaas tarkkailee päivittäin pelaajien rasvaprosenttia ja painoa.

Valioliigan Sheffield United jatkoi joukkueharjoitteluaan aina maanantaille saakka, mutta pelaajat lähetettiin lopulta kotiin. Sheffield United teki päätöksen, kun pelaajayhdistys PFA antoi asian suhteen ohjeet. Joukkueen manageri Chris Wilder suunnitteli jopa harjoitusottelua, mutta PFA pani toimille pisteen.

Tilanne on kaikin puolin avoin. Valioliigan on tarkoitus jatkua huhtikuun lopulla. Pelaajille on annettu omatoimiset harjoitteluohjelmat. Jos pelit jatkuvat, on tarkoitus pitää ”mini pre-season”.

Paine on kova, sillä televisioyhtiöt haluavat pelata ottelut tyhjille katsomoille. PFA on puun ja kuoren välissä. Pelaajayhdistys on kysynyt pelaajien halukkuutta palata tositoimiin.

Tilanne on joukkueille äärimmäisen haastava. Omatoimisella harjoittelulla voi pitää kuntoa yllä, mutta joukkueharjoitusten puutetta sillä ei paikata. Jos Valioliigan pelit jatkuvat toukokuussa, on odotettavissa raju notkahdus pelin tasossa.

Mohamed Salah

@MoSalah
Working from home...

Samalla omatoiminen harjoittelujakso voi vaikuttaa voimakkaasti voimasuhteisiin. Nyt kysytään taustoilta kykyä kehittää pelaajia etänä. Tämä tauko antaa mahdollisuuden kehittää pelaajan ymmärrystä esimerkiksi koko joukkueen pelaamisesta tai henkilökohtaisista vahvuuksista ja heikkouksistaan. Parhaimmillaan pelaaja pysähtyy hetkeksi – ja miettii kehityskohteitaan. Tavallisesti pohtimiseen ei juuri aikaa jää.

Tauko on siis uhka ja mahdollisuus. Jos manageri pystyy pitämään pelaajat kartalla joukkueen pelaamisesta, lähettämään taustajoukkojen avulla ytimekkäitä, koko joukkuetta ja henkilökohtaista toimintaa ohjaavia videoklippejä, voi prosessi pysyä jollain tavalla raiteillaan.

Samalla koko prosessi joutuu koville. Jos joukkue on panostanut ottelusuunnitelmissaan rajusti vastustajan vahvuuksien ja heikkouksien kitkemiseen (José Mourinho, Ole Gunnar Solskjær), niin tauko saattaa mennä haastavissa merkeissä. Jos joukkueen ote on aloitteellisempi (Jürgen Klopp, Pep Guardiola), niin kehityskohteisiin voi puuttua ehkä vaivattomammin.

Arvioni onkin: joukkueet, joilla on hyvin selkeä idea pelaamisesta – esimerkiksi Leicester – pystyvät palaamaan nopeammin tasolleen. Vastaavasi esimerkiksi pallonhallintaa karttava Newcastle vetäytynee jatkossa yhtä selkeämmin kuoreensa – jos pelit ylipäätään enää tänä keväänä jatkuvat.