Valioliiga teki torstaina pitkän etäkokouksensa päätteksi poikkeuksellisen ratkaisun, kun se muutti omia sääntöjään. Valioliiga jatkaa taukoaan ainakin 30.4. saakka. Sen lisäksi kauden loppuun pelaamiselle annettiin lisäaikaa.

Aiemmin Valioliigan säännöissä luki, että valioliigakausi täytyy saada pelattua 1. kesäkuuta mennessä. Nyt tätä sääntöä muutettiin niin, että rajapyykki siirtyy määrättömäksi ajaksi. Tämä siksi, jotta kausi voitaisiin pelata loppuun, tavalla tai toisella.

Poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellisia tekoja. Sääntömuutos tarkoittaa ainakin kahta asiaa.

Liverpool voi ainakin tältä osin huokaista helpotuksesta. Heidän erittäin todennäköistä mestaruutta ei olla viemässä pois. Sääntömuutos on vahva signaali siitä, että kausi halutaan pelata loppuun. Kyseessä on myös taloudellisesti iso päätös, sillä pelkästään Valioliigan sarjapaikka tuo sarjanousijalle 100 miljoonan euron tulot.

Kukaan ei silti osaa vielä ennustaa tulevaa, joten koronavirusepidemian vuoksi muutoksia voidaan vielä nähdä. Karuimpien arvioiden mukaan epidemian huippu osuisi Euroopassa vasta kesälle. Se vaikuttaisi totta kai olennaisesti myös valioliigakauden pelaamiseen.

Toinen asia on se, että pelaajilla, pelaajien agenteilla ja seuroilla voi tulla melkoinen vääntö niistä pelaajasopimuksista, jotka päättyvät kesäkuun lopussa.

Näinä aikoina solidaarisuus on ollut päivän sana. Solidaarisuutta vaaditaan myös valioliigakauden jatkamiseen, koska fakta on se, että yksikään pelaaja ei voi pelata ilman sopimusta. Jo pelkästään siksi, että pelaajien sopimukset sisältävät muun muassa vakuutukset, ja ilman vakuutusta kukaan ei pelaa yhtäkään peliä.

Chelsean laituri Willian, jonka sopimus päättyy 30.6., kertoi, että hän on valmis pelaamaan, vaikka hänen sopimuksensa päättyisikin. Willian voi toki sanoa näin, mutta käytännössä se on mahdotonta.

Luultavasti ja toivottavasti seurat, pelaajat sekä vakuutusyhtiöt pääsevät solidaarisuuden nimissä kompromisseihin. UEFA:n presidentti Aleksander Čeferin kertoi aiemmin, että pelaajien sopimuksia jatkettaisiin jonkinlaisilla pätkäsopimuksilla, jotta kaudet saataisiin pelattua loppuun.

Selvää on se, että yleinen tahtotila on päästä asioista sopuun ja pelata kausi loppuun. Se vaatii monelta osapuolelta myönnytyksiä, mutta ”when there’s a will there’s a way”.